tiistai 18. helmikuuta 2014

Kuppikakkuja tilauksesta

Leivoin kaverini pojan syntymäpäiville ison kasan kuppikakkuja "tilauksesta" tai ehkä paremminkin vaihtokaupaksi. Makuina vanilja ja appelsiini.

Löysin jokin aika sitten hyvän vaniljakuppikakun reseptin Simply delicious -blogista ja sitä sovelsin myös appelsiinimuffinsseihin.



Simply Delicious - vaniljakuppikakut

3 ¼ dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta
120 g pehmennyttä voita
2 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 ¼ dl maitoa
¾ tl vanilja-aromia

Ota raaka-aineet ajoissa huoneenlämpöön, jotta ne ehtivät lämmetä ennen leipomista. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita jauho ja leivinjauhe hyvin pienessä kulhossa ja aseta se sivuun odottamaan.

Laita pehmeä voi isoon kulhoon ja vatkaa sitä vatkaimen tai yleiskoneen keskinopeudella, kunnes se on tasaista ja sileää. Tässä vaiheessa ylisekoittamisen pelkoa ei vielä ole. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa hyvin, ainakin 3 minuuttia. Lisää munat yksitellen taikinaan ja sekoita jälleen jokaisen jälkeen hyvin.

Lisää jauhoseos kolmessa osassa vuorotellen maidon ja vaniljan kanssa. Siisti nuolijalla välillä kulhon reunoja ja vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen, mutta älä kuitenkaan sekoita liikaa.

Jaa taikina tasan cupcakemuotteihin esimerkiksi kahden lusikan tai jäätelökauhan avulla. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä ainakin 10 minuuttia pellillä ennen siirtämistä. (Jos teet pieniä kuppikakkuja, paistoajaksi riittää n. 15 min. Tarkkaile kypsymistä!)



Vaniljakuorrute


120 g pehmennyttä voita
8-14 dl tomusokeria (vähintään yksi paketti)
½ dl maitoa
1 tl vanilja-aromia

Laita voi isoon kulhoon ja lisää 5 dl sokeria, maito ja vanilja-aromi. Vatkaa keskinopeudella, kunnes koostumus on todella tasainen, noin 3-5 minuuttia. Lisää tomusokeria noin 2 dl kerrallaan ja vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen ainakin 3 minuuttia.

Sekoitusaikojen noudattaminen on tärkeää, jotta kuorrutteelle ominainen tasainen ja sileä olemus saavutetaan. Jatka tomusokerin lisäämistä, kunnes kuorrutteessa on hyvä pursotuskoostumus. Mahdollinen elintarvikeväri kannattaa lisätä vasta, kun koostumuksen lopputulos on haluttu, sillä tomusokerin lisääminen vaalentaa väriä melko paljon.




Appelsiinikuppikakut


3 ¼ dl vehnäjauhoja
¾ tl leivinjauhetta
120 g pehmennyttä voita
2 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
1 ¼ dl appelsiinimehua
3 tl raastettua appelsiinin kuorta

Ota raaka-aineet ajoissa huoneenlämpöön, jotta ne ehtivät lämmetä ennen leipomista. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita jauho ja leivinjauhe hyvin pienessä kulhossa ja aseta se sivuun odottamaan.

Laita pehmeä voi isoon kulhoon ja vatkaa sitä vatkaimen tai yleiskoneen keskinopeudella, kunnes se on tasaista ja sileää. Tässä vaiheessa ylisekoittamisen pelkoa ei vielä ole. Lisää sokeri vähitellen ja vatkaa hyvin, ainakin 3 minuuttia. Lisää munat yksitellen taikinaan ja sekoita jälleen jokaisen jälkeen hyvin.

Lisää jauhoseos kolmessa osassa vuorotellen mehun kanssa. Siisti nuolijalla välillä kulhon reunoja ja vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen, mutta älä kuitenkaan sekoita liikaa. Lisää lopuksi vielä raastettu appelsiinin kuori ja sekoita hyvin.

Jaa taikina tasan cupcakemuotteihin esimerkiksi kahden lusikan tai jäätelökauhan avulla. Paista uunin keskitasolla noin 20-25 minuuttia tai kunnes hammastikku tulee puhtaana ulos. Anna jäähtyä ainakin 10 minuuttia pellillä ennen siirtämistä. (Jos teet pieniä kuppikakkuja, paistoajaksi riittää n. 15 min. Tarkkaile kypsymistä!)



Appelsiinikuorrute


2 dl kermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
tomusokeria oman maun mukaan
(appelsiinin maun korostamiseksi raastettua appelsinin kuorta)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja tuorejuusto. Pursota.



2 kommenttia:

  1. Ja nämä oli niin hyviä, varsinkin nuo vaniljat hupenivat silmissä ;)

    Maiju

    VastaaPoista

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!