sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Kakkuohje ja vihjekuva


Viimepäivityksestä on aikaa vaikka kuinka. Työn alla on kyllä jotakin mutta sen valmistumiseen menee vielä hetki. Sitä odotellessa ajattelin kirjoitella ohjeen Marianne-tiikerikakkuun, josta kerroin synttäritarjottavien yhteydessä. Ohjetta on kyselty minulta ja näin saan sen kätevimmin jakoon. Kyseessä on siis kakku, joka kuluu todella hyvin kahvipöydässä ja jos sitä jää itselle syötäväksi, se myös tulee syötyä eikä jää kuivamaan jääkaapin perälle. Perus tiikerikakun ohje on tosi hyvästä kirjasta (Kaarina Roininen, Parhaat kotileivonnaiset), joka on ollut minulla jo vuosia. Otan tämän kirjan aina esille kun leivon. Periaatteessa olen siis vain lisännyt Mariannet, sitruunamehun sekä kuorrutteen ohjeeseen. Ohje on tavallisen kokoiseen kahvikakkuvuokaan. Ei kovin isoon siis.

Marianne-tiikerikakku

250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
3 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria (eli ainakin viisi)

Raidat:
1/3 kakkutaikinaa
½ dl kaakaojauhetta
½ dl kermaa
100 g Mariannekarkkeja

sitruunamehua

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet sekaisin ja edellisten joukkoon. Jaa taikinasta 1/3 osa toiseenkulhoon ja laita "raita-ainekset" mukaan. Murskaa Mariannet hienoksi ja sekoita joukkoon. Halutessasi voit lisätä vaaleaan taikinaan sitruunamehua oman maun mukaan. Laita taikinat vuorotellen vuokaan; vaalea, tumma, vaalea... ja "sekoita" vähän raitoja teelusikalla vetämällä lusikka ympäri vuokaa täytteen keskeltä. Uuniin noin tunniksi 175 asteeseen.

Jos haluat varmistaa, että kakku tulee syötyä, sen päälle kannattaa valmistaa kuorrutus, koska se houkuttelee vieraat maistamaan muuten aika perinteisen näköistä kakkua.

Kuorrutus:
4 dl tomusokeria
2 rkl maitoa
½ dl voita (on tärkeää käyttää nimenomaan voita, että kuorrute kovettuu)
(kaakaojauhetta tuomaan väriä)
nonparelleja

Sekoita kuorruteaineet sekaisin ja levitä saman tien jäähtyneen kakun päälle. Lisäksi voit laittaa nonparelleja kuorrutteen päälle ja se kannattaa tehdä ihan heti levityksen jälkeen, että nonparellit tarttuvat kuorrutteeseen. Jos laitat kuorrutteeseen kaakaojauhetta, kannattaa laittaa vähän vähemmän tomusokeria, ettei kuorrute kovetu liikaa.


Pidimme paikallisen MLL:n yhdistyksen laskiaistapahtuman, johon leivoin kaksi kakkua arvonnan palkinnoiksi. Vasemmalla vanhanajan piimäkakku ja oikealla perinteinen tiikerikakku, joka on tehty ylläolevalla ohjeella ilman Marianneja ja sitruunamehua. Kun kakkujen tuoksut levisivät uunista kotiimme, jouduin leipomaan vielä yhden maustekakun lisää, että saisimme itsekin maistaa. Täytyyhän resepti testata. Ei muuten ollut välttämättä se paras ajatus kuitenkaan, koska kakku tuntuu katoavan aika kovaa vauhtia ja mikä pahinta - omaan mahaani! Maustekakun ohje on Marttojen mutta lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen lisämausteita. Kirjoittelen tämänkin ohjeen ehkä myöhemmin.



Ja tässä vielä se lupaamani vihjekuva. Tilasin Lankakauppa Kujeesta uusia puikkoja ja Tapion kaupasta lankoja. Mitähän näistä syntyykään...?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!