sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Fudgeja kolmella tapaaViisivuotiaani käy seurakunnan päiväkerhossa, jossa on ihanat ohjaajat. Perinteisesti kerho-ohjaajia muistetaan joulun alla mutta minä ajattelin olla tällä kertaa ajoissa. Keitin tädeille fudgeja kolmella tapaa kiitokseksi hyvin sujuneesta syksystä. Toivottavasti lahja on mieluinen ja se saa suut makiaksi ja mielen iloiseksi.


Lakufudget:
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
1 dl lakritsikastiketta, O´hoj hard topping

Kaada kattilaan kerma, sokeri, siirappi ja voi. Keitä hiljalleen 15-25 min välillä sekoittaen. Seos kuohuaa reippaasti. Kun massa sakenee kinuskimaiseksi, ota se liedeltä. (Massa on valmista, kun se 116-asteista tai se jähmettyy heti, kun tiputat pisaran massaa vesilasiin.) Vatkaa hieman jäähtynyttä massaa muutama minuutti sähkövatkaimella. Lisää joukkoon lakritsikastike ohuena nauhana. Jos rasva alkaa erottua massasta jatka sekoittamista lusikalla tai vatkaimen pienimmällä nopeudella kunnes massa on taas yhtenäistä. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (tai vanhaan keksirasiaan kuten minä) ja anna jähmettyä. Kun massa on huoneenlämpöistä, voit siirtää sen jääkaappiin. Leikkaa jähmettyneestä levystä sopivan kokoisia paloja öljytyllä, terävällä veitsellä. Valmiit fudget säilyvät jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Vaikkakaan nämä eivät säily, koska ne on syöty ennen sitä.


Piparminttu-vaahtokarkkifudget:
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
pieniä vaahtokarkkeja tai suuria paloiteltuna pieneksi
2 tl piparminttuaromia

Kaada kattilaan kerma, sokeri, siirappi ja voi. Keitä hiljalleen 15-25 min välillä sekoittaen. Seos kuohuaa reippaasti. Tässä välissä vuoraa vuoka tai keksirasia leivinpaperilla ja ripottele sen päälle vaahtokarkkeja. Kun massa sakenee kinuskimaiseksi, ota se liedeltä. (Massa on valmista, kun se 116-asteista tai se jähmettyy heti, kun tiputat pisaran massaa vesilasiin.) Vatkaa hieman jäähtynyttä massaa muutama minuutti sähkövatkaimella. Lisää joukkoon piparminttuaromi. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan vaahtokarkkien päälle. Asettele päälle vielä muutama vaahtokarkki ja töki niitä massan sisään lusikan päällä. Anna massan jähmettyä. Kun massa on huoneenlämpöistä, siirrä se jääkaappiin. Leikkaa jähmettyneestä levystä sopivan kokoisia paloja öljytyllä, terävällä veitsellä. Pahan makuiset fudget säilyvät jääkaapissa noin kaksi viikkoa mutta nämä on syöty sieltä noin vuorokaudessa.

Näitä aineksia minä käytin:


Mansikkasuklaafudget:
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
50 g voita
200 g Marabous mansikkasuklaata palasteltuna

Kaada kattilaan kerma, sokeri, siirappi ja voi. Keitä hiljalleen 15-25 min välillä sekoittaen. Seos kuohuaa reippaasti. Kun massa sakenee kinuskimaiseksi, ota se liedeltä. (Massa on valmista, kun se 116-asteista tai se jähmettyy heti, kun tiputat pisaran massaa vesilasiin.) Lisää suklaa hieman jäähtyneeseen massaan ja anna sen sulaa. Vatkaa massaa pari minuuttia sähkövatkaimella. Jos rasva alkaa erottua massasta jatka sekoittamista lusikalla  tai vatkaimen pienimmällä nopeudella kunnes massa on taas yhtenäistä. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (tai vanhaan keksirasiaan kuten minä) ja anna jähmettyä. Kun massa on huoneenlämpöistä, siirrä se jääkaappiin. Leikkaa jähmettyneestä levystä sopivan kokoisia paloja öljytyllä, terävällä veitsellä. Valmiit fudget säilyvät jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Tai voit yrittää. Todennäköisesti kahden viikon jälkeen yhtään ei ole jäljellä.Valmiit fudget pakkasin mauttain sellofaninyytteihin, paketoin joulupaperilla pahvin palan aluslautaseksi ja käärin tämän kaiken vielä sellofaniin.

2 kommenttia:

  1. Namnam!
    Ainiin ja kiitos muistutuksesta, ne hoitotäditkin ois kiva lahjoa..

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!