Mitat:
Helma (A):
Vyötäröaukko (A1): oma vyötärön ympärys hieman navan alta / pii / 2 (tai ympärys / 6,28).
Molemmista tulee tarpeeksi lähelle sama tulos. (Esim. jos ympärysmitta on 100 cm, mitta A on 15,9 cm. Yleensä kuitenkin kangas on niin venyvää, että voit huoletta pienentää luvun ainakin sentillä tai jopa kahdella tai kolmella. Aukkoa saa aina suurennettua muttei pienennettyä.
Helman pituus (A2): vyötärön mittauskohdasta siihen kohtaan kuin haluat helman ylettyvän
Tuubiosa (B):
Leveys on oma vyötärön ympärys (sama kuin ylempänä) ja korkeus on haluamasi korkeus.
Aloita korkeuden laskeminen samasta kohtaa, kuin mittasit vyötärön ympäryksen ja mitta siihen asti kuin haluat tuubin tulevan. Tässä kannattaa vielä huomioida, että saman mitan tulisi riittää rinnan ympäri ja pysyä rintojen päällä. Tee mieluummin napakka kuin liian löysä tuubiosa.
Olkaimet (C):
Pituus (C1): 1,5 x oma pituus
Leveys (C2): rintojen välistä, rinnan yli, kainaloon.
Leikkaaminen:
- Taita kangas nelin kerroin siten, että jos kangas avattaisiin, yksi kulma olisi kaiken keskellä.
- Aseta tähän kulmaan mittanauhan toinen pää ja ota kangasliitu (tms.) toiseen käteen ja aseta se lukeman kohdalle, jonka sait kohdassa A. Piirrä mittanauhaa apuna käyttäen kankaaseen kaari (ympyrän neljäsosa). Voit myös leikata langasta oikean mittaiset pätkät ja käyttää niitä apuna.
- Laske yhteen mitta A1 ja A2 ja piirrä toinen kaari tälle etäisyydelle samaan tapaan kuin edellä.
- Leikkaa viivoja pitkin. Leikkaamisen jälkeen SOVITA, että reikä on sopivan kokoinen. Jos reiästä tuli liian iso, ei hätää, asia korjaantuu sen jälkeen, kun ompelet sen kiinni sopivaksi mitattuun tuubiosaan.
- Mittaa kankaasta tuubin (B) kokoinen pala ja leikkaa.
- Mittaa kangasta olkaimen verran (C1). Taita kangas ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten vielä toisen kerran ja halutessasi (ja jos saksissa riittää terä) vielä kolmannen kerran. Tämän jälkeen taita se vielä leveyssuunnassa kerran kahtia. Tässä kohtaa kankaan reunat tuskin ovat ihan kohdikkain, joten voit leikata reunan tasaiseksi (varo kuitenkaan leikkaamasta siitä reunasta, jossa taite on.) Mittaa C2-mitta ja piirrä kankaaseen viiva sille etäisydelle. Leikkaa viivaa pitkin. Tällä tavoin leikkaat samalla kertaa molemmat olkaimet. Ole tarkkana, että leikkaat kankaan oikeassa suunnassa (eli pitkittäissuunnassa), koska muuten leikkaat kankaan halki.
Ompelu:
- Ompele tuubin (B) lyhemmät päät yhteen oikeat puolet vastakkain. (SOVITA! Jos tuubi on liian tiukka tai löysä, eikä pysy hyvin rintojen päällä, tai on liian lyhyt, leikkaa ja ompele uusi.)
- Neulaa olkaimet (C) ja helman vyötärö (A1) yhteen oikeat puolet vastakkain. Aseta olkaimet hieman (n. 10 cm) päällekäin.
- Neulaa tuubi (B) kiinni helman vyötäröön (A1) siten, että helman ja tuubin oikeat puolet ovat vastakkain. Ompele ympäri. (Mikäli tuubisi (B) on ympärykseltään kapeampi kuin vyöräaukko (A1), ompele se kiinni rypyttämällä vyötäröaukko tasaisesti tuubin ympäryksen mittaiseksi tai venytä tuubin kangasta ommellessasi.)
- "Avaa" mekko, hyppää sisään, sido mieleiseksesi ja rakastu!
Vinkki 1: Laitoin omassa mekossani tuubin sauman keskelle taakse, vaikka ohjeissa kehoitettiin laittamaan se toisen olkaimen taakse "piiloon". Seuraavassa mekossa laitan sen kuitenkin olkaimen taakse, koska mekon voi sitoa joko niin, että olkaimet lähtevät edestä tai sitten takaa. Nyt kun haluan sitoa mekkoni niin, että olkaimet lähtevät takaa, sauma näkyy keskellä edessä. Kun sauman ompelee siten, että se on toisen olkaimen takana, se ei näy missään sidonnassa.
Vinkki 2: Voit halutessasi tehdä mekon helmasta myös neliskanttisen, jolloin jätät vain helman ympyrän piirtämättä ja jätät kankaan neliöksi.
Jos ohje oli epäselvä tai kaipaa tarkennusta, kysy rohkeasti.
Tässä vielä muutama, mielestäni hyvä sitomisohjevideo:
Video 1
Video 2
Video 3
Video 4
Video 5
Tältä mekko näyttää, kun se ei ole päällä. |
Olkaimet ovat hieman limittäin. |