torstai 23. huhtikuuta 2015

Hyvän tuulen puoti

Sain tänään verkkokaupasta tekemäni tilaukseni Hyvän tuulen puodista. Tämä sisustuskauppa on niin täynnä kaikkea ihanaa, että tällainen ei-mikään-sisustajatyyppikin innostuu. Tämä tyyny sopi niin täydellisesti meidän lapsiperhearkiseen, ei-todellakaan-siistiin kotiin kuin nenä päähän! Ja voi että tuo posliininen laukkumaljakko on sympaattinen. Pitää käydä pian ostamaan siihen ruusuja tai tulppaaneja.


Kuulin viime syksynä sattuman kautta Hyvän tuulen puodista. Kuulin myös, että he järjestävät myös kotikutsuja ja varasin sellaiset saman tien. Emäntänä sain ihanan yllätyspaketin lahjaksi. Voi että, miten ihanan rimpsuessu! Ja tuo pilkullinen patakinnas! Osui kyllä niin nappiin! Tuo pikkuinen rasia muuten on tulitikkuaski. Niin oli hienoja tikkuja, ettei niitä raski käyttääkään.




Nämä ihanat ruukut tilasin orkideoille.


Ja näitä nyt en tietenkään voinut olla tilaamatta meidän luisteluperheeseen. Nämä roikkuivatkin niin ikään puodista tilaamassani kattokoristeessa pääsiäiseen asti.


Oletko kuullut Hyvän tuulen puodista? Kannattaa ehdottomasti tutustua! Löydät sen osoitteesta www.hyvantuulenpuoti.fi. 

maanantai 6. huhtikuuta 2015

Sitruuna-limeleivoksia puettuna pääsiäiseen



Esittelikin jo aiemmin itse tekemiäni pääsiäismunia. Siitä heräsi ajatus tehdä tämän pääsiäisen leivokset samanlaisiin kuoriin. Vähän laitoin lisää väriä mukaan.


Isäni kutsui meidän perheen perinteiselle pääsiäisen lammasaterialle. Perinteisesti olen leiponut aterialle aina jälkiruuan. Tänä vuonna se oli ihanan raikasta lime-sitruunajuustokakkua kaverini tekemän kakun innoittamana. Tosin minun ei ollutkaan kakkumuodossa vaan näinä leivoksina. Koska suklaakuoreen ei tullut mielestäni riittävästi juustokakkumassaa, tein lisäksi vielä leivokset. Leivoksista ei ollut ollenkaan pohjaa, minkä vuoksi ne olivat aika kivat rakenteeltaan.

Näissä leivoksissa oli niin monta työvaihetta, enkä edes muista enää kaikkia mutta tässä ohje itse "juustokakkuun". Tällä ohjeella voit siis leipoa aivan tavallisen pienen juustokakun, kun laitat mukaan vaikka keksipohjan.

"Sitruuna-limejuustokakku"

2,5 dl kermaa
200 g sitruunatuorejuustoa
3 liivatelehteä
1 ison sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
1 limen raastettu kuori ja puristettu mehu

Vatkaa kerma ja lisää siihen tuorejuusto. Pese sitruuna ja lime hyvin, raasta kuoret ja purista mehut. Liota liivatteet kylmässä vedessä ja liuota ne pieneen tilkkaan kuumennettua sitruuna-limemehua. Vatkaa koko mehu ja liivateneste sekä kuoriraaste massaan. Kaada pieneen irtopohjavuokaan tekemäsi pohjan päälle tai pieniin leivosvuokiin.


Kuoret on tehty Lidlistä löytyneisiin silikonivuokiin.

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Marenkia, marenkia



Tyttäreni muodostelmaluistelujoukkue viettää pian koukkuepäivää. Viimeksi tyttäreni vei joukkuepäivään kaupan marenkeja ja toiveena oli, että tällä kertaa nyyttäreihin vietäisiin suunnilleen samaa kuin viimeksi. Koska nyt aikaa oli enemmän, halusin tehdä marengit itse. Ja siitä se ajatus sitten lähti...

Ennen valmistusta MUISTA! 
- Erottele valkuaiset huolellisesti siten, että yhtään keltuaista ei tule joukkoon. 
- Tarkista, että kaikki työvälineet ovat aivan kuivia ja puhtaita. Pienikin vesipisara saatta estää vaahdon muodostumisen ja marenkien kovettumisen.

Lakritsimarengit/salmiakkimarengit
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1,5 rkl lakritsijauhetta/salmiakkijauhetta

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Vatkaa valkuaiset hyvin vaahdoksi ja lisää hiljalleen joukkoon sokeri, johon on sekoitettu makujauhe. Vatkaa kunnes vaahto on kovaa, sileää ja kiiltävää. Pursota kaksi peltiä täyteen haluamasi muotoisia marenkeja. Käännä kiertoilmauuni sataan asteeseen (tavallinen n. 120-100 asteeseen uunin tehosta riippuen) ja paista marenkeja uunissa n. 1 tunti 20 min. Tämän jälkeen käännä uuni pois päältä mutta jätä marengit uuniin siihen asti, kunnes uuni on jäähtynyt ja marengit ovat sisältäkin rapeutuneet. Muista suorittaa runsasta laadunvalvontaa jäähtymisen aikana mutta varo syömästä kaikkia marenkeja... Joskus niinkin voi käydä.

Kuvan siniset marengit olen tehnyt aivan samoin mutta ilman makujauhetta. Lopuksi, ennen pursottamista, kääntelin joukkoon turkoosia pastaväriä tahallaan hieman huolimattomasti, että marengeista tulisi hieman epätasaisen värisiä ja raidallisia.

Niin ja ensimmäisen lakritsimarenkisatsin kanssa minulle kävi hieman köpelösti. Laadunvalvonta oli niin tehokasta vielä seuraavanakin päivänä, että ajatus salmiakkimarengeista tuli ajankohtaiseksi, jotta joukkuepäivään ylipäänsä olisi jotain vietävää... Nämä lakritsi- ja salmiakkimarengit ovat kyllä jotain aivan taivaallista tällaiselle tummien makujen ystävälle.

perjantai 3. huhtikuuta 2015

Suklaista pääsiäistä!


Pääsiäisen alla Lidl myi leivontatarvikkeita, joita hehkutettiin Facebookin leivontaryhmässä kovasti. Ehdin itse kaupoille vasta muutaman päivän päästä ja parhaat oli tietysti jo loppu. Jäljellä oli kuitenkin silikonisia muoteja, joissa oli pääsiäismunan muotoja. Ne nähdessäni ajattelin heti, että niihin minun täytyy kokeilla tehdä ítse suklaamunia. Eilen illalla klo 23.45 olin menossa nukkumaan ja reittiin kulki keittiön kautta. Siitä se ajatus sitten lähti ja klo 0.15 maissa minulla oli edessäni nämä itse tehdyt suklaamunat, joiden sisällä on pienet Hello Kitty -hahmot tytöille.

Laitoin tyhjät muotit hetkeksi pakastimeen kylmenemään ja sivelin sen jälkeen muotteihin Candy meltsin tummaa suklaata. (Candy melts ei sula huoneenlämmössä.) Jähmetin suklaita taas pakastimessa ja irrotin muoteista. Laitoin sisälle yllätykset ja liimasin munan puolikkaat kiinni sulalla suklaalla ja laitoin munat jääkaappiin, jossa "liima" kiinnittyy. Tytöt saavat munat tänään. Saas nähdä, mikä on reaktio...

Suklaista ja makeaa pääsiäistä sinulle, ihana blogini lukija!!

torstai 2. huhtikuuta 2015

Kukkakimppu pajuista


Aina kukkakimpun ei tarvitse olla kimppu kukkia. Se voi myös olla kimppu hiusvärillä värjättyjä pajunoksia.

Näin vapun alla kaupoista on helppo löytää hiuksille tarkoitettuja spray-värejä, joilla pajunkissoista saa hetkessä näyttävän näköisiä. Nämä "kukat" saaneelle synttärisankarille tosin uskottelin, että meillä nyt vaan pajutkin ovat vähän kauniimpia luonnostaan. Meniköhän läpi, kun oli aprillipäiväkin...?

Kynsilakalla koristellut pääsiäismunat



Näin jossain hauskan idean, miten pääsiäismuna voidaan "maalata" kynsilakalla. Pääsimme kiirastorstaina toteuttamaan 6- ja 3-vuotiaani kanssa kynsilakkavärjäystä.

Tähän tarvitset astian, joka saa sotkua kynsilakkaan sekä vettä ja kynsilakkoja. Laita astiaan vettä ja tiputa kynsilakkaa pisaroina veden pintaan siten, että uusi pisara putoaa aina edellisen rinkula. sisään. Lakasta alkaa muodostua renkaita veden pinnalle. Kasta kananmuna kynsilakkapinnan läpi. Voit tässä vaiheessa joko kerätä ylimääräisen lakan veden pinnasta pois puutikulla ja nostaa sitten kananmunan pois vedestä tai nostaa kananmunan ylös ja "kerätä" pinnasta siihen lisää väriä. Vaihda jokaisen värjäyksen jälkeen vesi ja pyyhi astia.


Itse puhalsin kananmunat tyhjiksi ennen värjäystä ja desinfioin niitä höyryttämällä kattilassa. Lisäksi liimasin tyhjennysaukon kohdalle kuumaliimalla coctailtikun helpottamaan kananmunan käsittelyä värjäyksen aikana. Värin kuivuttua poistin tikut ja liimat varovasti.

Oma lempparini on tuo pinkki-limen värinen.

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Vitsoja ja mämmiä


Virpomisvitsojen askartelu kuuluu tietysti pääsiäisen aikaan. Se on kivaa puuhaa ja aina tulee jotain uusia ideoita. Tänä vuonna meillä oli vähän huonosti koristetarvikkeita, joten oli pakko vähän soveltaa. Itse tykkäsin kovasti vastakkain liimatuista, vapaasti leikatuista kukista oksissa. Ja mitäs muuta kotileipuri vitsoihinsa laittaisi kuin muffinssivuokia. Hih! Minun mielestäni se oli hauska ajatus ja ne sopivat ihan täydellisesti oksille.


Avaa muffinssivuoka litteäksi ja taita se neljään osaan. Leikkaa reuna hapsuille kohti taitekulmaa. Jätä 0,5-1 cm ehjää paperia kulmaan. Avaa ensimmäinen taitos, laita alareunaan liimaa ja pyöräytä oksan ympärille.


Kaksi viikkoa sitten innostuin myös kokeilemaan mämmin valmistusta. Tavallaan helppoa mutta kovin työlästä ja sitovaa puuhaa. Koko päivä siinä meni aivan aamusta iltaan asti mutta hyvää tuli. Paljon tästä lähes viiden litran satsista ei enää kahden viikon jälkeen ole jäljellä, joten täytynee laittaa vielä toinen satsi tulille ennen pääsiäistä. (Tätä voi myös pakastaa.) Seuraavaan satsiin laitan hieman enemmän siirappia. Ohje löytyy mämmi- ja leipämaltaiden pakkauksesta.


Nautitaan tietysti runsaan kerman kanssa.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Lakritsi-sitruunakakku synttärisankarille


Perheessämme juhlittiin viime viikolla yhtä synttärisankaria ja yllättäen keksin leipoa hänelle kakun. En ole yhtään täytekakkuihminen ja siksi tämä kakku on nyt todellinen ihme! Se syntyi siitä, mitä kaapista löytyy. Sokerikakkupohjan tein Kinuskikissan ohjeella. Mukaan taikinaan laitoin muutaman ruokalusikallisen (eli kaadoin vaan suoraan purkista) lakritsijauhetta. Kakusta tuli todella kuohkea, kun sain vatkata sen uudella yleiskoneellani ja valmiista kakusta tulikin nelikerroksinen. Paistoin pohjan Ikean sydämenmuotoisessa silikonivuoassa. Kahteen väliin laitoin lemoncurdia, mikä on yksi suosikkini ja yhteen valmista vaniljakastiketta jauheesta valmistettuna. Lemoncurd-täytteen tein myös Kinuskikissan ohjeella. Tosin kotona ei ollut sitruunaa, joten curd valmistui sitruuna-aromista ja sitruunamehusta. Jääkaapista löytyi vielä yksi 2,5 dl purkki kermaa, jolla sain kuorrutettua kakun juuri ja juuri sopivasti. En pidä kermavaahdosta, joten sitä tuli juuri sopivan ohut kerros niin, ettei se edes paljon maistunut. Tein kermasta hieman jämäkämpää lisäämällä joukkoon vaniljakastikejauhetta. Lapset saivat viimeistellä lopputuloksen runsaalla määrällä koristeita.


Täytyy kyllä sanoa, että tämä kakku oli jopa minun mieleeni ja saatan joskus toistekin innostua leipomaan vastaavaa.

Turkinpippurijuustokakku


Aina on hyvä syy leipoa! Tällä kertaa hyviä syitä oli kuitenkin erityisen paljon, kun sain samana päivänä, eri aikaan kylään sekä entisen työkaverini että hyvän ystäväni lapsensa ja uuden miesystävänsä kanssa. Kahvipöydästä löytyi munakasrulla jauhelihasta, smetanalla ja fetajuustolla, wienereitä ja tämä Turkinpippurijuustokakku.


Turkinpippurijuustokakku

Pohja:
50 g sulatettua voita
200 g murskattuja täytekeksejä

Täyte:
5 dl kermaa (Flora Vispi)
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
130 g sulatettua valkosuklaata
1 pss Turkinpippurikarkkeja
5 kylmässä vedessä liotettua liivatelehteä
1 dl kiehuvan kuumaa maitoa

(Voit halutessasi voidella ensin irtopohjavuoan reunan ja sirotella pintaan reilun kerroksen tomusokeria. Näin valmiin kakun reuna on siistimpi.)

Yhdistä pohjan aineet ja tasoita hyvin kevyesti irtopohjavuoan (n. 22-24 cm) leivinpaperilla peitettylle pohjalle. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Vatkaa kerma. Sekoita tuorejuusto ja valkosuklaa yhteen ja lisää kermavaahtoon. Rouhi ja jauha karkit aivan hienoksi ja lisää massaan. Kuumenna maito ja sekoita valutetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet joukkoon. Lisää ohuena nauhana massaan samalla hyvin vatkaten. Kaada koko massa pohjan päälle vuokaan. (Pudota vuoka kevyesti pöydälle matalalta, jotta massan ilmakuplat pääsevät nousemaan pois. Varo kuitenkin, ettei irtopohjavuoan reunus aukea samalla. Joskun näinkin voi käydä...) Anna hyytyä vähintään 4 tuntia mutta mieluiten yön yli jääkaapissa. Koristele haluamallasi tavalla. 




sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Minivaniljawienerit


Tällä ohjeella olen tehnyt jo lukuisan erän eri kokoisia wienereitä mutta vasta nyt saan ne blogiin asti. Ensimmäinen satsi valmistui jo heti alkuvuodesta. Pian koitin, vääntyisikö taikina myös miniwienereihin ja niistä tulikin hitti! Sopivan pieni suupala ja niitä voi hyvällä omatunnolla napsia vaikka muutamankin, kun ne ovat niin pieniä... Hih! Voitaikinaan löytyy hyvä ohje Valion sivuilta. Muista malttaa antaa taikinan levätä jääkaapissa aina kaulimisten välillä ja kaulitse se jopa neljä kertaa, jotta taikinasta tulee lehtevä. Taittele viimeisen kaulitsemiseen jälkeen taikina kolmeen osaan siten, että se on pitkulainen mallinen, jotta saat leikattua siitä ohjeesta poiketen 30-40 lyhyttä taikitankoa. Nostatuksen jälkeen painan wienerin keskelle aivan pienellä lasipurkilla (kapriksista saa hyvän purkin) kolon, johon laitan vaniljakastiketta. Ohjeesta poiketen minä laitan wienereihin valmiista vaniljakastikkeesta tehtyä "vaniljakreemiä". Blå Bandin jauhe on suosikkini. Kun sen sekoittaa vain 2,5-3 dl maitoa, tulee siitä sopivan jämäkkää myös wienereihin käytettäväksi. Valkoisen "pumadan" valmistan tomusokerista ja vedestä suhteella n. 1 dl tomusokeria ja n. 0,5 rkl vettä. Sekoita hyvin ja kaada joko lusikalla tai pursotuspussista jäähtyneiden wienerien päälle.


VINKKI! Leivo wienerit jo hyvissäajoin pakastimeen ilman kuorrutetta ja ennen tarjoilua sulata ne ja laita hetkeksi uuniin lämpimään. Levitä kuorrute jäähtyneiden wienerien päälle. Wienerit maistuvat aivan vastaleivotuilta!