lauantai 2. elokuuta 2014

Mansikka-sitruunajuustokakku


Esikoiseni 6-vuotissyntymäpäivää juhlittiin viikonloppuna. En ole ennen tehnyt kaksikerroksista juustokakkua, joten pitihän sekin kokeilla. Valitsit mauiksi sitruunan ja mansikan ja voi hyvänen aika, että siitä tulikin hyvää! Molemmat maistuivat erikseen selkeästi sitruunalta ja mansikalta mutta yhdessä maut sulautuivat täydellisesti yhteen.

Koristelu saattaa näyttää vaikealta mutta itseasiassa se on hyvin yksinkertainen ja nopea toteuttaa. Löysin idean netin syövereistä mr. Googlen avulla. Itse käytin tässäkin koristuksessa Candymeltsin tummaa suklaata. Se kestää hyvin muodossaan myös tarjoilun ajan. Koristeena käyttämäni loppukesän mansikkalajike oli todella kiinteä ja kesti loistavasti kakun päällä näyttävänä, vaikka koristelin kakun jo edellisenä päivänä.

Mansikka-sitruunajuustokakku

Pohja:
175 g täytekeksejä (Domino tms.)
75 g voita

Täyte:
5 dl kermaa (minä käytän juustokakuissa aina Floran vispikermaa)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (itse käytän vähärasvaisia tuorejuustoja niiden pehmeämmän koostumuksen vuoksi)
200 g sitruunatuorejuustoa
2 dl sokeria
7 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria (tai oman mauan mukaan paljon enemmän)
2 dl hieman valutettua mansikkasurvosta
0,5 dl mansikoista valutettua mehua (plus vähän kiillettä varten)
1 sitruunan raastettu kuori
1 dl sitruunamehua

Kiille:
2,5 dl mansikkamehua (joko mansikoista valutettua tai laimennettua tiivistemehua tai molempia sekaisin)
3 liivatelehteä

Murskaa keksit täytteineen hienoksi ja lisää sulatettu voi. Kaada leivinpaperilla suojatun irtopohjavuoan pohjalle ja tasoita varovasti. Älä painele, ettei pohjasta tule liian kovaa.

Laita 3 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa 2,5 dl kermaa vaahdoksi ja lisää sitruunatuorejuusto. Lisää joukkoon hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori. Kuumenna sitruunamehu lähes kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet siihen hyvin sekoittaen. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten liivateneste ohuena nauhana kerma-tuorejuustoseokseen. Vatkaa koko ajan lisätessäsi liivatenestettä. Sekoita hyvin ja kaada seos pohjan päälle. Tasoita pinta. Anna tämän kerroksen hyytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia ennen mansikkakerroksen lisäämistä.

Laita 4 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Vatkaa loput 2,5 dl kermasta ja lisää siihen maustamaton tuorejuusto. Lisää myös vaniljasokeri ja mansikkasose, sekoita hyvin. Liuota liivatteet kuumennettuun mansikkamehuun. Jäähdytä hiukan ja lisää ohuena nauhana kermavaahtoseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita vielä hyvin. Kaada varovasti sitruunakerroksen päälle niin, ettei sitruunakerrokseen tule "monttuja". Tasoita pinta.

Jos haluat tehdä kiilteen (kiilteen voi hyvin jättää tekemättäkin), laita 3 liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen. Kuumenna mehu ja sulata liivatelehdet siihen hyvin sekoittaen. (Vinkki! Itse kuumennat vain pienen osan nesteestä ja sulatan liivatteet siihen. Sitten lisään sen loppuun nesteeseen hyvin sekoittaen. Tällöin liivateseoksen jäähtymistä ei tarvitse odottaa niin kauaa.) Kun liivateneste on hieman jäähtynyt, kaada se hiljalleen kakun päälle. (Tässä kohtaa minun kakkujen kiille lähti valumaan vuoan ja kakun välissä olevan suojuksen välistä irtopohjavuoan reunaa pitkin pohjalle ja pohjan ja reunan välistä läpi, tuoden jääkaapin pohjalle hienoisen säväyksen mansikkakiilteestä. Kannattaa siis olla tarkkana vuoan suojauksen kanssa. Onneksi lopputulos ei mennyt täysin pilalle, kun kiillettä vähän jäikin kakun päälle.)

Koristele kakku mieleiseksesi.

P.s. Minä käytin kakun leipomiseen allergiani vuoksi pakastetuista mansikoista tehosekoittimella tehtyä mansikkasurvosta mutta voit käyttää ihan yhtä hyvin tuoreita mansikoita. Kannattaa kuitenkin niistäkin valuttaa hieman nestettä pois.


Lisäksi pöydässä oli täytettyä saaristolaisleipää, tonnikala-tillituorejuusto rieskarullia, spiraalikeksejä, suklaacookieseja, mokkapaloja ja kahden suklaan muffinsseja. Kaikkien edellämainittujen reseptit löytyvätkin jo täältä blogista.

1 kommentti:

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!