maanantai 10. helmikuuta 2014

Jouluaamun leipä joka aamuun


No niin, nyt näitä päivityksiä tulee sitten heti isommalla tahdilla.

Aamulehdessä oli jouluna 2012 herkullisen leivän ohje. Leivoin leipiä silloisiin joulupaketteihin ja tänä jouluna ne kuuluivat myös lahjasuunnitelmaani. Ainoa ongelma oli kuitenkin se, että Aamulehden sivuilta (tai yhtään mistään muualtakaan) ei enää löytynyt ohjetta kyseisiin leipiin. Viimeinen toivo oli, että olisin ollut sen verran viisas, että olisin leikannut ohjeen talteen lehdestä. Teillä on varmaan kaikki lehdistä leikatut ohjeet siististi kansiossa tai vihkossa, josta ne on helppo löytää tarpeen tullen. No, voin kertoa, että minulla ei ole! Lehtileikkeitä on ainakin kahdessa eri paikassa ja äärimmäisen sekalaisessa järjestyksessä ja kasassa mutta kyllä, olin todellakin leikanut ohjeen talteen ja nyt kirjoitan sen tänne, että voin ensi jouluna etsiä ohjeen helposti täältä.

Jouluaamun leipä, joka sopii ihan jokaiseen aamuun ympäri vuoden
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
½ dl siirappia
100 g kuivattuja aprikooseja
1 dl rusinoita
10 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Pilko aprikoosit rusinan kokoisiksi paloiksi. Liuota hiiva, suola ja siirappi kädenlämpöiseen maitoon. Lisää aprikoosit ja rusinat. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi pehmeä voi. Kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä. Leivo kohonneesta taikinasta kaksi leipää. Kohota hyvin, pistele ja paista 175 asteessa 30-35 min. Leipä on kypsää, kun se pohjaan napauttaessa kumahtaa.

Leivän voi hyvin pakastaa ja se maistuu sulatettunakin erinomaiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!