perjantai 14. kesäkuuta 2013

Keväinen raparperi-vaniljajuustokakku

Järjestin me&i-työni puolesta tänään kiitosillan ihanille emännilleni ja vip-asiakkailleni. On ihana päästä kiittämään niitä ihmisiä, jotka mahdollistavat työni. Me&i:n vaatteissa lentelee kaudesta toiseen perhonen ja siksi perhosia lenteli myös tarjoiluissa.

Menusta löytyi tänään raparperi-vaniljajuustokakku, suklaa-sitruunakuppikakkuja, kinkku-ananasmuffinsseja ja rieskarullia lohi-tillituorejuustotäytteellä. Juomaksi oli kahvin ja teen lisäksi viinimarjalehtijuomaa (jota unohdin mainostaa ihan liian vähän). Monen tarjottavan ohjetta kyseltiin, joten kirjoittelen vähän myös niitä.


Tilasin sunnuntaina Ullan unelmasta Candy melts -suklaata eri väreissä ja ne tulivat jo keskiviikkona, joten pääsin heti kokeilemaan niitä. Ihania, raikkaita, keväisiä värejä! Juustokakun pohjana oli Kantolan kaurakeksi. Paras kaurakeksi, jota olen maistanut. Täyte on perusjuustokakun reseptillä eli 5 dl kermaa, 400 g tuorejuustoa, sopivasti sokeria, sopivasti liivatetta (tässä 10) ja vaniljasokeria. Lisäksi raparperikiisseliä, joka on keitetty niin, että siihen on jäänyt vähän paloja ja yksi pussi vaniljakastikejauhetta, joka sattui olemaan vatkauskulhoni vieressä sopivalla hetkellä ja nakkasin sen kulhoon mukaan. Täytteessä on myös hieman sitruunamehua. Muistaakseni. Päällä kiille on samaa raparperikiisseliä ja 2 liivatelehteä sekä sitruunamehua. Resepti syntyi tehdessä, joten en ihan tarkkaan muista sitä. Maku oli kuitenkin aivan älyttömän ihana. Niin suloisen kirpeä ja raikas.



Sitruunaperhosen lentelivät suklaa-sitruunakuppikakkujen päällä.


Suolaisten muffinssien reseptiin törmäsin alkuviikosta. Tai taisin ihan etsiä tarkoituksella sellaista. Hyvän tuntuinen resepti löytyi Myllyn parhaat sivuilta. Kokeilin ensin kinkku-herne-maissi-paprika -täytettä. Ihan ok mutta parantamisen varaa oli. Seuraavaksi kokeilin kinkuu-ananas -täytteellä ja tuli paljon parempaa. (Onneksi sain viikolla myös syöjiä niille testiversioille.) Pöytään päätyi siis kinkku-ananas -täytteisen muffinssit. Kinkku oli isommasta palasta paloiteltua ja ananas murskana. Seuraavaksi ajattelin kokeilla jauheliha-ananas tai jauheliha-tomaatti -täytteitä. Millaisia täytteitä sinulle tulee mieleen?

Vielä yhtenä juomavaihtoehtona olleen viinimarjalehtijuoman reseptiä kyseltiin, joten kirjoittelen senkin vielä tähän. Olen saanut reseptin omalta mummultani, joka valmisti juomaa usein. Mummu on edelleen täysissä ruumiin ja sielun voimissa mutta koska kerrostalon parvekkeella kasvaa niin huonosti mustaviinimarjaa, ei hän ole enää vuosiin tehnyt juomaa.

Viinimarjalehtijuoma:
5 l mustaviinimarjapensaan lehtiä
5 l vettä
50 g sitruunahappoa (apteekista)
1 kg sokeria

Huuhtele lehdet ämpäriin ja kaada kiehuva vesi päälle. Annan jäähtyä ja lisää sitruunahappo. Anna olla seuraavaan päivään. Siivilöi lehdet pois. Kiehauta osa nesteestä ja sulata siihen sokeri. Lisää sokerineste loppuun nesteeseen. Pullota jäähtyneenä. Nautitaan kylmänä. Juoman vahvuutta voit säädellä lehtien ja nesteen määrää vaihtamalla. Itse tykkään juomasta vahvana.

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Nokkoslättyjä ja pihahommia

Kaikki alkoi vuonna 2008, kun perustin uuden omakotitalomme takapihalle reilun kokoisen perennapenkin. Tilasin perennojen taimia yli kahdella sadalla eurolla (eli PALJON) ja istutin. Tällöin en tiennyt juuri mitään puutarhan hoidosta tai kukista. Jos taimen istutusohjeessa lukee, että se pitää istuttaa 30 sentin päähän seuraavasta, eihän se voi tarkoittaa kuin korkeinkaan 15 senttiä. Ja varmasti kuunliljat eivät tule viemään kasvettuaan puolta metriä joka suuntaan. Juu ei... Perennojen jakaminen tuli joka kevät ja kesä yhä enemmän ajankohtaiseksi ja toukokuun ensimmäisinä lämpöisinä päivinä otin vihdoin lapion käteen ja nostin aivan kaikki perennat penkistä ylös ja jaoin. Uusia taimia tulikin sen verran paljon, että niitä riitti viiden kaverinkin pihoihin ja vielä vähän jäikin. Ja koska nämä tällaiset projektit tuppaavat vähän laajentua, on meidän pihalla nyt myös kaksi uutta kukkapenkkiä. Toivottavasti vastaavaa urakkaa ei tule eteen ihan heti ensi kesänä vaikkakin kuntoa se kyllä kohotti. Kuvia penkistä laitan vähän myöhemmin, kun kesän mittaan lajit puhkeavat kukkaan. Sitä ennen saatte ihailla kauniita omenapuun kukkia.



Pihaamme on myös eksynyt muutama nokkonen. Innokkaanan kitkijänä en kuitenkaan ollut onneksi ehtinyt nyppiä niitä vielä irti, kun eräänä päivänä Aamulehden Hyvä elämä -osiossa (jonka tykkään lukea tarkkaan) oli nokkoslättyjen ohje. Kippo ja hanskat käteen ja pihalle nokkosia poimimaan. Nokkosen lehtiä kerti sopiva kulhollinen ja vähän jäi vielä pakastimeenkin. Päätimme esikoiseni kanssa huijata iskää ja hänen tultuaan kotiin, odotti pöydässä "pinaattilättyjä". Ajattelin, että ennakkoluulot olisivat voineet olla esteenä maistaa nokkoslättyjä. Lätyt saivat kuitenkin hyvän vastaanoton ja koko lautasellinen hävisi tehokkaasti. Lätyt olivat jännän kevyitä. Ne eivät täyttäneet mahaa samanlailla liikaa kuin tavalliset lätyt. Puolukkahillon ja raejuuston kanssa lätyt olivat erittäin nam nam! Kannattaa kokeilla!

torstai 6. kesäkuuta 2013

Tuliaiskoreja ja ekologisia siivousniksejä



 Toukokuu oli yhtä menoa ja melskettä sekä työn puolesta että vapaa-ajalla. Sen voi huomata myös toukokuun blogiaktiivisuudestani. En kuitenkaan ole ollut toimettomana. Toukokuun ja kesäkuun alun viikonloppuihin mahtui niin juhlia, kyläilyä kuin tupaantuliaisiakin.

Ihana ystäväni piti perheensä kanssa tupaantuliaiset uudessa kodissaan ja mikäs sen tarpeellisempaa omakotitalossa voi olla kuin siivoustarvikkeet. Tällä kertaa niihin tosin sisältyi hauska juju. Itse virkatusta puuvillakorista löytyi bambuinen tiskiliina, etikkaa, sitruunamehua ja ruokasoodaa. Eli erittäin hyviä siivousaineita.

Käytän itse siivouksessa hyvin paljon etikkaa. Se toimii monessa tilanteessa. Laitan sitä pyykin pesussa huuhteluaineen korvikkeeksi (pitää värit hyvinä, poistaa pinttyneitä hajuja, poistaa tahroja ja desinfioi) ja keittiöstä löytyy aina etikkavettä sisältävä suihkepullo kaikenlaiseen putsaukseen. Mm. etikalla lähtee mukeista tee- ja kahvijäämät tuosta vaan ja siivouksessa se desinfioi pintoja ja poistaa tahroja tehokkaasti. Tässä vain muutama käyttötarkoitus mainitakseni. Ruokasoodalla saa uskomattoman puhtaan tiskipöydän ja lavuaarit ja mikron pesu helpottuu huomattavasti.

Tässä netistä keräämiäni vinkkejä tuliaiskorista löytyvien aineiden käyttöön:
(Näitä etsiessäni löysin muuten todella paljon aivan uusia tapoja käyttää ko. aineita. Mahtavaa!)

Etikka: 
- Teräsastiat puhdistuvat kiiltäviksi puhtaalla etikalla.
- Kalkkikertymät irtoavat kaakeleista, kun niitä hankaa etikalla. Syynä on etikan happamuus.
- Ikkunanpesussa voi käyttää etikkaa ja vettä. Suhde on yksi osa vettä, yksi etikkaa.
- Pyykinhuuhteluaineen sijasta käytetty etikka irrottaa tekstiileistä ummehtuneen tai hien hajun. Annostelu enintään yhden kahvikupillisen verran. Etikkapyykin pesussa estää myös vaattetta nukkaantumasta.
- Estää munia rikkoutumasta keittämisen aikana. Lisää 2 ruokalusikallista etikkaa litralliseen vettä keittäessäsi munia. - Riisistä tulee ilmavampaa, kun keittoveden kiehuessa siihen lisätään teelusikallinen etikkaa.
- Poistaa sipulin hajun käsistä. Hiero etikkaa sormiisi ennen ja jälkeen sipulin käsittelyä. 
- Puhdistaa ja desinfioi puiset leikkuulaudat. Pyyhi laimentamattomalla etikalla.
- Etikan lisääminen kaalin keittoveteen vähentää hajun muodostumista. 
- Poistaa itsepintaiset tahrat vaatteista. Hiero etikkaa hedelmä-, hillo-, sinappi-, kahvi- ja teetahroille ja pese tavallisesti.
- Tupakanhajun saa pois vaatteista lisäämällä kuumaan kylpyveteen pari desiä etikkaa ja ripustamalla vaatteet ammeen yläpuolelle höyryyn. 
- Lisää ruokalusikallinen etikkaa tiskiveteen, niin rasvaiset astiat puhdistuvat helpommin.
- Tahrat ja läikät ruostumattomasta teräksestä ja kromista lähtevät pyyhkimällä etikkaan kastetulla liinalla. 
- Poistaa ruoankäryt. Keitä hiljalleen etikan ja veden sekoitusta liedellä.
- Avaa tukkeutuneen höyryraudan. Kaada saman verran vettä ja etikkaa raudan vesisäiliöön, käännä höyrylle ja anna raudan olla pystyasennossa 5 minuuttia. Ota sitten johto irti seinästä ja anna raudan jäähtyä. Tyhjennä vesisäiliö. 
- Ikkunanpesu: Kasta rypistetty sanomalehtipaperi etikkaan ja pyyhi ikkunalasia, kunnes se on melkein kuiva, sitten kiillota kuivalla paperilla.
- Kissanpissan hajun pitäisi lähteä esim. matosta hankaamalla kohtaa seoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet astianpesuainetta. 
- Helpottaa mehiläisen pistossa. Valele etikalla. Lievittää ärsytystä ja vähentää kutinaa.
- Helpottaa auringonpolttamissa. Hiero kevyesti valkoviini- tai omenaviinietikkaa iholle. Voit toistaa käsittelyn jonkin ajan kuluttua.
- Lievittää karheaa kurkkua. Sekoita tl etikkaa lasilliseen vettä , kurlaa ja nielaise. 
- Hajun poisto koiran turkista. Hiero turkkia etikalla.
- Pitää kissat loitolla. Ruiskuttele etikkaa alueella, josta haluat karkottaa kissat.
- Tappaa rikkaruohot. Ruiskuta laimentamatonta etikkaa rikkaruohojen päälle. Toista aina, kun uutta kasvua ilmestyy, kunnes rikkaruohot katoavat.
- Karkottaa muurahaiset. Ruiskuta etikkaa kynnyksille ja ikkunan pokiin ja muurahaisten reitille. 



Ruokasooda: 

- Leikkokukat pysyvät pidempään virkeinä, jos veteen laittaa ¼ teelusikallista ruokasoodaa.
- Hankausaine ruokasoodasta tulee, kun sitä sekoittaa saippuaan.
- Raikasta matot soodalla. Ripottele matoille runsaasti ruokasoodaa, anna vaikuttaa hetki ja imuroi. Toimii myös pehmoleluihin.
- Kuppeihin pinttyneet tee- ja kahvitahrat saa poistettua soodalla. Hankaa kuppien likaisita pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä. Ruokasooda soveltuu puhdistusaineeksi myös muille hankausta kestäville pinnoille.
- Kahvin-, teen- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun keität niissä soodan ja veden seosta.
- Viemäri raikastuu, kun kaadat sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa 15 minuuttia. Laske perään kuumaan vettä.
- Pyykit ja pesukonekin raikastuvat, kun laitat koneen pesuainelokeroon pesuaineen sijasta yhden desilitran ruokasoodaa.
- Kokeile ruokasoodaa myös öljy- ja rasvatahroille sekä sukkiin ja kenkiin hienhajua poistamaan. Öljy- ja rasvatahroja voi poistaa vaatteista liottamalla vaatetta ruokasoodavedessä ennen pesua.
- Lavuaarit ja kattilat kirkastuvat kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa.
- Termoskannu puhdistuu, kun täytät sen kuumalla vedellä ja lisäät 2 rkl ruokasoodaa. Anna sekoituksen seistä muutama tunti. Pese kannu ja huuhtele.
- Hopeat kiillottuvat ruokasoodalla ja lämpimällä vedellä.
- Hajut voivat haihtua mikrosta, kun laitat sinne astian, jossa on 2 rkl soodaa ja 1 kuppi vettä. Kuumenna hetki.
- Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa.

Sitruunamehu:
- Altaat ja kylpyammeet puhtaaksi: Hankaa ammetta halkaistulla, suolaan kastetulla sitruunalla. Huuhdo lopuksi vedellä. Saat puhtaan ammeen ja hyvän tuoksun kylpyhuoneeseen.
- Leikkuulaudat & puiset kauhat, paistinlastat : Hankaa puisia välineitä sitruunalla. Huuhdo vedellä.
- Kirkastaa kuparin ja messingin.
- Toimii kuin valkaisuaine vaatteille.
- Poistaa ruostetahrat vaatteista.
- Kun "peset" laminaattia, niin laita sitruunamehua veden joukkoon.
- Poistaa tummentumat naisten suosikista -Tupperwaresta.
- Sekoita keskenään kuumaa vettä ja puristettua sitruunanmehua ja kaada viemäreihin/vessanpönttöön
- Puhdistaa viemärit hienosti ilman kemikaaleja.
- Roskiksen pohjalle (pussin alle) voi myos heittää ohuita sitruunankuorisuikaleita/raastetta. Pitää hajun raikkaana.
- Saunan tummunut lasiovi, kalkin ja lian tummentamat laattasaumat, kylpyamme. Kaikki puhdistuu sitruunan avulla paremmin kuin virallisilla pesuaineilla.
- Puhdistaa mikroaaltouuninkin. Voit myös käyttää kokonaista sitruunaa & pistellä siihen reikiä, ja kiehuttaa sitä sitten n. 5 min lasi astiassa. Ja raikasta tulee...

Ylläolevat ja lisää loistavia siivousvinkkejä löydät mm. näiltä sivuilta:
Yhteishyvä
Kotiliesi
Vihreälanka
Martat
Kotikokki
Todella hyviä etikkavinkkejä
Ja lisää löydät kätevästi Mr. Googlen avulla.


Toisesta virkkaamastani tuliaiskorista löytyikin jo edellisessä julkaisussani olleet herkut sekä bambuinen tiskiliina ja servettejä.

Raidalliset Novitan Hanko-langasta virkatut korit ovatkin jo tuttuja huhtikuulta, kun virkkasin sellaisen serkulleni tuliaisiksi. Pidin siitä itse kovasti ja se on kiva täyttää erilaisella sisällöllä lahjan tarkoituksen mukaisesti.

Ihan jotain muuta kuin fudgeja

...Eli daimia ja toffeeta.

Saimme tyttöjen kanssa kutsun tätini luokse kyläilemään. Tapojeni mukaan, halusin viedä tuliaisiksi jotain itse tehtyä. Ja koska olen tykännyt fudgeista ja niitä onnistuneesti valmistanut jo monta kertaa, päätin tehdä niitä myös tuliaiskoriin. Ajatus cashew-pähkinöillä maustetuista fudgeista tuntui houkuttelevalta. Perus massa: kermaa, sokeria ja voita mutta siirapin tilalta laitoin hunajaa. Keittämisen jälkeen murskatut pähkinät joukkoon ja vähän suolaa. Voi ei! Massasta erottuu voi! Olin keittänyt sitä liian kauan. Massa uudestaan kattilaan ja uusi vispaus. Ei auta, voi erottuu edelleen. Ison harmituksen kanssa kaadoin massan vuokaan jähmettymään joka tapauksessa ja toivoin ihmeen tapahtuvan. Ainoa ihme, joka tapahtui, oli se, että massa alkoi kovettua ihmeen kovaksi. Siis niin kovaksi, ettei sitä enää saanut palasteltua kuin todella terävällä, sahalaitaisella veitsellä. Mutta maku oli aivan ihana, kuin Dajmin sisällä oleva krokantti. Aivan saman makuinen! Hetken mietittyäni sekä mieheni ja erään ystäväni kannustuksesta massa vielä kerran kattilaan ja sulaksi, että sain sen levitettyä pellille aivan ohueksi. Massa ehti ottaa juuri sen verran kiinni kattilan pohjaan, että pieni makuhaitta tuli mutta onneksi hyvin pieni. Sitä tuskin huomaa, jos ei tiedä. Kovettumisen jälkeen kaksi levyä sulatettua Maraboun maitosuklaata päälle ja 24 kappaletta täydellisiä daimeja olivat valmiina. Nam!



Mutta halusin siltikin tuliaiskoriin niitä fudgejakin. Kaupasta uudet tarvikkeet. Nyt en aikonut keittää massaa liian kauaa. Ensimmäisellä yrityksellä massa jäi aivan liian löysäksi. Uusi kiehautus ja edelleen liian löysää. Kaadoin massan kuitenkin jähmettymään mutta se ei alkanut jähmettyä toivotulla tavalla, joten kaadoin sen vielä kerran kattilaan, kiehautin, vatkasin ja kaadoin vuokaan. Tuloksena ihan hyvän makuista cashewpähkinätoffeeta...



Täältä vielä linkki ensimmäisiin fudgeihini ja niiden valmistukseen.