maanantai 26. elokuuta 2013

Muffinssisynttärit

Kauheaa kuinka viime päivityksestä on kulunut aikaa! Olen kyllä leiponut kaikenlaista ja kuvannutkin niitä mutta jotenkin ne eivät vain itsestään siirry tänne blogiin. Kummallista. Täytyy tarkistaa omat asetukset...

Meillä juhlittiin viikonloppuna viisi vuotta täyttävää prinsessaani ja keksin hoitaa tarjoilut muffinssiteemalla. Olen kesän aikana niin innostunut muffinsseista ja kuppikakuista, että oli hauska kehitellä niistä koko tarjoilu. Kakku tosin oli ihan juustokakku ja tietysti Baileys-versio. Koska mascarpone-juusto ei ole vähälaktoosista, tein erikseen hyla-kakun tuorejuustosta. Resepti oli muuten sama mutta puolikas alkuperäisestä ohjeesta. Tuorejuusto ei vaan toimi Baileyksen kanssa. Niin hienosti kehuin mascarponekakkua ja lyttäsin hyla-kakkua, että kaikki hyla-ihmisetkin ottivat mascarponekakkua. Heh!!

(Pieni leipomistarina vielä. Tein yhteensä kolme juustokakkua kerralla, "liukuhihnalla". Kaikki meni hienosti, kunnes tuli aika kaataa viimeisen kakun päälle suklaakastike kiilteeksi. Kastike oli suhteellisen painavassa posliinikulhossa, joka yhtäkkiä jotenkin kummallisesti lipesi kädestäni ja putosi keskelle kakkua! Suklaakastike lensi ympäri keittiötä ja vaatteitani ja kulho upposi kakkuun. Jos vieressäni ei olisi ollut 1,5- ja 5-vuotiaani, olisi ilmoille lentänyt vähintään yhtä komeasti muutama erittäin huonosti valittu sana. Hyvin tapojeni vastaisesti suustani pääsi kuitenkin vain "voi hemmetti" ja sen jälkeen muutama hitto. Onneksi kastiketta oli vielä jäljellä. Tein toisen liivate-kastikeseoksen ja kaadoin kakun päälle. Ulkonäkö on hyvä mutta leikatessa kakun sisältä paljastuu kiva suklaakastikeylläri. Tämä kakku jäi vielä koskemattomaksi, kun muffinssit täyttivät juhlijoiden vatsat niin, että isompi kakku riitti vielä seuraavankin päivän kahvipöytään.)

Koska olen toisinaan ja joissain asioissa vähän laiska, en jaksa millään leipoa sellaisia muffinsseja, joissa pitäisi ensin vaahdottaa jotain keskenään ja sitten lisätä jotain ja taas sekoittaa jne., joten etsin aina muffinssireseptejä, joissa aineet vain sekoitetaan yhteen. Nämä kaikki seuraavat ovat siis juuri sellaisia.

Dr. Oetkerilla on kivoja, värikkäitä muffinssivuokia. Vuokia on samassa paketissa viittä eri väriä, jokaista 10 kpl. Koska muffinsseja oli juurri viittä eri makua, värikoodasin ne vuoilla ja vielä liputin "tyylikkäillä" nimilipuilla vieraita helpottamaan.

Synttärimuffinssit olivat:
- tomaatti-tonnikala
- kinkku-ananas
- kahden suklaan muffinssi
- sitruuna-lakumuffinssi
- pullamuffinssi

Oik. ylhäältä: pullamuffinssit, muffinssit telineessä (teline Clas Ohlsonilta), Baileys-juustokakut, muffinssilautanen,
sitruuna-lakumuffinssit, kinkku-ananasmuffinssit, kahden suklaan muffinssit, tomaatti-tonnikalamuffinssit.
 
Suolaisten muffinssien ohjeen kirjoitinkin jo aikaisemmin mutta laitan sen vielä näin tonnikalaversiona tähän.

Tomaatti-tonnikalamuffinssit:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 rkl oreganoa
1 tl suolaa
paprikajauhetta
valkosipulijauhetta
chiliä
100-150g tonnikalahiutaleita vedessä
n. 100 tomaattimurskaa
100 g juustoraastetta
2 kananmunaa
1 dl maitoa
1 dl kolmen juuston tai kolmen sipulin kermaa
½ dl ruokaöljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja loput aineet keskenään ja sen jälkeen yhdistä. Paista muffinsivuoissa 225 asteessa 15-20 min.

Suklaamuffinssien ohje löytyy Myllyn parhaiden sivuilta mutta kirjoittelen sen nyt vielä tähänkin parilla omalla muunnoksellani.

Kahden suklaan muffinssit:
3,5 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria (ja aina pitää lisätä vielä pari lusikallista extraa)
1 dl suklaakastiketta (Eldoradon vaahtoutuva on hyvää! Ja kermakin käy, kuten alkuperäisessä ohjeessa.)
2 kananmunaa
100 g juoksevaa margariinia
1 dl vahvaa kahvia
3 rkl vahvaa kaakaojauhetta
100 g valkosuklaata paloina
100 g maitosuklaata paloina

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min.

Kuorrutus:
2,5 dl kermavaahtoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
oman maun mukaan sopivasti tomusokeria
oman mauan mukaan sopivasti (paljon) vahvaa kaakaojauhetta

Sekoita, pursota muffinssin päälle ja ripottele päälle suklaaströsseliä. Kuorrutetta jäi ylikin.

Sitruunamuffinssien ohje on perusteiltaan Kotikokki-sivuilta mutta muokkasin sitä kanssa hieman, että siitä tuli vieläkin sitruunaisempi ja lisäsin lakut mukaan.

Sitruuna-lakumuffinssit:
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria (luulen, että unohdin tämän kokonaan mutta hyviä tuli silti)
0,5-1 tl suolaa
2 kananmunaa
1 dl öljyä
2 dl maitoa
2 sitruunan mehu
2 sitruunan raastettu kuori
200 g lakritsia

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Palastele lakritsit. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina paperivuokiin. Paista 200 n. 15-20 min.

Kuorrutus:
2,5 dl kermavaahtoa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
lakritsikastiketta sopivasti oman maun mukaan
tomusokeria oman maun mukaan
(Koristeeksi leikkasin Pandan lakuista pieniä viipaleita, jotka olivat ihan kukan muotoisia.)

Sekoitetaan ja pursotetaan sitten muffinssien päälle.

Pullamuffinssien ohjeen löysin eräänä aamuna, kun keittäessäni ihanaa kardemummakahvia, mieleeni tuli yhtäkkiä ajatus, voisiko muffinssi maistua pullalle. Koska pyörää ei kannata keksiä uudelleen, otin kännykän käteen ja avasin Mr. Googlen. Hän kertoi, että Herkku ja koukku -blogissa olisi jo valmis ohje. Inhoan pullan leipomisessa vaihetta, jolloin käsi täytyy laittaa taikinaan. Näissä sitä vaihetta ei ole ollenkaan. Wau! Ja maku on kuin pullassa. Nam!

Pullamuffinssit: (Tämä ohje on suoraan Herkku ja koukku -blogista. Lyhensin vain paistoaikaa, koska minun muffinssit olivat niin pieniä, että alkuperäinen 20 min oli liian pitkä aika.)
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
1 tl kardemummaa
3/4 dl öljyä tai sulatettua margariinia
 2 dl maitoa
1 kananmuna

täyte:
1 tl kanelia
1 dl fariinisokeria
1 rkl voita sulatettuna

Pinnalle raesokeria ja voiteluun kananmunaa.

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Sekoita pienessä kulhossa rasva, maito sekä muna ja kaada kuivien aineiden joukkoon. Sekoita varovasti pehmeäksi taikinaksi. Annostele puolet taikinasta muffinssivuokiin. Sekoita täytteen aineet keskenään ja ripottele taikinan päälle. Jaa loppu taikina täytteen päälle. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia.















































torstai 1. elokuuta 2013

Suklaamuffinssit mokkavaahtohuipulla


Uusimman Leivotaan-lehden ilmestyttyä mieleeni jäi eräs ohje aivan lehden lopusta. Vihdoin sain hyvän syyn kokeilla ohjetta, kun hyvä ystävä tuli kylään. Koska minulla ei ollut aivan pieniä muffinssivuokia, tein muffinsseista vähän isompia, vaikkakaan eivät nämäkään vuoat mitään kovin suuria olleet. Silti valmiit muffinssit näyttävät kyllä aika valtavilta. Lopputulokseen olen erittäin tyytyväinen. Niin ulkonäön kuin maunkin puolesta. Myös mieheni taisi tykästyä makuun, koska ei saanut sanotuksi sanaakaan, hotkiessaan muffinssin ennätysvauhdilla. Hih!

Ohjeen valokuvasin laiskana naisena kätevästi suoraan lehden sivulta.


Tältä muffinssit näyttivät ennen suklaakuorrutusta, jonka muuten tein Fazerin sinisestä. Myös keskelle tuleva suklaasydän oli samaa suklaata. Suklaasydän ei sulanut uunissa, joten se on syödessä kiva yllätys. Kuorrutuksen levitin sudilla. Erilaisten kokeilujen jälkeen huomasin parhaaksi tavaksi valuttaa suklaata huipulta alaspäin ja viimeistellä sudilla.

Koska vaahto maistui mielestäni liikaa kananmunalle, lisäsin siihen ½ r
pikakahvijauhetta, joka toi kivan kevyesti mokkaisen maun vaahtoon.
kl
 


Tältä muffinssit näyttävät lehden sivulla.
Leivotaan 4/2013, heinäkuu-elokuu.

Tietystihän leivontavälineiden kuuluu olla oikean värisiä. Tuo silikoninen nuolija on muuten osoittautunut aivan huippukeksinnöksi. Ostospaikka oli Löytötex-niminen kauppa ja hintana 1,90 e. Myös ihanan vaaleanpunaiset mittalusikat löytyi sieltä kokonaisella eurolla. Samasta paikasta muuten ostin myös muffinssipeltini ja sen hinta oli 8,90 e eli erittäin edullinen tekemäni vertailun perusteella. Ja jos en aivan väärin muista, kulhosetti, josta kuvassa on pienin kolmesta, on Clas Ohlsonilta. Niiden ostosta tosin on jo useampi vuosi.