maanantai 24. maaliskuuta 2014

Mandariini-sitruunavaahtokarkit

Tämä ohje on hienoinen muunnos reseptistä, joka löytyy Elizabeth Labaun kirjasta Maailman paras karkintekijän käsikirja. Jos karkkien valmistaminen yhtään kiinnostaa, suosittelen tätä kirjaa lämpimästi. Kirjassa ohjeisiin käytetään tarkkoja grammamääriä ja lämpötilat mitataan asteen tarkkuudella mutta kun näitä noudattaa tarkasti niin lopputulos on aivan mahtava! Kirjasta löytyy ohjeita vaahtokarkkien lisäksi mm. fudgejen, fondanttien, konvehtien, sokerikoristeiden, tryffelien, toffeiden ja tikkarien valmistamiseen. Niiden ohjeen löydät sitten kirjasta, jonka pääset tilaamaan vaikka täältä.


Mandariini-sitruunavaahtokarkit:
(tarvitset keittiövaa'an ja (sokeri)lämpömittarin)

3 dl kylmää vettä
120 g mandariinin hedelmälihaa survottuna ja siivilöitynä (käytin purkkimandariinia)
30 g liivatejauhetta
600 g sokeria
400 g vaaleaa siirappia
0,5-1 tl sitruuna-aromia
80 g tomusokeria

Vuoraa vuoka (n. 23x33 cm) kevyesti rasvatulla alumiinifoliolla tai muovikelmulla.

Sekoita 1 1/4 dl vettä ja siivilöyty mandariinisose kulhossa. Ripottele liivatejauhe seokseen ja vatkaa sekaisin.

Kaada keskikokoiseen kattilaan loput vedestä sekä sokeri ja siirappi. Lämmitä ja sekoita kunnes sokeri liukenee ja pyyhi sitten kattilan sisäseinämiin kertynyt neste märällä voitelusiveltimellä muun liemen joukkoon, jotta seos ei pääse kiteytymään. Kuumenna sokerilientä kovalla keskilämmöllä ja upota sokerilämpömittari liemeen.

Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes mittari näyttää 118 astetta. Kuumenna hieman ennen sokeriliemen valmistumista liivateseosta mikrossa n. 20 sekuntia, että se tulee taas juoksevaksi ja kaada se isoon kulhoon. Kuuma sokeriliemi täytyy nyt kaataa liivateseokseen. Jos käytössä ei ole nokallista kattilaa, kaada liemi ensi suureen nokalliseen kulhoon, jotta kaatamisesta tulee hallitumpaa. Vaihda vatkausnopeus hitaaksi ja kaada kuuma sokeriliemi hitaasti liivateseokseen samalla vatkaten. Yritä kaataa liemi kulhoon reunoja myöden, jotta se ei osu vatkaimeen ja roisku ympäriinsä.

Kun liemi on samassa kulhossa liivateseoksen kanssa, lisää vatkaimen nopeutta vähitellen, kunnes se on kovalla keskinopeudella. Vatkaa vaahtokarkkimassaa, kunnes se on erittäin paksua, kiiltävää ja läpikuultamatonta (Alussa saattaa usko loppua mutta kyllä se siitä alkaa paksuuntua!) Tähän menee noin 8-10 minuuttia vatkaimen tehosta riippuen. Kun vatkaimen terän nostaa vaahtokarkkimassasta, tulisi massan valua terästä hitaasti paksuna nauhana. Lisää sitruuna-aromi ja sekoita vielä huolellisesti.

Kaada massa vuorattuun vuokaan ja tasoita pinta. Anna massan tekeytyä rauhassa huoneenlämmössä. Älä koske siihen ennen kuin se on jähmettynyt kokonaan. Tähän menee noin 8 tuntia.

Kun vaahtokarkkimassa on valmista leikattavaksi, ripottele leivonta-alustalle ja vaahtokarkkilevyn päälle tomusokeria. Kiepauta levy ylösalaisin leivonta-alustalle ja poista folio/kelmu. Ripottele suurelle veitselle tomusokeria ja leikkaa levy pitkiksi ja ohuiksi kaistaleiksi. Puhdista veitsi massasta sitä mukaa kuin sitä tarttuu siihen. Leikkaa kaistaleet pieniksi kuutioiksi. Pyörittele kuutioita tomusokerissa, jotta karkit eivät tartu toisiinsa.

Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä pakkauksessa huoneenlämmössä korkeintaan 2 viikkoa.


2 kommenttia:

  1. Luojan kiitos, kyseinen kirja ei löydy meidän keittiöstä, siis niin herkkun näköisiä jälleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. :) Välillä vähän itseäkin kaduttaa tuo ostos. Ei vais. ;)

      Poista

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!