keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

Ruusukranssi

Maanantaina puutarhaostoksilla sain inspiraation nähdessäni tarjouksessa valtavan laatikon tekoruusuja. Uusi ovikranssi oli muhinut mielessä jo pitkään mutta siihen tarvittavat materiaalit olisivat tulleet maksamaan niin paljon, että odotin parempia ideoita. Nyt sellainen tuli. Kaupasta lähti mukaan myös uusi kuumaliimapistooli edellisen hajonneen tilalle. Tämä uusi olikin tosi hyvä. Kranssin pohjana on vanhan ovikranssin kehikko. Itse koristeet olivat jo kovasti haalistuneet ja kuluneet ja ne lähtivätkin helposti irti. Kiskoin ruusuista kukat ja lehdet irti ja liimasin ne kuumaliimalla mielivaltaisesti kiinni kranssipohjaan.


Oikein ihanaa ja värikästä vappua kaikille lukijoille!

maanantai 28. huhtikuuta 2014

Silkkipaperikukka

Tämän päivän Aamulehdessä (28.4.2014) oli niin herkullinen askarteluohje, että sitä oli ihan pakko kokeilla heti. Go with the flow, niinhän sitä sanotaan ja niinhän se meni. Ensimmäisen kukkasen jälkeen inspiraatio imaisi minut mukaani ja lopputulos näyttää tältä. 


Käytän tätä joko pöytäkoristeena tai sitten laitan eteisen sisäoveen ovikoristeeksi. Tulipahan käyttöä jo kauan sitten ostamilleni pikkuisille kakkupapereille, jotka sai halvalla niin oli pakko silloin ostaa. Tuttua?

Seuraavaksi ostan vähän lisää erivärisiä silkkipapereita ja teen muutaman kukan lisää PartyLiten itsemuunneltavaan somisteeseen koristeeksi. Sitä enennpitää kuitenkin vielä ostaa uusi kuumaliimapistooli, joka napsahti rikki tätä liimatessani.

Tässä vielä teillekin Aamulehdestä napatut ohjeet. Ja sitten vaan askartelemaan!




lauantai 26. huhtikuuta 2014

Hopea Toffee -pikkuleivät

Kaapissa oli Hopea Toffeeta ja tällaista siitä syntyi, kun inspiraatio valtasi leipojan.



Hopea Toffee -pikkuleivät

100 g voita tai margariinia
1 dl fariinisokeria
2 rkl vaaleaa siirappia (tai 1 rkl paksua lakritsikastiketta ja 1 rkl vaaleaa siirappia)
2 rkl kaakaojauhetta
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
40 g Hopea Toffee -karkkeja (n. 9 kpl)

Sekoita sähkövatkaimella yhteen pehmeä rasva, fariinisokeri ja siirappi. Sekoita kuivat aineet yhteen ja yhdistä rasva-sokeriin. Pilko karkit pieniksi palasiksi ja lisää taikinaan. Kumoa taikina alustalle ja jaa se kahteen osaan. Pyöritä taikinasta kaksi pellin mittaista tankoa. Nosta tangot pellille ja painele niitä sormin matalammiksi. Paista 175 asteessa 15-20 uunin keskitasolla. Anna vähän jäähtyä ja leikkaa vinoiksi paloiksi. Anna jäähtyä ja kovettua ennen tarjoamista.

keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Kukkapenkin reunukset vaihtoon

Muutama vuosi sitten perustimme meidän pihalle ison kukkapenkin ja reunusmateriaaliksi valitsimme turveharkon. Hieno, paksu, ruskea reunus, joka kruunaa penkin. Juu ei. Hyvin nopeasti turveharkon alkoi levitä nurmikkoa ja pian se olikin pihan parhaiten nurmettunut alue. Nurmikon nyppiminen irti harkosta oli täysin mahdotonta, koska se oli ehtinyt juurtua harkon sisään. Pidän kukkapenkin hyvässä kunnossa ja epäsiisti reunus ärsytti minua usean vuoden ajan. Muutama päivä sitten mieheni vihjaisi, että hänellä olisi vanhaa hirttä jäljellä jonkin verran. Tänään päätin yllättäen alkaa reunuksenvaihtohommiin. Varmistin ensin puhelinsoitolla, että hirttä tosiaan on ja mahdollisesti tarpeeksi. Hirret saapuivatkin samana iltana ja iltaan mennessä kukkapenkki oli vihdoin saanut arvoisensa reunukset. Hirttä oli lopulta juuri tarpeeksi reunoja varten. Vain tasoitussahauksesta tulleet palat jäivät jäljelle. Nyt vain kesää odottelemaan ja ihanasta kukkaloistosta nauttimaan.


Tässä vielä parasta antia rikkaruohojen kitkennässä.



maanantai 21. huhtikuuta 2014

Puutarhahommia, jippii!

Kevään ja kesän aikana blogiini alkaa ilmestyä myös puutarha-aiheisia postauksia, koska puutarha kuuluu niin vahvasti minun elämääni ja harrastuksiini keväällä ja kesällä. Olen viime vuosina ihan hurahtanut puutarhahommiin. Nyt jo aivot raksuttaa kovaan äänen, kun pyörittelen mielessäni uutta kukkapenkin paikkaa pihaamme. Meidän piha ei ole mikään älyttömän suuri mutta kuitenkin aivan riittävä ja mukavan kokoinen. Löytyy pari puuta, paljon norjanangervoja, muutama marjapensas, pieni mansikkamaa ja yksi iso kukkapenkki. Ei kun siis kaksi, koska minähän tein viime kesänä toisen. Taitaa se piha sittenkin olla aika iso, jos en muista kaikkia kukkapenkkejäkään. No ei vainkaan. Lisäksi on pari ruusupensasta ja viime kesänä istutettu alppiruusu, jonka kukkimista jännitän kovasti tänä keväänä. Etupihalla löytyy vielä yksi pieni lavakaulukseen rakennettu kukkamaa. 

Voin hyvin kuvitella, että lasten kasvettua isoiksi, meidän pihassa ei ole enää nurmikkoa ajettavaksi vaan pihan täyttää valtavat kukkaistutukset, puupatiot js koristekivikäytävät.

Tänään pääsin kitkemään kukkapenkit kevään ensimmäisen kerran. Ruohot ja voikukan lehdet lensivät kaaressa, mun innostuin. Olen monta kertaa nauranut, että ei taida olla ihan tervettä nauttia niin paljon siitä, että saa kiskottua voikukan juurineen irti!

Tässä hieman kuvasatoa tämän päivän puutarhakierrokseltani:


Viimeisessä kuvassa on viime vuonna äitienpäivänä mummulta saamani (ihan perusmarketissa myytävä) ruukkuruusu, jonka istutin kukkapenkkiin vähän niin kuin koemielessä. Kesän aikaan siitä kasvoi valtava ruusu, joka kukki aivan pakkasiin saakka. Tänä keväänä kävin raaputtamassa sen vartta ja huomasin, että sehän vihertää. Nyt ruusun on ilmestynyt uusia lehtiä ja se todellakin aikoo lähteä uuteen kasvuun. Uskomatonta!

Testissä Kotileipurin parhaat -kirja


Aiemmin mainitsemani dieettini aikana postilaatikkoon kolahti sopivasti sekä Juju-kerhon kuukauden kirja Kotileipurin parhaat että tilaamani Leivotaan-lehti. Siinä vesi herahti kielelle ja sormet syyhysivät leipomaan mutta maltoin mieleni. Tähän päivään asti. Tänäaamuna en voinut enää hillitä leivontaviettiäni ja otin Kotileipurin parhaat testiin. Selasin aamupalalla kirjan läpi muutamaan kertaan ja valitsin testattavat reseptit. Testiin pääsivät Lasirinkilät, Shakkiruudut sekä Hunaja-inkiväärikakku, johon lisäsin appelsiinin kuorta oman mielen mukaan. Kirja on selkeä ja ohjeet yksinkertaisia. Kirjasta löytyy mukavia perusreseptejä, joita on viety hieman pidemmälle.  Mukana on myös hauskoja makuyhdistelmä ja uusia tuttavuuksia. Kaikki resepteissä mainitut ainekset löytyvät peruskaupasta. Suosittelen!

Edessä Lasirinkilät, Shakkiruudut ja taustalla Hunaja-inkiväärikakkua.

(Appelsiininen) hunaja-inkiväärikakku
(Ohje ilman appelsiinia löytyy Kotileipurin parhaat -kirjasta)
150 g voita tai margariinia huoneenlämpöisenä
1 dl sokeria
1,5 dl hunajaa
3 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl hienoksi raastettua tuoretta inkivääriä (minä laitoin 0,5 rkl kuivattua inkivääriä)
(1 rkl raastettua appelsiinin kuorta)

(Pese hyvin 1-2 appelsiinia ja raasta niiden kuori.) Sekoita sähkövatkaimella kulhossa rasva, sokeri ja hunaja. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Yhdistää toisessa kulhossa leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää seos inkivääriraasteen (ja appelsiininkuoriraasteen) kera taikinan joukkoon. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,5 l rengasvuokaan . Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla n. 50 min. Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sitten sokeroidulle leivinpaperille tai lautaselle.


Seuraavaksi kirjasta on pakko kokeilla uskomattoman herkullisen näköistä Tuunattua radiokakkua. Siitä lisää sitten joskus myöhemmin.

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Pääsiäiskukkia

Ilman kukkia pääsiäinen ei ole pääsiäinen. Meidän pääsiäistä kaunistuttaa ihanat tulppaanit ja vihdoin kukkaan puhjenneet narsissit ulko-ovella. Narsissit olivat auenneet päivän mittaisen kyläilyreissun aikana. Olenkin odottanut niiden aukeamista, että saisin kuvan hauskasta tavastani istuttaa ne. Tämä kevään värinen laukku ei mennyt kirpparilla kaupaksi (onneksi, koska huomasin vasta myöhemmin, että siitä olikin vetoketju rikki), joten se sai päätyä kukkaruukuksi. Sisään vain muovipussi, multaa ja kukat. Tykkään kovasti!



Pääsin tänään meren rantaan, jonne oli ajautunut kaisloja. Ne muodostivat niin hienoja rivejä, etten voinut vastustaa kiusausta napata niistä kuvaa. Pitäähän Haavikon lisäksi välillä kaislikossakin suhista.




perjantai 18. huhtikuuta 2014

Laihduttajan ranskalaisannos jauhelihapihvillä

Blogiin ei ole ilmestynyt leipomispäivityksiä vähään aikaan ja sille on hyvä syy. Kolme viikkoa sitten mittani tuli täyteen omaa mässäilyäni ja aloin laihduttaa. Todellakin siis saman tien. Ei mitään seuraavia maanantaita tai vielä yhtä herkkupäivä vaan ihan heti ja samantien. Aamulla kauppaan ja uudet eväät jääkaappiin. Eilen tämä urakka päättyi suunnitellusti kiirastorstaille 5 kiloa kevyempänä ja grammalleen tavoitteessa. Jes!

Näiden viikkojen aikana kaipasin eniten rakastamaani ruisleipää (Ruispalaa), jota uuteen ruokavaliooni ei kuulunut. Tänään sain nauttia tuon ihanan, paahdetun herkun aamukahvin kanssa. Kun tuli lounaan aika, huomasin kuitenkin taas kokkailevani samoista aineksista kuin kolme viimeistä viikkoa. Pääsiäisen kunniaksi kuitenkin halusin jotain extraa päivälliselle mutta terveellisyyden rajoissa, joten keksin kokeilla itsetehtyjä kevytranskalaisia. Niistä tuli kerralla todella hyviä ja niitä tullaan taatusti nauttimaan meidän päivällisillä useita kertoja myös tämän jälkeen.



Kevytranskalaiset
Kuori perunat ja paloittele ne ranskalaisten kokoisiksi ja näköisiksi. Ei kannata tehdä liian ohuita muttei liian paksujakaan. Keitä perunoita suolatussa vedessä hetken aikaa, kunnes ne ovat hieman kypsyneet muttei murene. Kaada vesi pois ja anna jäljelle jääneen veden haihtua pois (onnistuu parhaiten kaatamalla perunat lävikköön). Kaada kuumalle paistinpannulle pieni tilkka oliiviöljyä ja lisää joukkoon valkosipulia. Kun pannu on todella kuuma, kaada perunat pannulle ja paista niitä sen aikaa, että niihin muodostuu rapea pinta ja ne alkavat hieman ruskistua. Paista perunoita 225-250 -asteisessa uunissa, kunnes ne ovat ruskistuneet mieleisiksi. (Paistamisen loppuvaiheessa voit nostaa pellin uunin ylätasoon ja kääntää uunin grillivastuksen päälle, jolloin rapea pinta muodostuu nopeammin ja perunat saavat väriä.) Tähän menee noin 20-30 min perunoiden keittokypsyydestä riippuen. Mausta lopuksi suolalla.

Kevytpihvi
Sekoita 100 grammaan naudan jauhelihaan paaaaaljon mausteita (suolaa, pippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, valkopippuria, valkosipulia, chiliä...) ja muotoile siitä vedellä kostutetuilla käsillä pihvi. Paista kuumalla pannulla.

Lisäkekaali
Palastele 200g varhaiskaalia ja paista pannulla, kunnes se on sopivan kypsää. Mausta suolalla.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kaunista pääsiäistä!


Pääsiäinen on värien puolesta lempipyhäni! Ihania, kirkkaita kevätvärejä!


Tänä vuonna keksin istuttaa rairuohon erikokoisiin lasipurkkeihin. Istutin ruohon lasten kanssa jo hyvissäajoin, joten nyt se on hienosti kasvanut jo purkista ulos. Ruoho myös pysyy hyvin pystyssä purkissa.


Ihanaa! Luonto ja puutarha herää!

Toivotan jo nyt, vähän etukäteen, rauhallista ja kaunista pääsiäistä kaikille lukijoille!


maanantai 14. huhtikuuta 2014

Pajun kissan munia

Vai miten se nyt menikään. Tätä kuvan pajunkissaa tekisi ihan mieli silittää. Niin pehmeältä se näyttää.


Handimaniasta bongasin aivan lähiaikoina tämän suloisen kananmunan koristeluvinkin. Vaikka itse en Hello Kitty -fani olekaan, tyttäreni on ja arvasin hänen rakastuvan näihin. Ja olin oikeassa. Kun näytin ensimmäisen valmiin kisun, tyttö parahti lohduttomaan itkuun, kun kisu oli niin kaunis. Minulla on sellainen tunne, että pääsiäiseen mennessä meillä asuu melkoinen lauma näitä kisumunia.

Vasemmalla tyttären ja oikealla minun.

Tässä vielä minun kisut.

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Myslipatukat

Tyttäreni harrastaa taitoluistelua ja tarvitsee nopeita välipaloja harjoitusten väliin ja jälkeen ja niiden pitää säilyä myös lämpöisessä. Samoin kaksi kertaa viikossa kerhopäivinä mukaan pakataan eväät, joiden myös täytyy säilyä lämpöisessä. Tämän vuoksi ajattelin kokeilla, miten onnistuu kotitekoisten myslipatukoiden valmistus. Kuten monesti ennenkin, ajatus tuli päähäni aivan yllättäen ja patukat piti saada tehtyä kaapista löytyvistä aineksista ja sieltähän löytyikin vaikka mitä. Lopputulos on oikein kovasti luistelijatytön mieleen. Pikkusisko oli eri mieltä mutta se nyt ei olekaan ihme...



Myslipatukat

Neste:
1,5 dl appelsiinimehua
0,5 dl hunajaa
1 dl siirappia
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
1 rkl kanelia

Mysli:
3 dl neljän viljan hiutaleita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäleseitä
1 dl mantelirouhetta
1 dl ruokokidesokeria
1 dl rusinoita
1 dl kuivattuja omenoita pieniksi pilkottuina
1 dl cashew-pähkinöitä

Kuumenna kattilassa mehu ja siirappi sekä mausteet kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kaikki myslin aineet joukkoon ja sekoita paksuksi tahnaksi. Muotoile taikinasta myslipatukoita vedellä kostetuilla käsillä painellen. Paina patukat tiiviiksi.

Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min riippuen paistettavien koosta.

Uunissa paistetut patukat säilyvät huoneen lämmössä noin 2-3 viikkoa.

Ohje on muunnelma Myllyn Parhaiden reseptistä ja sitä voit muunnella oman mielen mukaan loputtomasti. Ohjeella tuli yli 20 hyvän kokoista patukkaa.

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Pääsiäisen odotusta

Tänä vuonna päätin istuttaa rairuohon hyvissäajoin, koska monena vuonna olen unohtanut sen kokonaan ja sitten, kun se on tullut mieleeni, on ollut jo liian myöhäistä. Tätä kasvua on ihana seurata lasten kanssa.


Tänä vuonna kokeilin myös ihan uutta istutustapaa. Hyvin toimii. Siitä lisää, kun ruoho on kasvanut.