torstai 19. syyskuuta 2013

Omenankuorija

Ohhoh! Tämä on sadas päivitys blogissani! Välillä on aktiivisempaa päivitystä ja välillä erittäin hiljaista. Olisi kiva tietää, käykö tätä joku ihan oikeasti lukemassakin. Jätä kommentteihin jokin merkintä itsestäsi, jos näit tämän.


Tänä vuonna meidän kotipihan omenapuu tuotti kolmen litran kulhollisen suuria omenoita. Pieni mutta rakas sato. Puu on vielä hyvin nuori ja viime vuonna siitä katkesi yksi iso oksa, joka oli aivan täynnä omenoita. Siksi se katkesikin. Omenat menivät hukkaan, koska ne olivat vielä aivan raakoja. Puu on perheomenapuu ja siinä on kolme lajiketta. Viime vuonna vain tämä yksi lajike tuotti satoa ja tänä vuonna kävi samoin. Lajike vain oli nyt eri. Olemme kuitenkin saaneet omenoita mieheni isältä ja minun äidiltäni. Juuri kun mietin, kysyisinkö lisää omenoita appiukolta, äitini tuli käymään ja yllätti kahdella pussillisella omenoita. Hilloa olen siis tehnyt jo kolme satsia. Viimeisistä omenoista tuli pehmeä omenapiirakka Valion piimäpohjaisen piirakan ohjeella. Tosi hyvää ja aion käyttää tätä ohjetta jatkossakin. Helppoa, nopeaa ja maukasta.

Hillon maustoin kanelin ja vaniljan lisäksi ystäväni vinkistä aniksella. Voi miten se toikaan maukkaan säväyksen hilloon. Sama ystäväni suositteli minulle Dr. Oetkerin vaniljamyllyä, jonka innostuin ostamaan ja kylläpä tuleekin vaniljaisia leivonnaisia minulta tästä eteenpäin. Nam!

No mutta tarkoitukseni ei ollut nyt kertoa omenoista ja hillosta vaan esitellä tämä maailman paras keksintö jokaiselle omenankuorijalle. Clas Ohlson myy omenankuorintalaitetta noin 20 euroa hinnalla ja tämä on aivan loistava keksintö! Lisäksi tässä on mukavaa puuhastelua lapsen kanssa, koska lapsi tykkää pyörittää kampea. Ainakin meidän viisivuotias. En yhtään pidä omenoiden kuorimisesta ja varsinkin karan poistaminen on ärsyttävää puuhaa. Onneksi minun ei ole tarvinnut enää pariin vuoteen moista puuhaa harrastaa. Kuva havainnollistaa paremmin.
 

1. Kiinnitä laite imukupilla tasoon.
2. Työnnä omena kiinni piikkeihin.
3. Pyöritä kampea, jolloin omena alkaa liikkua kohti kuorintaterää.
4. Jatka pyörittämistä, kunnes omena on kulkenut kuorijan ja viipaloijan läpi. Samalla laite poistaa omenasta karan.
5. Nosta kuorittu ja viipaloitu omena pois karan ympäriltä ja pilko halutessasi lohkoiksi tai kuutioiksi.
(6. Valmis, lämmin omenahillo vaniljajäätelön kanssa. Nam!)








Kaverisynttärit


Esikoiseni kaverisynttäreitä juhlittiin muutaman ystävän kanssa vähän jälkijunassa äidin työkiireiden vuoksi. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Löysin jo varsinaisille synttäreille kivan tuntuisen ohjeen mutta en testannut sitä vielä silloin. Nyt synttärivieraat saivat kuitenkin näitä Banaani-kinuski kuppikakkuja. Ostin jokin aika sitten Tupperwaren ExtraChefin ja sillä näiden kuppikakkujen tekeminen on superhelppoa.

Kuva lainattu Tupperwaren nettisivuilta.

Ohje löytyy maku.fi-sivustolta.

Banaani-kinuskicupcake

2 kpl banaania
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl kanelia
1 dl fariinisokeria
1 dl rypsiöljyä
1 dl kinuskikastiketta

Kuorrute
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kinuskikastiketta
0,5 dl tomusokeria

pinnalle nonparelleja/strösseliä

Soseuta banaanit (ExtraChefin leikkuu terällä. Vaihda sekoitusosa.) Sekoita joukkoon vehnäjauhota, kaneli, leivinjauhe ja ruokasooda. Lisää fariinisokeri, kinuskikastike ja öljy. Sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi taikinaksi (vetämällä muutama kerta nopeasti ExtraChefillä). Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Sekoita kuorruteainekset sähkövatkaimella ja nosta hetkeksi jääkaappiin viilentymään. Kuorruta jäähtyneet cupcaket ja koristele juuri ennen tarjoilua. Säilytä viileässä.

Mansikkajäätelökakku

Kakkuna toimi näillä synttäreillä mansikkajäätelö, jonka survoin 3 litran silikonivuokaan kakun malliseksi. Jäätyneen "kakun" koristelimme esikoisen kanssa ranskanpastilleilla.