keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Lakufudgeja

Kauppoihin on ilmestynyt ihania joululeivontalehtiä myyntiin. Selasin yhden läpi lehden, jossa ei valitettavasti olla niin paljon mielenkiintoisia ohjeita, että olisin halunnut sen itselleni mutta silmiini osui lakritsifudgejen ohje. En lukenut ohjetta tarkemmin, kun ajattelin kokeilla omaa sovellusta hyväksi koetulla Pirkan reseptillä. Ja ei kun fudgen keittoon. Laitoin mausteeksi 1 dl Pirkan lakritsikastiketta, joka on mielestäni maultaan parasta lakritsikastiketta mutta fudge ei jähmettynytkään olleenkaan vaan jäi venyväksi. Kaavin sen uudestaan kattilaan, keitin vähän lisää ja lisäsin 1 dl O'hoj Hard topping -kastiketta. Tämä kastike kovettuu kylmässä ja ajattelin sen parantavan fudgen rakennetta. Niin tapahtuikin ja massasta tuli juuri oikeanlaista mutta mausta vähän liian vahva minun makuuni. Vaatii siis vielä vähän kehittämistä. Mutta kyllä nämä syötyä tulee...



Toimisikohan muuten se ylijäänyt lemon curd fudgemassan kanssa...? Sain juuri idean!

maanantai 4. marraskuuta 2013

Kinuski-suklaajuustokakku ja lemon curd macarons

Juustokakku, macaron-leivokset ja edellisen postauksen kaurakeksit.

Juhlimme tänä vuonna isänpäivää viikkoa aikaisemmin perinteisellä isänpäivävierailulla isäni luona. Siellä kokoontui kaikki pienet serkukset ja meno oli sen mukainen. Olen perinteisesti myös leiponut isänpäiväkakun mukaamme ja näin tein myös tänä vuonna. Ideat tuntuivat olevan hyvin hukassa. Pyörin nopeasti kaupassa edellisenä iltana ja huomasin hyllyssä Pandan kinuskipalasuklaan. Nappasin suklaan mukaan ja illalla syntyi kinuskikakku, jonka pohjalta löytyi paahdettu cashewpähkinäyllätys. Valitettavasti kaupassa ei ajatus juossut niin nopeasti, että olisin ottanut mukaani kiuskikastikkeen aineita vaan valmiin kinuskikastikkeen. Tein kiilteen valmiista kastikkeesta ja sen maku ei miellyttänyt minua.

Kinuski-suklaajuustokakku

Pohja:
200 g kaurakeksiä
75 g voita

Pohjan päälle:
2 dl cashew-pähkinöitä
suolaa

Täyte:
5 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
n. 200 g Pandan kinuskipalasuklaata
6 liivatelehteä
1,5 dl maitoa
1 dl tomusokeria

Kiille:
2 dl kinuskikastiketta
1,5 rlk vettä
2 liivatelehteä

Murskaa keksit pieneksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Taputtele irtopohjavuoan pohjalle. Rouhi pähkinät, paahda niitä hetki kuumalla pannulla ja mausta suolalla. Kaada jäähtyneenä pohjan päälle. Laitan vuoka jääkaappiin. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tomusokeri ja tuorejuusto. Sulata suklaa ja lisää hieman jäähtyneenä joukkoon. Sulata kylmässä vedessä pehmitetyt liivatteet kuumennetun maidon joukkoon. Anna maidon jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään yön yli (väh. 4 tunniksi). Kun täyte on jähmettynyt kuumenna 1,5 rkl vettä ja liuota siihen mehmennetyt liivatteet. Kaada kinuskikastikkeen sekaan koko ajan lusikalla sekoittaen. Kaada täytteen päälle ja anna jähmettyä vielä muutama tunti. (Jos mahdollista, valmista kinuskikastike itse!)



Macarons

Isäni pitää kovasti marsipaanista ja kyläilypäivän aamuna keksin, että tekisin isälle tuliaisiksi myös macaroneja. Niiden maku muistuttaa mantelijauheen vuoksi hieman marsipaania. Koska minulla ei edelleenkään ollut kotona kermaa eikä myöskään ranskankermaa tai tuorejuustoa, piti ottaa esille Mr. Google ja etsiä macaronien täyte, joka ei sisällä ko. aineita. Löysin Unelmaa leipomassa -blogin ja lemon curd -täytteen ohjeen. En ole ennen tehnyt lemon curdia enkä myöskään käyttänyt sitä missään mutta tiesin sen olevan hyvää, koska ystäväni on käyttänyt sitä herkullisten kakkujensa täytteenä. Lemon curd sopi macaronien täytteeksi taivaallisesti! Tällaisen manteliallergikonkin tuli syötyä ihan macaronöverit sen vuoksi. Ohjeella täytettä tuli valtava määrä, joten täytynee leipoa parin viikon sisällä lisää macaroneja... Kukas tulisi kylään??

Macaronien kuoret eivät tälläkään kertaa onnistuneet täydellisesti. Massasta tuli liian kiinteää ja kuori jäi epätasaiseksi. Onneksi se ei vaikuttanut makuun. Kuoret tein samalla Kinuskikissan ohjeella kuin aiemmatkin.








perjantai 1. marraskuuta 2013

Vihdoin! Täydelliset suklaacookiet!


Keksin eräänä päivänä, että haluan kokeilla oikein kunnon amerikkalaisia suklaacookieseja. Googlettamalla löysin monenlaisia reseptejä mutta ulkonäkö ei ollut missään sellainen kuin halusin. Kotikokin sivuilta löytyi lopulta ohje, jonka kuva näytti lupaavalta. Aloitin koko homman tästä mutta ohjeessa ei ollut kaikki ihan kohdallaan. Kuvan keksien ulkonäkö on juuri sitä, mitä haen mutta tuolla reseptillä tuon näköisia keksejä ei tule. Alkoi armoton taisto kohti täydellisiä suklaacookieseja. Erilaisia testiversioita on takana lähemmäs kymmenen. Mausta tuli erittäin hyvä jo aika aikaisessa kokeiluvaiheessa mutta ulkonäkö ei ollut sitä, mitä halusin. Kaverit jo "haukkuivat" liian vaativaksi. Minun mielestäni täydellinen suklaacookie on rapea ja paksu ja sellaisia halusin myös näiden olevan. Ja nyt se vihdoin onnistui! Tässä resepti olkaa hyvät:

Suklaacookiet

220 g margariinia
1 1/4 dl sokeria (100 g)
1 3/4 dl fariinisokeria (110 g)
1 kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja (280 g)
3/4 tl ruokasoodaa
Suolaa
Paahdettuja cashew pähkinöitä
200 g taloussuklaata

Rouhi pähkinät (esim. muovipussissa nuijimalla) ja laita ne paahtumaan kuumalle pannulle. Paahda ruskeiksi. Lisää päälle sopivasti (reilusti) suolaa.Palastele suklaa pieniksi paloiksi. Vatkaa sähkövatkaimella ensin pelkästään pehmeää voita, lisää sitten sokerit ja lopuksi kananmuna. Vispaa jokaisen lisäyksen välillä vähän aikaa. Sekoita kuivat aineet yhteen ja lisää rasvaseokseen vispaamalla. Lisää lopuksi vielä suklaa ja pähkinät lusikalla (tms.) sekoittaen. Asettele taikinasta pellille kekoja kahden lusikan avulla. Älä tasoita kekoja. Paista 180 asteessa noin 11 minuuttia.


Olisi kiva kuulla kommentteja tästä keksireseptistä.

Vielä ihan muuten vain kuva viimekertaisista sitruuna-lakritsikuppikakuista. Tuli niin söpöjä. Ohje löytyy täältä.


Juustokakku with the twist

Emännöin jälleen kotikutsut. Tällä kertaa Tupperware. Kutsujen emännöinti on kivaa, koska tykkään leipoa ja kotona leipomukset eivät tulisi ikinä syödyiksi. On ihana kutsua kavereita kylään. Tällä kertaa hoidin tarjottavat oikeastaan tosi yksinkertaisesti ja kerrankin homma ei lähtenyt ihan lapasesta vaan tarjottavaa oli maltillisesti. Pöydässä oli siis itse leivottuja kaurakeksejä, kinkkujuustokakku ja vaniljakuppikakkuja.


Kinkkujuustokakun ohje löytyi Kotikokin sivuilta ja se jää käyttöön. Tässä vielä minun versioni:

Kinkkujuustokakku:

Pohja:
Murskattuja näkkileipiä ja ruisleipiä (yhteensä ehkä n. 200 g)
n. 75 g voita

Täyte:
1 tlk vipsikerma (2,5 dl)
1 tlk maitorahka
200 g tuorejuusto (Valio Viola yrtti-pippuri)
150 g kinkkua paloiteltuna
suolakurkkuviipaleita kahden suolakurkun verran paloiteltuna
0,5 dl vettä
5 liivatelehteä
sitruunamehua
mustapippuria
valkosipulia
1 tl suolaa

Paloittele leipäviipaleet pieniksi muruiksi. Lisää sulatettu voi ja sekoita. Peitä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja kaada leipäseos irtopohjavuon pohjalle. Tapputele tasaiseksi.

Laita liivatteet kylmään veteen pehnemään. Vaahdota kerma, lisää joukkoon rahka sekä tuorejuusto ja sekoita. Kiehauta 0,5 dl vettä, joka on maustettu sitruunalla ja laita "kuivaksi puristellut" liivatteet veteen. Sekoita loput aineet joukkoon esim. nuolijalla. Kaada massa vuokaan ja hyydytä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Koristele oman mielen mukaan.



Löysin myös kutsuja edeltävällä viikolla ihanan vaniljakuppikakkujen ohjeen. Testasin sitä ilman kuorrutusta ja maku oli ihana. Kutsuille tein kuorrutuksenkin mutta se oli minun makuuni aivan liian makea. Ensi kerralla taidan tehdä kerma-tuorejuustokuorrutteen vanilja-aromilla. Ohje näihin löytyi Simply Delicious -blogista.