maanantai 4. marraskuuta 2013

Kinuski-suklaajuustokakku ja lemon curd macarons

Juustokakku, macaron-leivokset ja edellisen postauksen kaurakeksit.

Juhlimme tänä vuonna isänpäivää viikkoa aikaisemmin perinteisellä isänpäivävierailulla isäni luona. Siellä kokoontui kaikki pienet serkukset ja meno oli sen mukainen. Olen perinteisesti myös leiponut isänpäiväkakun mukaamme ja näin tein myös tänä vuonna. Ideat tuntuivat olevan hyvin hukassa. Pyörin nopeasti kaupassa edellisenä iltana ja huomasin hyllyssä Pandan kinuskipalasuklaan. Nappasin suklaan mukaan ja illalla syntyi kinuskikakku, jonka pohjalta löytyi paahdettu cashewpähkinäyllätys. Valitettavasti kaupassa ei ajatus juossut niin nopeasti, että olisin ottanut mukaani kiuskikastikkeen aineita vaan valmiin kinuskikastikkeen. Tein kiilteen valmiista kastikkeesta ja sen maku ei miellyttänyt minua.

Kinuski-suklaajuustokakku

Pohja:
200 g kaurakeksiä
75 g voita

Pohjan päälle:
2 dl cashew-pähkinöitä
suolaa

Täyte:
5 dl kermaa
400 g tuorejuustoa
n. 200 g Pandan kinuskipalasuklaata
6 liivatelehteä
1,5 dl maitoa
1 dl tomusokeria

Kiille:
2 dl kinuskikastiketta
1,5 rlk vettä
2 liivatelehteä

Murskaa keksit pieneksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Taputtele irtopohjavuoan pohjalle. Rouhi pähkinät, paahda niitä hetki kuumalla pannulla ja mausta suolalla. Kaada jäähtyneenä pohjan päälle. Laitan vuoka jääkaappiin. Vaahdota kerma. Lisää joukkoon tomusokeri ja tuorejuusto. Sulata suklaa ja lisää hieman jäähtyneenä joukkoon. Sulata kylmässä vedessä pehmitetyt liivatteet kuumennetun maidon joukkoon. Anna maidon jäähtyä hetki ja lisää ohuena nauhana massan joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte pohjan päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään yön yli (väh. 4 tunniksi). Kun täyte on jähmettynyt kuumenna 1,5 rkl vettä ja liuota siihen mehmennetyt liivatteet. Kaada kinuskikastikkeen sekaan koko ajan lusikalla sekoittaen. Kaada täytteen päälle ja anna jähmettyä vielä muutama tunti. (Jos mahdollista, valmista kinuskikastike itse!)



Macarons

Isäni pitää kovasti marsipaanista ja kyläilypäivän aamuna keksin, että tekisin isälle tuliaisiksi myös macaroneja. Niiden maku muistuttaa mantelijauheen vuoksi hieman marsipaania. Koska minulla ei edelleenkään ollut kotona kermaa eikä myöskään ranskankermaa tai tuorejuustoa, piti ottaa esille Mr. Google ja etsiä macaronien täyte, joka ei sisällä ko. aineita. Löysin Unelmaa leipomassa -blogin ja lemon curd -täytteen ohjeen. En ole ennen tehnyt lemon curdia enkä myöskään käyttänyt sitä missään mutta tiesin sen olevan hyvää, koska ystäväni on käyttänyt sitä herkullisten kakkujensa täytteenä. Lemon curd sopi macaronien täytteeksi taivaallisesti! Tällaisen manteliallergikonkin tuli syötyä ihan macaronöverit sen vuoksi. Ohjeella täytettä tuli valtava määrä, joten täytynee leipoa parin viikon sisällä lisää macaroneja... Kukas tulisi kylään??

Macaronien kuoret eivät tälläkään kertaa onnistuneet täydellisesti. Massasta tuli liian kiinteää ja kuori jäi epätasaiseksi. Onneksi se ei vaikuttanut makuun. Kuoret tein samalla Kinuskikissan ohjeella kuin aiemmatkin.








2 kommenttia:

  1. Mun täytyy tunnustaa että en ole vielä maistanut koskaan macaronsseja. Joko ylimääräinen täyte on käytetty? ;)

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!