keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Baileystä, Baileystä, Baileystä

Viikon sisällä olen emännöinyt Tupperwarekutsut, tavannut kahden vuoden tauon jälkeen ihanan lapsuudenystäväporukan sekä juhlinut kunnioitettavaan 85-vuoden ikään ehtinyttä mummuani. Ja nämä kaikki tapahtumat ovat tietysti vaatineet juustokakkua. Tällä kertaa Baileys-juustokakkua. Kakut ovat Kinuskikissan ohjeella tehtyjä mutta Domino-pohjalla (tai Pirkka ja Eldorado versiolla) ja niissä on päällä suklaakastikekiille, jonka löysin Vaaleanpunainen nonparelli -blogista. Joka on muuten aika ihana blogi. Voin sanoa, että tämä kakkuresepti tulee jäämään ahkeraan käyttöön. Nam!

Kakut teko- ja syöntijärjestyksessä.
Kakut on koristeltu valkoisella Candy melts -suklaalla, jota käytän aina kakkujen koristeluun. Ensimmäinen kakku sai inspiraationsa googlettamalla löytyneestä kuvasta mutta lopputulos ei kyllä ollutkaan esikuvansa näköinen. No, jospa sitten toisella kertaa. Koitin nyt tällaista koristelua ensimmäistä kertaa. Valmistus on helppoa, jos on hyvää suklaata. Ensin leikataan esim. Minigrip-pussista suorakaiteen muotoisia paloja ja sitten levitetään niiden päälle ohuesti suklaata, taitetaan "rullalle" ja laitetaan jääkaappiin (tai pakastimeen) jähmettymään. Viimeisen kakun rusetti ei saanut haluaami keskustaa, koska noin tunnin yrittämisen jälkeen se ei vieläkään ollut mieleinen, tein keskelle vain paksumman kasan suklaata. Ihan hyvä se niinkin on. Ja siinä säätämisessä alkoi mennä rusetin muutkin osat jo rikki, joten silloin kannattaa lopettaa.

Jos Kinuskikissa joskus aikoo poistaa Baileyskakun ohjeen sivuiltaan, laitan sen varmuuden vuoksi vielä tähän talteen.

Pohja ja reunat:
235 g kaurakeksejä
125 g margariinia
(Tai Domino-pohja, jonka itse tein.)

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 ¼ dl tomusokeria
2 prk (á 250 g) mascarpone-juustoa
3 valkuaista
1 dl Baileys-likööriä

Vaaleanpunaisen nonparellin kiille:
2 dl vaahtoutuvaa(!) suklaakastiketta
2 rkl vettä
2 liivatetta

Keksit murskaksi, voi sulaksi, sekaisin ja vuoan pohjalle. Liivatteet likoamaan, Baileyksen kiehauttaminen kattilassa ja kuivaksi puristetut liivatteet sekaan. Kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa, mascarpone sekaan ja liivateseot joukkoon. Valkuainen vaahdoksi ja nostellen kakun joukkoon. (Kinuskikissan ohjeessa liivate lisättiin vasta valkuaisen jälkeen mutta itse koin järkevämmäksi tehdä sen näin päin.) Kun kakku on hyytynyt, tehdään kiille kiehauttamalla vesi, johon lisätään pehmitetyt ja valutetun liivatteet ja lisätään suklaakastikkeen sekaan. Älä vatkaa kastiketta yhtään!! (Ensimmäisen kuvan kastiketta on vatkattu ja kahden viimeisen ei. Jos siis haluat tietää miksi ei pidä vatkata.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!