keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Myslimuffinssit



Bongasin alkuvuodesta lehtihyllystä Leivotaan-lehden. Aivan ihana lehti! Koskaan en ole sieltä vielä mitään ohjetta kokeillut mutta pelkkä lehden lukeminen tuottaa mielihyvää. Eräässä lehdessä oli terveellisten aamiaismuffinsien ohje. Jutusta jäi mieleen otsikko ja eräänä iltana aloin kehitellä omia aamiaismuffinsseja. Muutaman kokeilun jälkeen niistä tuli tällaisia:

Myslimuffinssit:
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mysliä (meillä käytetään Axan gold fruit -mysliä, joka on ihan parasta)
½ dl kaurahiutaleita
3 rkl sokeria
½ dl vehnäleseitä
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
1 dl kermaa (voi korvata myös toisella desillä maitoa)
½ dl öljyä
2 kananmunaa

Sekoita kuivat aineet keskenään ja muut aineet keskenään ja yhdistä. Paista muffinssivuoissa 225 asteessa n. 10-15 minuuttia. Jos tykkäät esim. siemenistä, voit lisätä niitä mukaan.

Kuvassa tänä vuonna ilmestyneet Leivotaan-lehdet. Päälimmäinen löytyy tällä hetkellä Lehtipisteistä.
Suosittelen ehdottomasti tutustumaan, jos leivonta kiinnostaa yhtään.

Vielä lopuksi vähän kukkaloistoa meidän omalta pihalta. Kuvassa Kuunlilja, Petunia, Pensasruusu, Ttähtisilmiä 2 kpl, Jalokello, juuri istutettu juhannusruusu, joka näyttää lähteneen kasvamaan, Äitienpäiväruusu, joka on kasvanut kukkapenkissä valtavaksi, Vuoriarho, joka on kasvattant kokoaan kesäkuussa istutetusta ruukkutaimesta yli kymmenkertaiseksi, liljat vielä nupullaan, Pelargonia, Myskimalva ja vielä Kuunliljaa.

 

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Ihania orkideoja

Oikealla keskimmäinen on hoidokki ja loput ovat omia kullannuppuja.


Saatat ehkä olla tietoinen siitä, että olen aika suuri orkideafani. Tämä fanitus on kasvanut pikkuhiljaa ja alkaa olla tällä hetkellä aika isossa osassa. En nimittäin malta olla aamulla kiertättä kukkahyllyäni läpi ja katsomatta montako nuppua on puhjennut yön aikana kukkaan tai montako uutta kukkavanan alkua löytyy (viimeksi viikko sitten löysin taas uuden vanan!) Omistan tällä hetkellä 9 orkideaa ja lisäksi minulla on kaksi hoitolasta. Nämä "pelastin" hoitooni ystäväni luota reilu vuosi sitten. Kukat olisivat varmaan päätyneet muuten roskiin hyvin pian. Sitkeästi hoidin ja kastelin ja juotin (ja siis todellakin juotin, nimittäin Kossulla) niitä ja vihdoin tällä viikolla niistä toinen puhkesi kukkaan. Ylemmässä kuvassa oikealla keskimmäinen on tämä kukka. Toinen hoito-orkidea kasvattaa vieläkin piiitkää kukkavaa, johon todennäköisesti puhkeaa parin kuukauden sisällä mahtavat kukat. Lupasin aikanaan palauttaa kukat kukkivina, joten pian hyllylläni on kahden kukan vaje. Täytynee lähteä kukkakaupoille, jos joku ei sitten varaa hoitopaikkoja ennen sitä.

Tämän päivityksen tarkoituksena on siis ilahduttaa sinuakin minulle paljon iloa tuottavasta kukkaloistosta.


Tämä megakukkavana on kukkinut jo kuukausia ja jo pitkään kukittuaan
se työnsi tuplasti uutta kukkavanaa vanhan jatkoksi ja sekin puhkesi kukkaan.
Samassa kasvissa on vieressä myös toinen kukkavana, josta on lähtenyt kolme uutta vanaa
ja jokaisessa on jo hienot nuput. Kun ne ovat kukassa, otan teille taatusti uuden kuvan
sillä se jos jokin on upea näky!

Tässä kasvissa on yhteensä kahdeksan(!!) kukkavanaa. Enää uusi vana on nupussaan.
Loput, vanhoista vanoista lähteneet kukkavanat ovat jo puhjenneet. Vähän on ahdasta.
(Pahoittelen kännykällä otetun kuvan heikkoa laatua.)

Kuvan laatu on vähän heikko mutta tässä vanhassa kukkavanassa on siis viisi(!!) uutta vanaa
ja jokaisessa on kukat. (Oikealla vasta yksi puhjennut.)

Tässä koko rivistö.

Tässä vielä kuva yhdestä rääpäleestä. Tämä kasvi koki edellisessä elämässään kovia ja yritän nyt pelastaa sen.
Tämä saapui minulle yli vuosi sitten ja oli valmiiksi todella heikossa kunnossa. Kyseisen kasvin kaksi kaveria
ovat jo kuolleet (toinen meni roskien sekaan toissapäivänä) mutta tämänäyttäisi vielä sinnittelevän.
Lupaan kertoa tämän kasvin elämästä ja toipumisesta tulevaisuudessa.

P.s. Olen huomenna menossa ostoksille ja vähän tekisi mieli katsella roskiin menneen tilalle jotain uutta...

Tilauskakku


Hui! Viime viikolla sain ensimmäistä kertaa pyynnön leipoa tilauksesta juustokakun. Hetken pohdittuani päätin tarttua haasteeseen. Eihän siinä periaatteessa ole mitään erikoista perusleipomiseen verrattuna mutta kyllä se vaan ihan uuden jännityksen tuo, kun tietää, ettei itse ole syömässä sitä kakkua. Toiveena oli raparperijuustokakku (vähän tähän tyyliin) ja koristeluun oli hyvin vapaat kädet.

Pohjana käytin tällä kertaa mansikkatäytekeksejä ja täytteessä oli raparperikiisseliä, sitruunamehua (johon sulatin liivatteet), kananmunan valkuaista tuomassa kuohkeutta (opin tämän Baileys-kakkuja tehdessäni) ja juuri ostamaani vanilja-aromia, jota en ollut ennen käyttänyt.

Kakku meni pojan syntymäpäiväjuhliin, joten rajoittuneesti jätin koristelusta vaaleanpunaisen värin pois. Hyi minua suppeasti ajattelevaa leipuria! Sopivasti juuri samalla viikolla Ullan unelma oli toimittanut minulle uuden lelun, eli silikonimuotin, jota pääsin heti kokeilemaan.

Kakku tultiin noutamaan minulta kotoa ja kyllä jännitti odottaa palautetta siitä. Lopulta sen sain ja kakku oli ollut maistuva ja mieleinen sekä toivotusti riittoisa. Huh ja jee!

Tässä uudella muotilla tehtyjä suklaakoristeita.


keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Appelsiinikakku


Ostin joku aika sitten heräteostoksena Prismasta kirjan nimeltä Mmmm... Suklaa. Hintana oli 5,95 euroa. (Hintalappu on edelleen kiinni.) Kirjassa on toinen toistaa herkullisempia suklaareseptejä. En ollut vielä kokeillut käytännössä mitään, kun eräänä päivänä viime viikolla keksin selata kirjaa. Kuvan perusteella oli aivan pakko lähteä heti kauppaan ostamaan aineet appelsiinikakkua varten. Kokeilu oli valitettavasti kaikkea muuta kuin onnistunut mutta aion yrittää uudelleen. Epäonnistuminen saattaa osaltaa johtua siitä, että kaikkia tarvittavia aineita ei ollut satavilla ja osittain ehkä siitä, että olen erittäin tottumaton paistamaan kakkupohjaa. Suklaaosasta tuli liian kova ja appelsiniitäytteestä vähän pliisu. Mutta kuten sanoin, aion yrittää uudelleen oikeilla aineksilla.

Tässä ohje, että sinäkin voit kokeilla:

(Kahdelletoista)
175 g voita (lisäksi voiteluun)
2 dl sokeria
4 munaa kevyesti vatkattuna
4 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
50 g appelsiinin makuista tummaa suklaata (Fazerilla on tällaista nykyään) sulatettuna

Appelsiinivaahto
2 munaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
4 rkl sokeria
1,8 dl vastapuristettua appelsiinimehua
4 liivatelehteä
3 rkl vettä
3 dl kuohukermaa

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele pyöreä irtopohjavuoka (20 cm) ja levitä siihen leivinpaperia. Vaahdota voi ja sokeri kulhossa ilmavaksi. Lisää vähän kerrallaan munat vatkaten hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Siivilöi jauhot, leivinjauhe ja kaakao yhteen ja sekoita varovasti munaseokseen. Hämmennä joukkoon sula suklaa.
2. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. paista esilämmitetyssä uunissa 40 minuuttia tai kunnes kakku antaa painettaessa hieman myöten. Anna jäähtyä vuoassa 5 minuuttia ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään kunnolla. Leikkaa jäähtynyt kakku 2 kerrokseen.
3. Appelsiinivaahto: Vaahdota munankeltuaiset ja sokeri ja vatkaa joukkoon appesiinimehu. Kiehauta vesi ja lisää pehmitetyt liivatteet. (Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty liivatejauhetta mutta koska meidän välit meni jo vuosia sitten, käytin liivatelehtiä.) Sekoita munankeltuaiseen. Vaahdota kerma sakeaksi. Ota kermavaahtoa talteen koristelua varten (unohdin...) ja sekoita loput seokseen. Vaahdota munan valkuaiset sakeaksi ja sekoita vaahto varovasti joukkoon. Anna seistä viileässä ajoittain sekoittaen, kunnes massa hyytyy.
4. Siirrä kakun alempi puolisko takaisin vuokaan. Kaada päälle appelsiinivaahto ja paina toinen puoliskovaahon päälle. Nosta jääkaappiin jähmettymään. Koristele mieleiselläsi tavalla.


Tässä vielä vertauskuvaksi kirjan kuva kakusta.
Että ihan ei tullut samanlainen...
(Tämä kuva on suoraan kirjasta.)

Kinkku-ananasmuffinssit


Löysin suolaisten muffinssien ohjeen pari viikkoa sitten Myllyn parhaiden sivuilta ja tekstissä Keväinen raparperi-vaniljajuustokakku kerroinkin niistä jo mutta nyt testattuani vähän eri vaihtoehtoja ehdottomaksi suosikikseni on tulleet kinkku-ananasmuffinsit. Näitä on tullut tehtyä jo todella monta kertaa, koska ne ovat niin helppoja ja nopeita. Viikonloppuna yksi vieraistani oli kasvissyöjä, joten jätin vain kahdesta muffinssista kinkun pois. Erilaiset muffinssit on helppo erottaa erilaisilla vuoilla. Itse laitoin kinkuttomat muffinssit söpöihin siilivuokiin.

Resepti on edelleen kopio Myllyn parhaiden ohjeesta mutta tässä juuri itse käyttämäni aineet:

Suolaiset muffinssit:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
chiliä
1 tl suolaa
1-2 rkl meiramia
1-2 rkl persiljaa
100-150g kinkkua
1 prk ananasmurskaa mehuineen
100 g juustoraastetta
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl kolmen juuston kermaa
½ dl ruokaöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja loput aineet keskenään ja sen jälkeen yhdistä. Paista muffinsivuoissa 225 asteessa 15-20 min.

Haastan sinutki kokeilemaan ohjetta ja kertomaan, mikä makuyhdistelmä oli mielestäsi paras. Vaihtoehtoja on loputtomasti.


Muutama vuosi sitten törmäsin töiden varjolla pestopatonkeihin ja siitä asti niitä on näkynyt myön minun kahvipöydässäni säännöllisin väliajoin. Niiden valmistaminen on niin helppoa ja nopeaa, että yllätysvieraatkin saavat niistä suolaista kahvin kyytipojaksi. Koristeluun en ole jaksanut panostaa mutta ei sekään paljon vaatisi.

Pestopatongit:
Esipaistettua patonkia
Pestoa

Leikkaa "raa´at" patongit palasiksi ja levitä pesto niiden päälle. Halutessasi voit lisätä myös hieman juustoraastetta tms. pinnalle. Laita patongit uuniin siksi aikaa, kuin niiden pakkauksessa oleva ohje neuvoo.

Helppoa ja niin hyvää!


Baileystä, Baileystä, Baileystä

Viikon sisällä olen emännöinyt Tupperwarekutsut, tavannut kahden vuoden tauon jälkeen ihanan lapsuudenystäväporukan sekä juhlinut kunnioitettavaan 85-vuoden ikään ehtinyttä mummuani. Ja nämä kaikki tapahtumat ovat tietysti vaatineet juustokakkua. Tällä kertaa Baileys-juustokakkua. Kakut ovat Kinuskikissan ohjeella tehtyjä mutta Domino-pohjalla (tai Pirkka ja Eldorado versiolla) ja niissä on päällä suklaakastikekiille, jonka löysin Vaaleanpunainen nonparelli -blogista. Joka on muuten aika ihana blogi. Voin sanoa, että tämä kakkuresepti tulee jäämään ahkeraan käyttöön. Nam!

Kakut teko- ja syöntijärjestyksessä.
Kakut on koristeltu valkoisella Candy melts -suklaalla, jota käytän aina kakkujen koristeluun. Ensimmäinen kakku sai inspiraationsa googlettamalla löytyneestä kuvasta mutta lopputulos ei kyllä ollutkaan esikuvansa näköinen. No, jospa sitten toisella kertaa. Koitin nyt tällaista koristelua ensimmäistä kertaa. Valmistus on helppoa, jos on hyvää suklaata. Ensin leikataan esim. Minigrip-pussista suorakaiteen muotoisia paloja ja sitten levitetään niiden päälle ohuesti suklaata, taitetaan "rullalle" ja laitetaan jääkaappiin (tai pakastimeen) jähmettymään. Viimeisen kakun rusetti ei saanut haluaami keskustaa, koska noin tunnin yrittämisen jälkeen se ei vieläkään ollut mieleinen, tein keskelle vain paksumman kasan suklaata. Ihan hyvä se niinkin on. Ja siinä säätämisessä alkoi mennä rusetin muutkin osat jo rikki, joten silloin kannattaa lopettaa.

Jos Kinuskikissa joskus aikoo poistaa Baileyskakun ohjeen sivuiltaan, laitan sen varmuuden vuoksi vielä tähän talteen.

Pohja ja reunat:
235 g kaurakeksejä
125 g margariinia
(Tai Domino-pohja, jonka itse tein.)

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 ¼ dl tomusokeria
2 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
3 valkuaista
1 dl Baileys-likööriä

Vaaleanpunaisen nonparellin kiille:
2 dl vaahtoutuvaa(!) suklaakastiketta
2 rkl vettä
2 liivatetta

Keksit murskaksi, voi sulaksi, sekaisin ja vuoan pohjalle. Liivatteet likoamaan, Baileyksen kiehauttaminen kattilassa ja kuivaksi puristetut liivatteet sekaan. Kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa, mascarpone sekaan ja liivateseot joukkoon. Valkuainen vaahdoksi ja nostellen kakun joukkoon. (Kinuskikissan ohjeessa liivate lisättiin vasta valkuaisen jälkeen mutta itse koin järkevämmäksi tehdä sen näin päin.) Kun kakku on hyytynyt, tehdään kiille kiehauttamalla vesi, johon lisätään pehmitetyt ja valutetun liivatteet ja lisätään suklaakastikkeen sekaan. Älä vatkaa kastiketta yhtään!! (Ensimmäisen kuvan kastiketta on vatkattu ja kahden viimeisen ei. Jos siis haluat tietää miksi ei pidä vatkata.)

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Keväinen raparperi-vaniljajuustokakku

Järjestin me&i-työni puolesta tänään kiitosillan ihanille emännilleni ja vip-asiakkailleni. On ihana päästä kiittämään niitä ihmisiä, jotka mahdollistavat työni. Me&i:n vaatteissa lentelee kaudesta toiseen perhonen ja siksi perhosia lenteli myös tarjoiluissa.

Menusta löytyi tänään raparperi-vaniljajuustokakku, suklaa-sitruunakuppikakkuja, kinkku-ananasmuffinsseja ja rieskarullia lohi-tillituorejuustotäytteellä. Juomaksi oli kahvin ja teen lisäksi viinimarjalehtijuomaa (jota unohdin mainostaa ihan liian vähän). Monen tarjottavan ohjetta kyseltiin, joten kirjoittelen vähän myös niitä.


Tilasin sunnuntaina Ullan unelmasta Candy melts -suklaata eri väreissä ja ne tulivat jo keskiviikkona, joten pääsin heti kokeilemaan niitä. Ihania, raikkaita, keväisiä värejä! Juustokakun pohjana oli Kantolan kaurakeksi. Paras kaurakeksi, jota olen maistanut. Täyte on perusjuustokakun reseptillä eli 5 dl kermaa, 400 g tuorejuustoa, sopivasti sokeria, sopivasti liivatetta (tässä 10) ja vaniljasokeria. Lisäksi raparperikiisseliä, joka on keitetty niin, että siihen on jäänyt vähän paloja ja yksi pussi vaniljakastikejauhetta, joka sattui olemaan vatkauskulhoni vieressä sopivalla hetkellä ja nakkasin sen kulhoon mukaan. Täytteessä on myös hieman sitruunamehua. Muistaakseni. Päällä kiille on samaa raparperikiisseliä ja 2 liivatelehteä sekä sitruunamehua. Resepti syntyi tehdessä, joten en ihan tarkkaan muista sitä. Maku oli kuitenkin aivan älyttömän ihana. Niin suloisen kirpeä ja raikas.



Sitruunaperhosen lentelivät suklaa-sitruunakuppikakkujen päällä.


Suolaisten muffinssien reseptiin törmäsin alkuviikosta. Tai taisin ihan etsiä tarkoituksella sellaista. Hyvän tuntuinen resepti löytyi Myllyn parhaat sivuilta. Kokeilin ensin kinkku-herne-maissi-paprika -täytettä. Ihan ok mutta parantamisen varaa oli. Seuraavaksi kokeilin kinkuu-ananas -täytteellä ja tuli paljon parempaa. (Onneksi sain viikolla myös syöjiä niille testiversioille.) Pöytään päätyi siis kinkku-ananas -täytteisen muffinssit. Kinkku oli isommasta palasta paloiteltua ja ananas murskana. Seuraavaksi ajattelin kokeilla jauheliha-ananas tai jauheliha-tomaatti -täytteitä. Millaisia täytteitä sinulle tulee mieleen?

Vielä yhtenä juomavaihtoehtona olleen viinimarjalehtijuoman reseptiä kyseltiin, joten kirjoittelen senkin vielä tähän. Olen saanut reseptin omalta mummultani, joka valmisti juomaa usein. Mummu on edelleen täysissä ruumiin ja sielun voimissa mutta koska kerrostalon parvekkeella kasvaa niin huonosti mustaviinimarjaa, ei hän ole enää vuosiin tehnyt juomaa.

Viinimarjalehtijuoma:
5 l mustaviinimarjapensaan lehtiä
5 l vettä
50 g sitruunahappoa (apteekista)
1 kg sokeria

Huuhtele lehdet ämpäriin ja kaada kiehuva vesi päälle. Annan jäähtyä ja lisää sitruunahappo. Anna olla seuraavaan päivään. Siivilöi lehdet pois. Kiehauta osa nesteestä ja sulata siihen sokeri. Lisää sokerineste loppuun nesteeseen. Pullota jäähtyneenä. Nautitaan kylmänä. Juoman vahvuutta voit säädellä lehtien ja nesteen määrää vaihtamalla. Itse tykkään juomasta vahvana.

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Nokkoslättyjä ja pihahommia

Kaikki alkoi vuonna 2008, kun perustin uuden omakotitalomme takapihalle reilun kokoisen perennapenkin. Tilasin perennojen taimia yli kahdella sadalla eurolla (eli PALJON) ja istutin. Tällöin en tiennyt juuri mitään puutarhan hoidosta tai kukista. Jos taimen istutusohjeessa lukee, että se pitää istuttaa 30 sentin päähän seuraavasta, eihän se voi tarkoittaa kuin korkeinkaan 15 senttiä. Ja varmasti kuunliljat eivät tule viemään kasvettuaan puolta metriä joka suuntaan. Juu ei... Perennojen jakaminen tuli joka kevät ja kesä yhä enemmän ajankohtaiseksi ja toukokuun ensimmäisinä lämpöisinä päivinä otin vihdoin lapion käteen ja nostin aivan kaikki perennat penkistä ylös ja jaoin. Uusia taimia tulikin sen verran paljon, että niitä riitti viiden kaverinkin pihoihin ja vielä vähän jäikin. Ja koska nämä tällaiset projektit tuppaavat vähän laajentua, on meidän pihalla nyt myös kaksi uutta kukkapenkkiä. Toivottavasti vastaavaa urakkaa ei tule eteen ihan heti ensi kesänä vaikkakin kuntoa se kyllä kohotti. Kuvia penkistä laitan vähän myöhemmin, kun kesän mittaan lajit puhkeavat kukkaan. Sitä ennen saatte ihailla kauniita omenapuun kukkia.



Pihaamme on myös eksynyt muutama nokkonen. Innokkaanan kitkijänä en kuitenkaan ollut onneksi ehtinyt nyppiä niitä vielä irti, kun eräänä päivänä Aamulehden Hyvä elämä -osiossa (jonka tykkään lukea tarkkaan) oli nokkoslättyjen ohje. Kippo ja hanskat käteen ja pihalle nokkosia poimimaan. Nokkosen lehtiä kerti sopiva kulhollinen ja vähän jäi vielä pakastimeenkin. Päätimme esikoiseni kanssa huijata iskää ja hänen tultuaan kotiin, odotti pöydässä "pinaattilättyjä". Ajattelin, että ennakkoluulot olisivat voineet olla esteenä maistaa nokkoslättyjä. Lätyt saivat kuitenkin hyvän vastaanoton ja koko lautasellinen hävisi tehokkaasti. Lätyt olivat jännän kevyitä. Ne eivät täyttäneet mahaa samanlailla liikaa kuin tavalliset lätyt. Puolukkahillon ja raejuuston kanssa lätyt olivat erittäin nam nam! Kannattaa kokeilla!

torstai 6. kesäkuuta 2013

Tuliaiskoreja ja ekologisia siivousniksejä



 Toukokuu oli yhtä menoa ja melskettä sekä työn puolesta että vapaa-ajalla. Sen voi huomata myös toukokuun blogiaktiivisuudestani. En kuitenkaan ole ollut toimettomana. Toukokuun ja kesäkuun alun viikonloppuihin mahtui niin juhlia, kyläilyä kuin tupaantuliaisiakin.

Ihana ystäväni piti perheensä kanssa tupaantuliaiset uudessa kodissaan ja mikäs sen tarpeellisempaa omakotitalossa voi olla kuin siivoustarvikkeet. Tällä kertaa niihin tosin sisältyi hauska juju. Itse virkatusta puuvillakorista löytyi bambuinen tiskiliina, etikkaa, sitruunamehua ja ruokasoodaa. Eli erittäin hyviä siivousaineita.

Käytän itse siivouksessa hyvin paljon etikkaa. Se toimii monessa tilanteessa. Laitan sitä pyykin pesussa huuhteluaineen korvikkeeksi (pitää värit hyvinä, poistaa pinttyneitä hajuja, poistaa tahroja ja desinfioi) ja keittiöstä löytyy aina etikkavettä sisältävä suihkepullo kaikenlaiseen putsaukseen. Mm. etikalla lähtee mukeista tee- ja kahvijäämät tuosta vaan ja siivouksessa se desinfioi pintoja ja poistaa tahroja tehokkaasti. Tässä vain muutama käyttötarkoitus mainitakseni. Ruokasoodalla saa uskomattoman puhtaan tiskipöydän ja lavuaarit ja mikron pesu helpottuu huomattavasti.

Tässä netistä keräämiäni vinkkejä tuliaiskorista löytyvien aineiden käyttöön:
(Näitä etsiessäni löysin muuten todella paljon aivan uusia tapoja käyttää ko. aineita. Mahtavaa!)

Etikka: 
- Teräsastiat puhdistuvat kiiltäviksi puhtaalla etikalla.
- Kalkkikertymät irtoavat kaakeleista, kun niitä hankaa etikalla. Syynä on etikan happamuus.
- Ikkunanpesussa voi käyttää etikkaa ja vettä. Suhde on yksi osa vettä, yksi etikkaa.
- Pyykinhuuhteluaineen sijasta käytetty etikka irrottaa tekstiileistä ummehtuneen tai hien hajun. Annostelu enintään yhden kahvikupillisen verran. Etikkapyykin pesussa estää myös vaattetta nukkaantumasta.
- Estää munia rikkoutumasta keittämisen aikana. Lisää 2 ruokalusikallista etikkaa litralliseen vettä keittäessäsi munia. - Riisistä tulee ilmavampaa, kun keittoveden kiehuessa siihen lisätään teelusikallinen etikkaa.
- Poistaa sipulin hajun käsistä. Hiero etikkaa sormiisi ennen ja jälkeen sipulin käsittelyä. 
- Puhdistaa ja desinfioi puiset leikkuulaudat. Pyyhi laimentamattomalla etikalla.
- Etikan lisääminen kaalin keittoveteen vähentää hajun muodostumista. 
- Poistaa itsepintaiset tahrat vaatteista. Hiero etikkaa hedelmä-, hillo-, sinappi-, kahvi- ja teetahroille ja pese tavallisesti.
- Tupakanhajun saa pois vaatteista lisäämällä kuumaan kylpyveteen pari desiä etikkaa ja ripustamalla vaatteet ammeen yläpuolelle höyryyn. 
- Lisää ruokalusikallinen etikkaa tiskiveteen, niin rasvaiset astiat puhdistuvat helpommin.
- Tahrat ja läikät ruostumattomasta teräksestä ja kromista lähtevät pyyhkimällä etikkaan kastetulla liinalla. 
- Poistaa ruoankäryt. Keitä hiljalleen etikan ja veden sekoitusta liedellä.
- Avaa tukkeutuneen höyryraudan. Kaada saman verran vettä ja etikkaa raudan vesisäiliöön, käännä höyrylle ja anna raudan olla pystyasennossa 5 minuuttia. Ota sitten johto irti seinästä ja anna raudan jäähtyä. Tyhjennä vesisäiliö. 
- Ikkunanpesu: Kasta rypistetty sanomalehtipaperi etikkaan ja pyyhi ikkunalasia, kunnes se on melkein kuiva, sitten kiillota kuivalla paperilla.
- Kissanpissan hajun pitäisi lähteä esim. matosta hankaamalla kohtaa seoksella, jossa on puolet etikkaa ja puolet astianpesuainetta. 
- Helpottaa mehiläisen pistossa. Valele etikalla. Lievittää ärsytystä ja vähentää kutinaa.
- Helpottaa auringonpolttamissa. Hiero kevyesti valkoviini- tai omenaviinietikkaa iholle. Voit toistaa käsittelyn jonkin ajan kuluttua.
- Lievittää karheaa kurkkua. Sekoita tl etikkaa lasilliseen vettä , kurlaa ja nielaise. 
- Hajun poisto koiran turkista. Hiero turkkia etikalla.
- Pitää kissat loitolla. Ruiskuttele etikkaa alueella, josta haluat karkottaa kissat.
- Tappaa rikkaruohot. Ruiskuta laimentamatonta etikkaa rikkaruohojen päälle. Toista aina, kun uutta kasvua ilmestyy, kunnes rikkaruohot katoavat.
- Karkottaa muurahaiset. Ruiskuta etikkaa kynnyksille ja ikkunan pokiin ja muurahaisten reitille. 



Ruokasooda: 

- Leikkokukat pysyvät pidempään virkeinä, jos veteen laittaa ¼ teelusikallista ruokasoodaa.
- Hankausaine ruokasoodasta tulee, kun sitä sekoittaa saippuaan.
- Raikasta matot soodalla. Ripottele matoille runsaasti ruokasoodaa, anna vaikuttaa hetki ja imuroi. Toimii myös pehmoleluihin.
- Kuppeihin pinttyneet tee- ja kahvitahrat saa poistettua soodalla. Hankaa kuppien likaisita pintoja soodalla ja pienellä määrällä vettä. Ruokasooda soveltuu puhdistusaineeksi myös muille hankausta kestäville pinnoille.
- Kahvin-, teen- ja vedenkeittimet puhdistuvat, kun keität niissä soodan ja veden seosta.
- Viemäri raikastuu, kun kaadat sinne ruokasoodan ja etikan seosta. Anna vaikuttaa 15 minuuttia. Laske perään kuumaan vettä.
- Pyykit ja pesukonekin raikastuvat, kun laitat koneen pesuainelokeroon pesuaineen sijasta yhden desilitran ruokasoodaa.
- Kokeile ruokasoodaa myös öljy- ja rasvatahroille sekä sukkiin ja kenkiin hienhajua poistamaan. Öljy- ja rasvatahroja voi poistaa vaatteista liottamalla vaatetta ruokasoodavedessä ennen pesua.
- Lavuaarit ja kattilat kirkastuvat kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa.
- Termoskannu puhdistuu, kun täytät sen kuumalla vedellä ja lisäät 2 rkl ruokasoodaa. Anna sekoituksen seistä muutama tunti. Pese kannu ja huuhtele.
- Hopeat kiillottuvat ruokasoodalla ja lämpimällä vedellä.
- Hajut voivat haihtua mikrosta, kun laitat sinne astian, jossa on 2 rkl soodaa ja 1 kuppi vettä. Kuumenna hetki.
- Kokeile uuninpuhdistuksessa ruokasoodasta (2 rkl), suolasta (2 rkl) ja kuumasta vedestä (noin 2 rkl) tehtyä tahnaa.

Sitruunamehu:
- Altaat ja kylpyammeet puhtaaksi: Hankaa ammetta halkaistulla, suolaan kastetulla sitruunalla. Huuhdo lopuksi vedellä. Saat puhtaan ammeen ja hyvän tuoksun kylpyhuoneeseen.
- Leikkuulaudat & puiset kauhat, paistinlastat : Hankaa puisia välineitä sitruunalla. Huuhdo vedellä.
- Kirkastaa kuparin ja messingin.
- Toimii kuin valkaisuaine vaatteille.
- Poistaa ruostetahrat vaatteista.
- Kun "peset" laminaattia, niin laita sitruunamehua veden joukkoon.
- Poistaa tummentumat naisten suosikista -Tupperwaresta.
- Sekoita keskenään kuumaa vettä ja puristettua sitruunanmehua ja kaada viemäreihin/vessanpönttöön
- Puhdistaa viemärit hienosti ilman kemikaaleja.
- Roskiksen pohjalle (pussin alle) voi myos heittää ohuita sitruunankuorisuikaleita/raastetta. Pitää hajun raikkaana.
- Saunan tummunut lasiovi, kalkin ja lian tummentamat laattasaumat, kylpyamme. Kaikki puhdistuu sitruunan avulla paremmin kuin virallisilla pesuaineilla.
- Puhdistaa mikroaaltouuninkin. Voit myös käyttää kokonaista sitruunaa & pistellä siihen reikiä, ja kiehuttaa sitä sitten n. 5 min lasi astiassa. Ja raikasta tulee...

Ylläolevat ja lisää loistavia siivousvinkkejä löydät mm. näiltä sivuilta:
Yhteishyvä
Kotiliesi
Vihreälanka
Martat
Kotikokki
Todella hyviä etikkavinkkejä
Ja lisää löydät kätevästi Mr. Googlen avulla.


Toisesta virkkaamastani tuliaiskorista löytyikin jo edellisessä julkaisussani olleet herkut sekä bambuinen tiskiliina ja servettejä.

Raidalliset Novitan Hanko-langasta virkatut korit ovatkin jo tuttuja huhtikuulta, kun virkkasin sellaisen serkulleni tuliaisiksi. Pidin siitä itse kovasti ja se on kiva täyttää erilaisella sisällöllä lahjan tarkoituksen mukaisesti.

Ihan jotain muuta kuin fudgeja

...Eli daimia ja toffeeta.

Saimme tyttöjen kanssa kutsun tätini luokse kyläilemään. Tapojeni mukaan, halusin viedä tuliaisiksi jotain itse tehtyä. Ja koska olen tykännyt fudgeista ja niitä onnistuneesti valmistanut jo monta kertaa, päätin tehdä niitä myös tuliaiskoriin. Ajatus cashew-pähkinöillä maustetuista fudgeista tuntui houkuttelevalta. Perus massa: kermaa, sokeria ja voita mutta siirapin tilalta laitoin hunajaa. Keittämisen jälkeen murskatut pähkinät joukkoon ja vähän suolaa. Voi ei! Massasta erottuu voi! Olin keittänyt sitä liian kauan. Massa uudestaan kattilaan ja uusi vispaus. Ei auta, voi erottuu edelleen. Ison harmituksen kanssa kaadoin massan vuokaan jähmettymään joka tapauksessa ja toivoin ihmeen tapahtuvan. Ainoa ihme, joka tapahtui, oli se, että massa alkoi kovettua ihmeen kovaksi. Siis niin kovaksi, ettei sitä enää saanut palasteltua kuin todella terävällä, sahalaitaisella veitsellä. Mutta maku oli aivan ihana, kuin Dajmin sisällä oleva krokantti. Aivan saman makuinen! Hetken mietittyäni sekä mieheni ja erään ystäväni kannustuksesta massa vielä kerran kattilaan ja sulaksi, että sain sen levitettyä pellille aivan ohueksi. Massa ehti ottaa juuri sen verran kiinni kattilan pohjaan, että pieni makuhaitta tuli mutta onneksi hyvin pieni. Sitä tuskin huomaa, jos ei tiedä. Kovettumisen jälkeen kaksi levyä sulatettua Maraboun maitosuklaata päälle ja 24 kappaletta täydellisiä daimeja olivat valmiina. Nam!



Mutta halusin siltikin tuliaiskoriin niitä fudgejakin. Kaupasta uudet tarvikkeet. Nyt en aikonut keittää massaa liian kauaa. Ensimmäisellä yrityksellä massa jäi aivan liian löysäksi. Uusi kiehautus ja edelleen liian löysää. Kaadoin massan kuitenkin jähmettymään mutta se ei alkanut jähmettyä toivotulla tavalla, joten kaadoin sen vielä kerran kattilaan, kiehautin, vatkasin ja kaadoin vuokaan. Tuloksena ihan hyvän makuista cashewpähkinätoffeeta...



Täältä vielä linkki ensimmäisiin fudgeihini ja niiden valmistukseen.