sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Joulun 2014 syötävät lahjat


Tänä jouluna sukulaiset ja ystävät osasivat jo ehkä odottaa jotain syötävää lahjaa meidän perheeltä. Syötävät lahjat ovat mieluisia antaa, koska voi olla varma, ettei ne jää pölyttymään kaappiin tai täytä muutenkin rajallista säilytystilaa. Kuitenkin niissä on mukana paljon ajatusta ja paljon myös työtä.

Jouluaamun leipä
Joululimppu
Saaristolaisleipä
Suklaa cookiet
- Maustekakku
- Suklaakakku
- juhlava joulusinappi
- vanilja- ja piparminttuvaahtokarkkeja
- salmiakki-sitruuna- ja Baileysfudgeja
- Rocky roadeja
- gluteeniton maustekakku
- gluteeniton joululeipä
Listasta näetkin jo suoraan linkit ohjeisiin tai aiempiin postauksiini aiheesta. Tässä vielä muutama resepti:


Gluteenittoman leivän ohjeen pohjan otin täältä mutta muokkasin sitä jouluisemmaksi. Jätin siis paprikajauheen pois ja tilalle laitoin fenkolia, anista ja pomeranssinkuorta kuorta ja lisäksi aprikoosin paloja sekä rusinoita. Vähän kuin Jpuluaamun leivässä. Leivoin kaksi leipää, jotta voisin testata maun itsekin ja olin tyytyväinen leivän makuun. Yllättävän hyvää gluteenittomaksi leiväksi.


Juhlavaa joulusinappia olen tehnyt jo ainakin yhtenä tai kahtena jouluna ja se on ollut kovin pidetty ja kiitelty, joten tein sitä tietysti tänäkin jouluna. Ohje on Marttojen joulukirjasta, jossa on paljon hyviä ja helppoja ohjeita. Kannattaa hankkia se omaan reseptihyllyyn.


Marttojen joulukirjasta löytyy myös maustekakun ohje sekä gluteenittoman maustekakun ohje, jonka näette kuvassa alla. Ohjeesta poiketen käytin kakkuun gluteenittomia jauhoja, koska perunajauhoni olivat lopussa. Lisäksi tein kakkuun kuorrutuksen, johon käytin 8 dl tomusokeria, 4 rkl vaaleaa glögiä ja 1 dl sulaa voita. Kuorruteaineet sekoitetaan yhteen ja levitetään kakun päälle. Kuorrute oli hieman liian kovaa, joten nesteen määrää voi hieman lisätäkin.
Fudgeista olen kirjoittanut paljon mm. täällä ja täällä. Tällä kertaa tein ne taas hieman toisin.

Fudgen perusohje:
2 dl kermaa
2 dl sokeria
50 g voita
2 rkl siirappia

Nämä mitataan kattilaan ja keitetään niin kauan, kunnes vesilasiin pudotetun fudgemassapisaran saa pyöritettyä sormin palloksi. Massan annetaan jäähtyä vähän aikaa ja sitten siihen lisätään makutekijät.

Baileysfudget:
Perusohje + mittaa kattilaan n. 2 dl Baileystä. Keitä se kasaan niin, että lopulta nestettä on enää 0,5-1 dl. Sulata n. 50 g valkosuklaata varovasti vesihauteessa tai mikrossa. Kun perusfudgemassa on jäähtynyt hieman, lisää siihen Baileystä ja valkosuklaa ja vatkaa koko massaa sähkövatkaimella pari minuuttia. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan kovettumaan. Nosta vuoka kylmään. Kun massa on kovettunut, leikkaa siitä sopivan kokoisia paloja. Säilytä fudget jääkaapissa.

Salmiakki-sitruunafudget:
Perusohje + lisää jäähtyneeseen massaan 2 rkl salmiakkijauhetta ja 1-2 tl sitruuna-aromia. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia ja toimi kuten ylempänä.

Rocky roadien ohjeen löysin Leivotaan-lehden numerosta 7/2014. Ohje on nimellä Rocky road- fudget mutta mielestäni ohje muistuttaa ihan vaan Rocky roadia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!