keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Appelsiinikakku


Ostin joku aika sitten heräteostoksena Prismasta kirjan nimeltä Mmmm... Suklaa. Hintana oli 5,95 euroa. (Hintalappu on edelleen kiinni.) Kirjassa on toinen toistaa herkullisempia suklaareseptejä. En ollut vielä kokeillut käytännössä mitään, kun eräänä päivänä viime viikolla keksin selata kirjaa. Kuvan perusteella oli aivan pakko lähteä heti kauppaan ostamaan aineet appelsiinikakkua varten. Kokeilu oli valitettavasti kaikkea muuta kuin onnistunut mutta aion yrittää uudelleen. Epäonnistuminen saattaa osaltaa johtua siitä, että kaikkia tarvittavia aineita ei ollut satavilla ja osittain ehkä siitä, että olen erittäin tottumaton paistamaan kakkupohjaa. Suklaaosasta tuli liian kova ja appelsiniitäytteestä vähän pliisu. Mutta kuten sanoin, aion yrittää uudelleen oikeilla aineksilla.

Tässä ohje, että sinäkin voit kokeilla:

(Kahdelletoista)
175 g voita (lisäksi voiteluun)
2 dl sokeria
4 munaa kevyesti vatkattuna
4 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
50 g appelsiinin makuista tummaa suklaata (Fazerilla on tällaista nykyään) sulatettuna

Appelsiinivaahto
2 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
4 rkl sokeria
1,8 dl vastapuristettua appelsiinimehua
4 liivatelehteä
3 rkl vettä
3 dl kuohukermaa

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele pyöreä irtopohjavuoka (20 cm) ja levitä siihen leivinpaperia. Vaahdota voi ja sokeri kulhossa ilmavaksi. Lisää vähän kerrallaan munat vatkaten hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja kaakao yhteen ja sekoita varovasti munaseokseen. Hämmennä joukkoon sula suklaa.
2. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. paista esilämmitetyssä uunissa 40 minuuttia tai kunnes kakku antaa painettaessa hieman myöten. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään kunnolla. Leikkaa jäähtynyt kakku 2 kerrokseen.
3. Appelsiinivaahto: Vaahdota munankeltuaiset ja sokeri ja vatkaa joukkoon appesiinimehu. Kiehauta vesi ja lisää pehmitetyt liivatteet. (Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty liivatejauhetta mutta koska meidän välit meni jo vuosia sitten, käytin liivatelehtiä.) Sekoita munankeltuaiseen. Vaahdota kerma sakeaksi. Ota kermavaahtoa talteen koristelua varten (unohdin...) ja sekoita loput seokseen. Vaahdota munan valkuaiset sakeaksi ja sekoita vaahto varovasti joukkoon. Anna seistä viileässä ajoittain sekoittaen, kunnes massa hyytyy.
4. Siirrä kakun alempi puolisko takaisin vuokaan. Kaada päälle appelsiinivaahto ja paina toinen puoliskovaahon päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Koristele mieleiselläsi tavalla.


Tässä vielä vertauskuvaksi kirjan kuva kakusta.
Että ihan ei tullut samanlainen...
(Tämä kuva on suoraan kirjasta.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!