keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Arkikuvahaaste, viimeinen päivä

Ihan tuntuu haikealta laittaa tämä viimeinen arkikuvakollaasi. Tämä oli tosi kiva haaste. Kiitos Unelmaa elämässä -blogin Ninnulle tästä haasteesta.


Kun kevät tulee, minun arkeni hiipii puutarhatyöt. Tänään oli ohjelmassa pitkään harkittu kuusiaidan leikkaus, joka oli aivan pakko saada nyt tehtyä, koska uudet silmut olivat jo alkaneet kehittyä oksille. Myös Norjanangervoihin on ilmestynyt pienet lupaukset kesästä. Ihanaa! Huomasittehan myös asiaan kuuluvan vaatetuksen. Tottakai saappaissakin pitää olla korko! Värillä nyt ei sinänsä ole mitään väliä, kunhan se on pinkki.

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Arkikuvahaaste, päivä 4

Olen koko päivän harmitellut, että miksi ihmeessä laitoin eiliseksi arkikuvaksi vaahtokarkkien valmistuskuvan?! Se ei kuulu meidän tavalliseen arkeen kyllä ollenkaan. Ainoa perusteltu syy olisi, että saatan saada päivän aikana yhtäkkiä inspiraation ja alkaa leipoa/valmistaa milloin mitäkin ilman sen suurempia suunnitelmia. No mutta tänään korvaan asian lisäämällä monta arkista kuvaa.


Meille erittäin jokapäiväistä on esikoiseni askartelut ja piirustukset, joissa hän onkin erityisen taitava ja kekseliäs. Tällä kertaa hän valmisti robotin. Legopalikat ovat myös meillä jatkuvassa käytössä ja tarvittaessa niistä saa maistuvan sopan aikaiseksi. Tai tällä kertaa taisi olla muffinssitaikina kulhossa. Kolmannessa kuvassa meidän tyttöjen ihanan pirteät kevätasut. Me rakastamme värejä! Asut ovat kirpparilöytöjäni ja aletärppejäni. Viimeinen kuva kertoo yhdestä päivän inspiraatiostani, kun keksin siistiä aterin- ja ruuanlaittovälinelaatikot. Ajattelin rankata niistä turhat pois mutta lopputuloksena roskiin lensi vain yksi pullasuti ja yksi kahvimitta.


maanantai 24. maaliskuuta 2014

Mandariini-sitruunavaahtokarkit

Tämä ohje on hienoinen muunnos reseptistä, joka löytyy Elizabeth Labaun kirjasta Maailman paras karkintekijän käsikirja. Jos karkkien valmistaminen yhtään kiinnostaa, suosittelen tätä kirjaa lämpimästi. Kirjassa ohjeisiin käytetään tarkkoja grammamääriä ja lämpötilat mitataan asteen tarkkuudella mutta kun näitä noudattaa tarkasti niin lopputulos on aivan mahtava! Kirjasta löytyy ohjeita vaahtokarkkien lisäksi mm. fudgejen, fondanttien, konvehtien, sokerikoristeiden, tryffelien, toffeiden ja tikkarien valmistamiseen. Niiden ohjeen löydät sitten kirjasta, jonka pääset tilaamaan vaikka täältä.


Mandariini-sitruunavaahtokarkit:
(tarvitset keittiövaa'an ja (sokeri)lämpömittarin)

3 dl kylmää vettä
120 g mandariinin hedelmälihaa survottuna ja siivilöitynä (käytin purkkimandariinia)
30 g liivatejauhetta
600 g sokeria
400 g vaaleaa siirappia
0,5-1 tl sitruuna-aromia
80 g tomusokeria

Vuoraa vuoka (n. 23x33 cm) kevyesti rasvatulla alumiinifoliolla tai muovikelmulla.

Sekoita 1 1/4 dl vettä ja siivilöyty mandariinisose kulhossa. Ripottele liivatejauhe seokseen ja vatkaa sekaisin.

Kaada keskikokoiseen kattilaan loput vedestä sekä sokeri ja siirappi. Lämmitä ja sekoita kunnes sokeri liukenee ja pyyhi sitten kattilan sisäseinämiin kertynyt neste märällä voitelusiveltimellä muun liemen joukkoon, jotta seos ei pääse kiteytymään. Kuumenna sokerilientä kovalla keskilämmöllä ja upota sokerilämpömittari liemeen.

Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes mittari näyttää 118 astetta. Kuumenna hieman ennen sokeriliemen valmistumista liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, että se tulee taas juoksevaksi ja kaada se isoon kulhoon. Kuuma sokeriliemi täytyy nyt kaataa liivateseokseen. Jos käytössä ei ole nokallista kattilaa, kaada liemi ensi suureen nokalliseen kulhoon, jotta kaatamisesta tulee hallitumpaa. Vaihda vatkausnopeus hitaaksi ja kaada kuuma sokeriliemi hitaasti liivateseokseen samalla vatkaten. Yritä kaataa liemi kulhoon reunoja myöden, jotta se ei osu vatkaimeen ja roisku ympäriinsä.

Kun liemi on samassa kulhossa liivateseoksen kanssa, lisää vatkaimen nopeutta vähitellen, kunnes se on kovalla keskinopeudella. Vatkaa vaahtokarkkimassaa, kunnes se on erittäin paksua, kiiltävää ja läpikuultamatonta (Alussa saattaa usko loppua mutta kyllä se siitä alkaa paksuuntua!) Tähän menee noin 8-10 minuuttia vatkaimen tehosta riippuen. Kun vatkaimen terän nostaa vaahtokarkkimassasta, tulisi massan valua terästä hitaasti paksuna nauhana. Lisää sitruuna-aromi ja sekoita vielä huolellisesti.

Kaada massa vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta. Anna massan tekeytyä rauhassa huoneenlämmössä. Älä koske siihen ennen kuin se on jähmettynyt kokonaan. Tähän menee noin 8 tuntia.

Kun vaahtokarkkimassa on valmista leikattavaksi, ripottele leivonta-alustalle ja vaahtokarkkilevyn päälle tomusokeria. Kiepauta levy ylösalaisin leivonta-alustalle ja poista folio/kelmu. Ripottele suurelle veitselle tomusokeria ja leikkaa levy pitkiksi ja ohuiksi kaistaleiksi. Puhdista veitsi massasta sitä mukaa kuin sitä tarttuu siihen. Leikkaa kaistaleet pieniksi kuutioiksi. Pyörittele kuutioita tomusokerissa, jotta karkit eivät tartu toisiinsa.

Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä pakkauksessa huoneenlämmössä korkeintaan 2 viikkoa.


3. päivä ja sisustusta

Arkikuvahaasteen kolmantena kuvana on blogin nykyisen teeman mukaisesti leivontaa. Vai onkohan tämä leivontaa? Arvaatteko, mitä tässä valmistuu?


Vastaus: vaahtokarkkeja. Makuna ihan ensimmäistä kertaa hedelmäinen versio, mandariini-sitruuna. Mangolla teki mieli kokeilla mutta kun inspiraatio iskee, ei siinä mitään kauppareissua ehdi tehdä!

Illalla pääsin ensimmäistä kertaa sisustuskutsuille Living and Roomin esittelyyn. Mitään en ostanut mutta iso karkkipurkki ja söpö kermakko ja sokerikko jäivät mieleen. Myös sydänvuoat olivat herttaiset.



sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Arkikuvahaaste, päivä 2

Harrastan kynsien laittoa ja eilen irti repimieni (älkää koskaan tehkö niin!!) geelien tilalle piti saada pian uudet, joten sovin kynsihuollon heti aamupäivälle itseni kanssa.




Olen ladannut puhelimeeni Päivän sovellus -applikaation, joka tarjoaa joka päivä jonkun maksullisen sovelluksen ilmaiseksi iPhonelleni. Säännöllisesti mukana on kuvankäsittelyohjelmia, kuten tänään. Alempi kuva on siis PS Expressin ja FrameArtist+:n jälkeen käytetty vielä uudessa Photo Slice -ohjelmassa. Hauska!

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Arkikuvahaaste, päivä 1

Sain ystävältäni Unelmaa elämässä -blogista arkikuvahaasteen, jossa on tarkoitus postata kuva omasta arjestaan viitenä päivänä ja haastaa viisi blogia mukaan. Tässä tulee ensimmäinen kuva. Tai kaksi.


Aamupalan jälkeen esikoiseni ilmoitti, että nyt piirretään ja niinhän me tytöt tehtiin. 2-vuotias, 5-vuotias ja vuotias yhdessä pöydän ympärillä. 5-vuotiaalla riitti ihmeteltävää. "Äiti, mitä se esittää? Miksi se ei esitä mitään? Aina pitää piirustuksen esittää jotain! Äiti, mikä se on?" Muistan, että oma äitini piirteli tällaisia abstrakteja taideteoksia, kun me piirtelimme yhdessä lapsena. Perinne jatkukoon. Tuollaisten viivojen piirtely on muuten äärimmäisen terapeuttista puuhaa. Suosittelen. Muutenkin pidän kovasti tällaisesta ei-mitään-esittävästä taiteesta.

Listaan saman tien kaikki valitsemani blogit.
Mukaan arkikuvahaasteeseen haastan seuraavat viisi blogia:
Murmelin surinaa
Kaikilla kyseisten blogien kiroittajilla on minuun jokin yhteys. Osa on ystäviä, osa tuttavia ja osa kollegoja.

torstai 20. maaliskuuta 2014

Vähän terveellisempi pannari

Mieleni teki pannaria mutta ei sitä turvonnutta jälkifiilistä, joten ei kun reseptiä muuttamaan. Hyvää tuli, eikä olisi alkuperäisestä erottanut, jos ei tietäisi.



Vähän terveellisempi pannukakku

8 dl rasvatonta maitoa
1,5 dl makeutusta (sokeria, makeutusjauhetta tai mikä sitten onkaan sinun valintasi)
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
4 munan valkuaista kevyesti vatkattuna
1 dl juoksevaa margariinia
3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
0,5-1 dl vehnäleseitä.

Sekoita kuivat aineet keskenään sekä maito ja rasva keskenään ja yhdistä. Lisää viimeisenä joukkoon valkuaiset ja sekoita hyvin. Paista 225 asteessa n. 30 min.

Terveellisenä lisukkeena toimi mustikkarahka (maitorahkaa, mustikoita ja makeutusta) sekä lasten pääsynäsose, jota olen ennenkin käyttänyt pannarin päälle, koska se on niin hyvää. Tuoreet hedelmät ja marjat ovat tietysti vielä parempi vaihtoehto mutta minä en valitettavasti voi niistä nauttia ruokarajoitteideni vuoksi.


maanantai 17. maaliskuuta 2014

Juustociabatta



Tänään kokeilin ciabattaa Valion kolmen juuston kemalla. Onneksi tein kaksinkertaisen satsin kerralla, koska puolet hävisi jo heti päivällisellä. Leivoin leivät nyt pellin pidemmän sivun pituisiksi ja ripotellen päälle juustoraastetta ja valkosipulia. Valkosipulia löytyy tietysti myös taikinasta. Käytin nyt myös ohjeen mukaisesti oliiviöljyä ja se maistui ihanasti leivästä.

Suosittelen tätä ohjetta ehdottomasti! Leipä on helppo leipoa ja maku on ihana!

Ohje löytyy kahden postauksen päästä ja Valio Crea, yrttikerman purkista.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Arabialainen maustekakku, kun kaikki ei mene kuin Strömsössä...



Kun ohjeessa lukee 1/2 tl muskottipähkinää niin senhän voi hyvin korvata 1/2-1 desilitralla cashewpähkinärouhetta. Eikä se 1 dl mantelilastujakaan kai nyt niin tarkkaa ole. No ei voi ja on se.

Vaikka tämä kakku ei sitruunamehukostutuksella suoritetun pelastusyrityksenkään jälkeen pysynyt kasassa ja kuorrutuksen mukaan sotkeutunut kakun pinta ei auttanut ulkonäköasiaa yhtään, maku oli oikein hyvä ja raikas.

Ohje löytyy täältä Pirkan sivuilta.

lauantai 15. maaliskuuta 2014

Yrtticiabatta

Huomasin eräänä päivänä kaupassa Valio Crea ruokakerman uuden maun, kolme yrttiä ja se lähti mukaani, vaikka en tiennyt, mihin tulen sen käyttämään. Käytän paljon saman sarjan tuotteita mutta tämä maku oli uusi tuttavuus. Tarkoitukseni ei suinkaan ollut käyttää sitä leivontaan mutta huomasin purkin kyljessä ohjeen, jota oli ihan pakko kokeilla. Ja onneksi kokeilin, koska tämä leipä on aivan älyttömän hyvää.

Kerman kolme yrttiä ovat ruohosipuli, basilika, oregano ja kyllähän hyvään ciabattaan pitää vähän valkosipulia lisätä.

Meillä tämä leipä hävisi niin nopeasti, että täytyy leipoa pian lisää. Mielessä pyörii jo kokeilut muillakin sarjan kermoilla.



Yrtticiabatta (ohje löytyy purkin kyljestä)

1 prk (2,5 dl) Valio Crea ruokakermaa, kolme yrttiä
n. 4,5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
(valkosipulia)

Lämmitä ruokakerma 42-asteiseksi. lisää kuivat aineet seoksena. Alusta taikina. Lisää öljy ja sekoita. Anna taikinan kohota 1/2 tuntia. Vaivaa. Leivo taikinasta 2 uunipellin mittaista leipää. Kohota. Voitele leivät öljyllä. Leikkaa poikkiviiltoja leipien pintaan. Kypsennä uunin keskiosassa 200-225 asteessa n. 12 min.

torstai 13. maaliskuuta 2014

O'ou! Sehän kukkii!

Keväällä on kiva kiertää puutarhaa ja etsiä merkkejä heräävästä luonnosta. Tänä vuonna nämä kierrokset ovat olleet täynnä jännitystä, koska ensimmäiset tulppaanien alut löysin jo helmikuussa. Nyt jännitän, että kestävätkö ne kukintaansa asti elossa. Vielä enemmän jännittää liljat, jotka myös ovat aloittaneet kasvunsa. Tänään kuitenkin jännitys saavutti huipentumansa, koska löysin kukkapenkistä kukan! Siis kukkivan, valkoisen kukan!! Jos tunnistat kukan niin olisi mukava tietää, mikä se on, koska en muista, mitä kaikkea istutin viime syksynä. Sipuleita sujahti eri penkkeihin kymmeniä ja taas kymmeniä. Näköjään myös mininarsissit ovat lähteneet kasvuun yhdessä tulppaanien kanssa. Lilja näyttää vielä(!) olevan hengissä ja sen kasvua kirittää jo kurjenmiekan uusi verso. Kuten kuvasta näkyy, myös alppiruusu kasvattaa jo uutta kasvannaistaan. Mitenhän tässä vielä tulee käymään...?


Kuvassa Tulppaani, mysteerikukka, Kurjenmiekka, (alhaalla) Alppiruusu, Mininarsissi ja lisää Tulppaaneja.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Kevät tulee ja kukat kukkii


Vaikka orkideat kukkivat ympäri vuoden, on niissäkin nähtävissä kevään ja auringon tuomaa energiaa. Pian kukkavanoja alkaa ilmestyä pikavauhdilla. Ihanaa!

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Hyvää naistenpäivää!


Kokeilin joululahjaksi saamaani kakkutikkarimuottia ensimmäistä kertaa. Tikkarin sisus maistuu kevyesti kahville ja kuorrutus vaniljalle. Ulkonäkö ei todellakaan vastaa laatuvaatimuksia ja kuorrutus oli liian makea mutta ihan hyviä ensimmäiseksi kerraksi. Palloista tuli myös niin painavia, etteivät ne pysyneet tikuissa. Oletko sinä tehnyt kakkutikkareita? Miten sait kuorrutuksen siististi palloon ja pallon pysymään tikussa? Tämä leipuri kaipaa vinkkejä.

Olen innostunut kuvankäsittelystä iPhonellani ja vihdoin tuntuu hyvä ohjelma löytyneen. (Olen ladannut ja kokeillut MONTA.) Tämä kollaasi on tehty ohjelmalla FrameArtist+. Onko sinulla hyviä ohjelmavinkkejä puhelimella tapahtuvaan kuvankäsittelyyn?

sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Suklaakierre

Sain hyvän syyn leipoa uudelleen ihanaa mangojuustokakkua ja nyt halusin kokeilla koristetta, jota olen suunnitellut jo pitkään: suklaakierre. Ihan ei mennyt putkeen, kun oli vain muutama minuutti aikaa mutta tästä on hyvä lähteä parantamaan.


Myös vaniljaista bostonkakkua piti tehdä uudestaan. Tällä kertaa vaniljakastiketta oli tuplasti (puolet liikaa!) ja sen seassa appelsiininkuoriraastetta. Tykkään.


Ohjeet molempiin löytyy parin postauksen päästä.