perjantai 23. lokakuuta 2015

Megapäivitys: orkideat

Syksy on orkideojen kulta-aikaa. Ainakin minun ikkunallani. Pari uutta minukukkaista perhostakin pääsi Ikeasta meille asumaan.

Tämä ihanuus innostui oikein kunnolla ja työnsi esiin neljä kukkavanaa yhtäaikaa.
Tämä yksilö on tainnut vaihtaa väriä sitten ensikukinnan...
Tässä on sellainen tapaus, että siitä tuli jo ostaessa lempikukkani. Se oli alennuksessa ja niin sympaattisen vänkyrä, että oli pakko ostaa se kotiin. Ostin tämän vuosi sitten joulun alla ja se on kukkinut siitä asti tauotta. Ensimmäisten kukkien pudottua, aukesi heti uudet ja nyt seitsemän uuden vanan nupuista ensimmäinen aukesi juuri, kun viimeinen vanha kukka oli lakastumassa.
Tässä vielä uusimmat, ihanat minikukkaiset perhoset
Nämä violetit kukat sain eräältä ihanalta kollegaltani. Minulle kerrottiin, että tämä toinen on nyt kukkinut äitienpäivästä asti. Sain nämä juuri elokuun alussa alkaneiden helteiden kuumana päivän ja aurinko pääsi vähän polttamaan terälehtiä mutta edelleen kukat ovat paikallaan nätisti ja toinen jo kohta availee uusia nuppuja.
Sitten vielä megapäivityksen loppuhuipennus! Orkideaharrastukseni tähänastinen tähtihetki. Kaksi vuotta sitten joulukukaksi itselleni ostamassa Cambria tekee KOLMEA uutta kukkavanaa! En ole ikinä ennen onnistunut kuvittamaan Cambriaa!

Myslipatukat urheilijalapselle

Tervehdys pitkästä aikaa! Näin pitkää blogihiljaisuutta ei olekaan ennen ollut. Ihanat, hieman muuttuneet työkuviot ovat vieneet mukanaan ja siinä samassa esikoinen aloitti koulutien. Myös esikoisen luisteluharrastus jatkuu ja tänä syksynä meidän perheessä onkin jo kaksi luistelun harrastajaa. Lähialueen jäähallit ovat tulleet hyvin tutuiksi. Erityisesti esikoisella treenit ovat pitkiä ja niihin pitää varustautua hyvillä eväillä. Tässäpä tullaankin ikuisuusongelman eteen. Mikä olisi samaan aikaan terveellistä, nopea syödä, säilyisi lämpöisessä, toisi energiaa ja veisi nälkää mennessään. Ei ihan helppo yhtälö. Törmäsin kesällä jossain myslipatukoiden reseptiin ja tein testisatsin. Se maistui muodostelmaluistelijalle erinomaisesti ja nyt tuli aika tehdä uusi erä. Resepti on helppo ja nopea valmistaa ja siitä saa aineita muuttelemalla helposti oman lapsen mieltymysten mukaisen. Tällä kertaa minä laitoin mukaan auringonkukan siemeniä, pellavan siemeniä, kuivattua aprikoosia ja rusinoita ja tein kerralla kaksinkertaisen annoksen.




Myslipatukat

75 g voita
1 dl ruokosokeria
1 dl erilaisia pähkinöitä ja manteleita
1 dl ruishiutaleita
1 dl kaurahiutaleita
½ dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
1 dl rusinoita, kuivattua aprikoosia tai karpaloita
3 rkl vehnäjauhoja
1 muna

Sulata voi ja ruokosokeri kattilassa.

Rouhi pähkinät leikkurilla tai veitsellä. Pilko kuivatut hedelmät esim. saksin. Rusinat toimivat kokonaisina.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää sula voi-sokeriseos sekä muna ja sekoita.

Levitä taikina levyksi leivinpaperilla päällystetylle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa n.15 minuuttia. Tarkkaile, ettei myslilevy pala.

Kun levy on jäähtynyt, leikkaa siitä patukoita. Patukat säilyvät leivinpaperilla eroteltuina muovirasiassa.