maanantai 9. joulukuuta 2013

Jouluiset kuppikakut

Isäni poikkesi tänään luonamme tuomassa tuliaisia Marokon matkaltaan ja samalla sain hyvän syyn kokeilla jouluisia kuppikakkuja. Lähiaikoina minulla on tarveta tällaisille, joten nyt oli korkea aika kehittää resepti.

Noin viikko sitten pääsin kahvipöytään, jossa oli tarjolla muiden herkkujen lisäksi pipareita ja appelsiinituorejuustoa. Maistoin tuota yhdistelmää ja se oli aivan upea. Aloin heti miettiä ääneen, miten sen saisi siirrettyä juustokakkuun mutta kuppikakut tulivatkin ensin. Jouluisempia vuokia pitää vielä käydä ostamassa jostain.




Jouluiset kuppikakut 
n. 20 pientä kuppikakkua

75g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl rouhittua vaniljaa (tai 2 tl vaniljasokeria)
2 tl kanelia
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl kardemummaa
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1½ dl maitoa
3 tl pikakahvijauhetta

Kuorrutus:
2 dl kermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
(1 dl tomusokeria)

Koristeksi:
Piparimurua

Laita muffinssivuoat muffinssipellille. Sulata voi. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet yhteen. Lämmitä maitoa hieman ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Siivilöi jauhoseos sokeri-munavaahtoon pienissä erissä vuorotellen voisulan ja maitokahvin kanssa. Sekoita taikina nuolijalla varovasti tasaiseksi. Kaada taikina muffinssivuokiin. Täytä vain noin 2/3 vuoasta, koska taikina nousee uunissa. Paista 175 asteessa uunin keskitasossa n. 10 minuuttia. (Jos teet isompia kuppikakkuja, pidennä paistoaikaa ja kokeile kypsyys puutikulla.)

Vatkaa kerma vaahdoksi tomusokerin kanssa. Voit halutessasi jättää tomusokerin laittamatta, jos haluat vähemmän makean kuorrutteen. Lisää kermavaahtoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Pursota kuorrute kakkujen päälle. Pursottaessa en suosittele tähtityllaa. Tämä muistiin itseäni varten. Jo toista kertaa tajusin pursottaessani, että tuorejuustossa olevat appelsiinin kuoren palat jäävät kiinni tyllaan ja se menee tukkoon.

Murskaa 1-2 piparia ja ripottele murut koristeeksi kuorrutuksen päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!