tiistai 11. helmikuuta 2014

Bostonpullaa ja appelsiinikeksejä


Ja vielä palaan joululahjoihin, joiden mukana oli myös bostonpullaa ja appelsiinipipareita. En ole kumpaakaan aiemmin tehnyt.

Bostonpullan ohje on Valion sivuilta. Jouluisiin pulliin laitoin täytteeksi luumumarmeladia ja itsetehtyä omenahilloa (tein siis kahdenlaisia bostonkakkuja) ja myöhemmin tämän vuoden puolella tekemääni versioon aprikoosimarmeladia. Etenkin aprikoosimarmeladilla täytetty pulla oli maistuvaa mutta myös kaksi edellistä olivat oikein hyvät valinnat pullan täytteeksi.

Bostonpulla 2 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
n. 14 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Voiteluun kananmunaa

Väliin 2 rasiaa Valio Viola mango tuorejuustoa (jonka itse siis vaihdoin yllämainittuihin täytteisiin.)

Pinnalle raesokeria

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää munat, sokeri, kardemumma ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä tai sulatettu voi. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Voitele ja korppujauhota kaksi 2 l:n vetoista irtopohjavuokaa. Kauli taikina 40x60 c, kokoiseksi levyksi. Levitä tuorejuusto levylle. Kääri rullaksi. Nipistele reuna hyvin kiinni. Leikkaa 16 osaan, n. 4 cm levyisiksi paloiksi. Aseta palat vuokiin leikkauspinta ylöspäin, jätä kohoamisvaraa. Kohota. Voitele ja koristele raesokerilla. Paista alatasolla 175 asteessa n. 35 min. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla.

Appelsiinipiparien ohjeeseen törmäsin Pirkka-lehteä selatessani. Pidän kovasti appelsiinista, joten ajatus sillä maustetuista pipareista houkutteli kovasti. Lopputulos oli oikein maistuva ja valmistusvaiheessa tuoksu oli vallan huumaava.

Appelsiinipiparit

Ainekset n. 70 kpl
2 appelsiinia
1 dl siirappia
1 dl sokeria
3/4 tl jauhettua neilikkaa
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1 1/2 tl kanelia
1 tl soodaa
125 g Pirkka meijerivoita
1 Pirkka kananmunaa
n. 5 dl Pirkka vehnäjauhoja

Pese appelsiinit hyvin ja suikaloi toisen appelsiinin kuori esimerkiksi perunankuorimaveitsellä. Ota
mahdollisimman isoja suikaleita, niin ne on myöhemmin helpompi poistaa taikinasta. Vältä ottamasta kuoren
vaaleaa kitkerää osaa. Raasta toisen appelsiininkuori ja purista mehu (3 1/2 tl raastetta ja 1 rkl mehua).

Sekoita pinnoitetussa kattilassa appelsiininmehu ja -kuoret, siirappi, sokeri, mausteet ja anna kiehahtaa koko
ajan sekoittaen. Ota kattila pois levyltä. Lisää sooda ja anna taikinan kuohua rauhassa 2-3 minuuttia. Älä vatkaa. Lisää rasva paloina. Anna sulaa ja sekoita joukkoon. Anna seoksen jäähtyä kunnolla (noin 45 minuuttia).

Poista tässä vaiheessa appelsiinikuorisuikaleet ja lisää muna. Sekoita taikinaan vähitellen jauhot. Kääri taikina
tiiviiseen pakettiin kelmuun ja folioon. Anna levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Jaa taikina kahtia jauhotetulla pöydällä. Laita toinen taikinan puolikas jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina
mahdollisimman ohueksi noin 2 mm paksuiseksi levyksi. Ota muotilla erilaisia piparkakkuja ja nosta lastan
avulla leivinpaperin päälle pellille. Paista 200-asteessa uunin keskitasolla 4-5 minuuttia. Nosta piparit heti
uunista ottamisen jälkeen leivinpapereineen jäähtymään, pois pelliltä. Koristele halutessasi jäähtyneenä
tomusokerikuorrutuksella.

Taikinan voi pakastaa ja leipoa vasta myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!