perjantai 27. maaliskuuta 2015

Vitsoja ja mämmiä


Virpomisvitsojen askartelu kuuluu tietysti pääsiäisen aikaan. Se on kivaa puuhaa ja aina tulee jotain uusia ideoita. Tänä vuonna meillä oli vähän huonosti koristetarvikkeita, joten oli pakko vähän soveltaa. Itse tykkäsin kovasti vastakkain liimatuista, vapaasti leikatuista kukista oksissa. Ja mitäs muuta kotileipuri vitsoihinsa laittaisi kuin muffinssivuokia. Hih! Minun mielestäni se oli hauska ajatus ja ne sopivat ihan täydellisesti oksille.


Avaa muffinssivuoka litteäksi ja taita se neljään osaan. Leikkaa reuna hapsuille kohti taitekulmaa. Jätä 0,5-1 cm ehjää paperia kulmaan. Avaa ensimmäinen taitos, laita alareunaan liimaa ja pyöräytä oksan ympärille.


Kaksi viikkoa sitten innostuin myös kokeilemaan mämmin valmistusta. Tavallaan helppoa mutta kovin työlästä ja sitovaa puuhaa. Koko päivä siinä meni aivan aamusta iltaan asti mutta hyvää tuli. Paljon tästä lähes viiden litran satsista ei enää kahden viikon jälkeen ole jäljellä, joten täytynee laittaa vielä toinen satsi tulille ennen pääsiäistä. (Tätä voi myös pakastaa.) Seuraavaan satsiin laitan hieman enemmän siirappia. Ohje löytyy mämmi- ja leipämaltaiden pakkauksesta.


Nautitaan tietysti runsaan kerman kanssa.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Lakritsi-sitruunakakku synttärisankarille


Perheessämme juhlittiin viime viikolla yhtä synttärisankaria ja yllättäen keksin leipoa hänelle kakun. En ole yhtään täytekakkuihminen ja siksi tämä kakku on nyt todellinen ihme! Se syntyi siitä, mitä kaapista löytyy. Sokerikakkupohjan tein Kinuskikissan ohjeella. Mukaan taikinaan laitoin muutaman ruokalusikallisen (eli kaadoin vaan suoraan purkista) lakritsijauhetta. Kakusta tuli todella kuohkea, kun sain vatkata sen uudella yleiskoneellani ja valmiista kakusta tulikin nelikerroksinen. Paistoin pohjan Ikean sydämenmuotoisessa silikonivuoassa. Kahteen väliin laitoin lemoncurdia, mikä on yksi suosikkini ja yhteen valmista vaniljakastiketta jauheesta valmistettuna. Lemoncurd-täytteen tein myös Kinuskikissan ohjeella. Tosin kotona ei ollut sitruunaa, joten curd valmistui sitruuna-aromista ja sitruunamehusta. Jääkaapista löytyi vielä yksi 2,5 dl purkki kermaa, jolla sain kuorrutettua kakun juuri ja juuri sopivasti. En pidä kermavaahdosta, joten sitä tuli juuri sopivan ohut kerros niin, ettei se edes paljon maistunut. Tein kermasta hieman jämäkämpää lisäämällä joukkoon vaniljakastikejauhetta. Lapset saivat viimeistellä lopputuloksen runsaalla määrällä koristeita.


Täytyy kyllä sanoa, että tämä kakku oli jopa minun mieleeni ja saatan joskus toistekin innostua leipomaan vastaavaa.

Turkinpippurijuustokakku


Aina on hyvä syy leipoa! Tällä kertaa hyviä syitä oli kuitenkin erityisen paljon, kun sain samana päivänä, eri aikaan kylään sekä entisen työkaverini että hyvän ystäväni lapsensa ja uuden miesystävänsä kanssa. Kahvipöydästä löytyi munakasrulla jauhelihasta, smetanalla ja fetajuustolla, wienereitä ja tämä Turkinpippurijuustokakku.


Turkinpippurijuustokakku

Pohja:
50 g sulatettua voita
200 g murskattuja täytekeksejä

Täyte:
5 dl kermaa (Flora Vispi)
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
130 g sulatettua valkosuklaata
1 pss Turkinpippurikarkkeja
5 kylmässä vedessä liotettua liivatelehteä
1 dl kiehuvan kuumaa maitoa

(Voit halutessasi voidella ensin irtopohjavuoan reunan ja sirotella pintaan reilun kerroksen tomusokeria. Näin valmiin kakun reuna on siistimpi.)

Yhdistä pohjan aineet ja tasoita hyvin kevyesti irtopohjavuoan (n. 22-24 cm) leivinpaperilla peitettylle pohjalle. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Vatkaa kerma. Sekoita tuorejuusto ja valkosuklaa yhteen ja lisää kermavaahtoon. Rouhi ja jauha karkit aivan hienoksi ja lisää massaan. Kuumenna maito ja sekoita valutetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet joukkoon. Lisää ohuena nauhana massaan samalla hyvin vatkaten. Kaada koko massa pohjan päälle vuokaan. (Pudota vuoka kevyesti pöydälle matalalta, jotta massan ilmakuplat pääsevät nousemaan pois. Varo kuitenkin, ettei irtopohjavuoan reunus aukea samalla. Joskun näinkin voi käydä...) Anna hyytyä vähintään 4 tuntia mutta mieluiten yön yli jääkaapissa. Koristele haluamallasi tavalla. 




sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Minivaniljawienerit


Tällä ohjeella olen tehnyt jo lukuisan erän eri kokoisia wienereitä mutta vasta nyt saan ne blogiin asti. Ensimmäinen satsi valmistui jo heti alkuvuodesta. Pian koitin, vääntyisikö taikina myös miniwienereihin ja niistä tulikin hitti! Sopivan pieni suupala ja niitä voi hyvällä omatunnolla napsia vaikka muutamankin, kun ne ovat niin pieniä... Hih! Voitaikinaan löytyy hyvä ohje Valion sivuilta. Muista malttaa antaa taikinan levätä jääkaapissa aina kaulimisten välillä ja kaulitse se jopa neljä kertaa, jotta taikinasta tulee lehtevä. Taittele viimeisen kaulitsemiseen jälkeen taikina kolmeen osaan siten, että se on pitkulainen mallinen, jotta saat leikattua siitä ohjeesta poiketen 30-40 lyhyttä taikitankoa. Nostatuksen jälkeen painan wienerin keskelle aivan pienellä lasipurkilla (kapriksista saa hyvän purkin) kolon, johon laitan vaniljakastiketta. Ohjeesta poiketen minä laitan wienereihin valmiista vaniljakastikkeesta tehtyä "vaniljakreemiä". Blå Bandin jauhe on suosikkini. Kun sen sekoittaa vain 2,5-3 dl maitoa, tulee siitä sopivan jämäkkää myös wienereihin käytettäväksi. Valkoisen "pumadan" valmistan tomusokerista ja vedestä suhteella n. 1 dl tomusokeria ja n. 0,5 rkl vettä. Sekoita hyvin ja kaada joko lusikalla tai pursotuspussista jäähtyneiden wienerien päälle.


VINKKI! Leivo wienerit jo hyvissäajoin pakastimeen ilman kuorrutetta ja ennen tarjoilua sulata ne ja laita hetkeksi uuniin lämpimään. Levitä kuorrute jäähtyneiden wienerien päälle. Wienerit maistuvat aivan vastaleivotuilta!