tiistai 31. heinäkuuta 2012

Infinity Dressin lyhyt oppimäärä

Ajattelin kirjoitella ohjeet tuon aiemmin bloggaamani ihanan Infinity Dressin tekemiseen. Ohjeet on aikalailla suomennettu tästä blogista, josta löytyy myös hyvät kuvat mekon kokoamiseen. Ja täältä voit katsoa hyvän videon mekon tekemisestä.

Mitat:
Helma (A)
Vyötäröaukko (A1): oma vyötärön ympärys hieman navan alta / pii / 2 (tai ympärys / 6,28).
Molemmista tulee tarpeeksi lähelle sama tulos. (Esim. jos ympärysmitta on 100 cm, mitta A on 15,9 cm. Yleensä kuitenkin kangas on niin venyvää, että voit huoletta pienentää luvun ainakin sentillä tai jopa kahdella tai kolmella. Aukkoa saa aina suurennettua muttei pienennettyä.
Helman pituus (A2): vyötärön mittauskohdasta siihen kohtaan kuin haluat helman ylettyvän

Tuubiosa (B):
Leveys on oma vyötärön ympärys (sama kuin ylempänä) ja korkeus on haluamasi korkeus.
Aloita korkeuden laskeminen samasta kohtaa, kuin mittasit vyötärön ympäryksen ja mitta siihen asti kuin haluat tuubin tulevan. Tässä kannattaa vielä huomioida, että saman mitan tulisi riittää rinnan ympäri ja pysyä rintojen päällä. Tee mieluummin napakka kuin liian löysä tuubiosa.

Olkaimet (C):
Pituus (C1): 1,5 x oma pituus
Leveys (C2): rintojen välistä, rinnan yli, kainaloon.

Leikkaaminen:
- Taita kangas nelin kerroin siten, että jos kangas avattaisiin, yksi kulma olisi kaiken keskellä.
- Aseta tähän kulmaan mittanauhan toinen pää ja ota kangasliitu (tms.) toiseen käteen ja aseta se lukeman kohdalle, jonka sait kohdassa A. Piirrä mittanauhaa apuna käyttäen kankaaseen kaari (ympyrän neljäsosa). Voit myös leikata langasta oikean mittaiset pätkät ja käyttää niitä apuna.
- Laske yhteen mitta A1 ja A2 ja piirrä toinen kaari tälle etäisyydelle samaan tapaan kuin edellä.
- Leikkaa viivoja pitkin. Leikkaamisen jälkeen SOVITA, että reikä on sopivan kokoinen. Jos reiästä tuli liian iso, ei hätää, asia korjaantuu sen jälkeen, kun ompelet sen kiinni sopivaksi mitattuun tuubiosaan.
- Mittaa kankaasta tuubin (B) kokoinen pala ja leikkaa.
- Mittaa kangasta olkaimen verran (C1). Taita kangas ensin pituussuunnassa puoliksi ja sitten vielä toisen kerran ja halutessasi (ja jos saksissa riittää terä) vielä kolmannen kerran. Tämän jälkeen taita se vielä leveyssuunnassa kerran kahtia. Tässä kohtaa kankaan reunat tuskin ovat ihan kohdikkain, joten voit leikata reunan tasaiseksi (varo kuitenkaan leikkaamasta siitä reunasta, jossa taite on.) Mittaa C2-mitta ja piirrä kankaaseen viiva sille etäisydelle. Leikkaa viivaa pitkin. Tällä tavoin leikkaat samalla kertaa molemmat olkaimet. Ole tarkkana, että leikkaat kankaan oikeassa suunnassa (eli pitkittäissuunnassa), koska muuten leikkaat kankaan halki.

Ompelu:
- Ompele tuubin (B) lyhemmät päät yhteen oikeat puolet vastakkain. (SOVITA! Jos tuubi on liian tiukka tai löysä, eikä pysy hyvin rintojen päällä, tai on liian lyhyt, leikkaa ja ompele uusi.)
- Neulaa olkaimet (C) ja helman vyötärö (A1) yhteen oikeat puolet vastakkain. Aseta olkaimet hieman (n. 10 cm) päällekäin.
- Neulaa tuubi (B) kiinni helman vyötäröön (A1) siten, että helman ja tuubin oikeat puolet ovat vastakkain. Ompele ympäri. (Mikäli tuubisi (B) on ympärykseltään kapeampi kuin vyöräaukko (A1), ompele se kiinni rypyttämällä vyötäröaukko tasaisesti tuubin ympäryksen mittaiseksi tai venytä tuubin kangasta ommellessasi.)
- "Avaa" mekko, hyppää sisään, sido mieleiseksesi ja rakastu!


Vinkki 1: Laitoin omassa mekossani tuubin sauman keskelle taakse, vaikka ohjeissa kehoitettiin laittamaan se toisen olkaimen taakse "piiloon". Seuraavassa mekossa laitan sen kuitenkin olkaimen taakse, koska mekon voi sitoa joko niin, että olkaimet lähtevät edestä tai sitten takaa. Nyt kun haluan sitoa mekkoni niin, että olkaimet lähtevät takaa, sauma näkyy keskellä edessä. Kun sauman ompelee siten, että se on toisen olkaimen takana, se ei näy missään sidonnassa.

Vinkki 2: Voit halutessasi tehdä mekon helmasta myös neliskanttisen, jolloin jätät vain helman ympyrän piirtämättä ja jätät kankaan neliöksi.

Jos ohje oli epäselvä tai kaipaa tarkennusta, kysy rohkeasti.


Tässä vielä muutama, mielestäni hyvä sitomisohjevideo:
Video 1
Video 2
Video 3
Video 4
Video 5




Tältä mekko näyttää, kun se ei ole päällä.

Olkaimet ovat hieman limittäin.


maanantai 30. heinäkuuta 2012

Olen rakastunut!

Eilen illalla surffailin tapani mukaan internetin aalloilla ja törmäsin ihanuuteen nimeltä Infinity dress. Kutsutaan myös nimellä Convertible dress. Nyt ensimmäistä kertaa oikeastaan ymmärsin, mistä on kyse ja innostuin ihan totaalisesti. Katsoin monta videota You tubesta ja selvitin, miten mekko on tehty. Tuskin maltoin yöni nukkua ja aamulla pakkasin lapset autoon ja suuntasimme Eurokankaaseen. Tarkoitukseni oli ostaa palalaareista kahta väriä kangasta: mustaa ja värikästä. Mieleistäni värikästä en kuitenkaan löytänyt, joten ostin vain mustaa. Kangas on jotakin viskoositrikoon tyylistä. Se laskeutuu loistavasti ja on sopivan napakka eikä se kierry helmasta. Kangasta meni yhteensä n. 4,5 metriä ja se maksoi noin 35 euroa.

Mekon idea on siis se, että se on tehty neljästä palasta: Helma, vyötärö ja kaksi piiitkää olkainta. Mekko voidaan sitoa loputtoman monella tavalla. Täältä löydät muutaman tavan. Ohjeet sain täältä. Hienot ohjeet, joita oli helppo seurata, kunhan ensin tutustui vähän tuumien muuttamiseen senteiksi. Mekon voi koota kokonaan kahdella saumalla mutta itse otin varman päälle ja tein kolme saumaa.

Kun sopiva värikäs kangas sattuu silmiini niin teen vielä ainakin yhden tällaisen. Enkä lupaa, että se jää vielä siihen.

Tässä ihan muutama sidontatapa, jotka äkkiseltään kietaisin. Osassa kuvista kangaskin on ihan hassusti. Näköjään. Mutta tämä on vaan niin ihana, etten minä kestä!



Ihana helma!!





Edellinen takaa.

 

Edellinen takaa.

Laitanpa samaan vielä lauantain iltapuhteeni. Veljeni sai pojan pari kuukautta sitten ja olin suunnitellut jo pitkään tekeväni vauvalle nimijuhla-/ristiäislahjaksi peiton, jossa on pöllöjen kuvia, koska veljeni ja hänen vaimonsa pitävät niistä kovasti. Mutta koska he päättivät, ettei mitään juhlia pidetä, projekti jäi ja jäi. Perjantaina kuulin, että perhe olisi tulossa mökille kesäpäivää viettämään ja itselläni oli sama aikomus. Tässäpä hyvä syy vihdoin saattaa peittoprojekti loppuun. Launtai-ilta ja alkuyö menikin siinä mukavasti. Ensi tarkoitukseni oli tehdä peitto, jonka päällä vauva voi makoilla lattialla. Lopulta suunnitelma muuttui monen mutkan kautta ja lopputuloksena oli pinnasängy päiväpeitto. Lopputulos on kaukana täydellisestä mutta ensimmäiseksi peitoksi ihan hyvä. Pehmikkeenä puuvillakankaiden sisällä on pala Ikean peittoa. Pöllön kuvat ovat Kangashamstereista ostetusta puuvillakankaasta.






lauantai 28. heinäkuuta 2012

Vaaleanpunainen prinsessaleikkimökki


Meillä on meneillään leikkimökkiprojekti. Ostimme tytöille alkukesästä leikkimökin mutta suurimman osan kesästä siellä on leikkinyt vasta iskä. Kolmevuotias (pitänee oppia kohta jo kutsumaan häntä nelivuotiaaksi) ei halunnut leikkiä siellä, kun se oli maalaamaton ja kalustamaton ja viimepäivinä siellä ei ole voinut leikkiä, kun se on juuri maalattu. Nyt kuitenkin mökki on vihdoin sisältä maalattu ja kalusteet on muutettu paikalleen. Tänään juhlimme odotetut leikkimökin avajaiset. Esikoinen kertoi vieraslistan sekä luetteli tarjottavat. Äiti toteutti ja hauskaa oli! Sääkin oli ihan varta vasten tilattu aurinkoiseksi ja sitä se todellakin oli. Tänä kesänä se ei ole ollut itsestäänselvyys.

Mökin on tehnyt käsityönä vanha, Pohjanmaalainen mies. Mökki matkasi peräkärryssä piiitkän matkan ja pääsi lopulta ilmojen halki kurottajalle nostaen sekä pumppukärryillä vetäen paikalleen. Ulkomaalaus on vielä kesken, koska tänä kesänä ilmat eivät ole juuri maalausta suosineet.

Pääsin myös testaamaan ihan uutta juttua. En nimittäin ole ikinä ommellut verhoja mutta nyt pääsin testaamaan sitäkin ompelemalla prinsessaverhon leikkimökkiin. Kankaan valitsi esikoinen itse eikä valinta ollut ollenkaan yllättävä.

Hella ja hylly vielä puuttuvat mökistä. Onneksi esikoisen syntymäpäivä lähestyy niin pakettiin voidaan pakata vaikka se hella.

Seinäväri on esikoisen itse valitsema. Hän lähti kaksin isänsä kanssa maalikaupoille. Ensin tyttö olisi kuulemma valinnut niin haalean vaaleanpunaisen, että se näytti lähinnä valkoiselta mutta myyjä ja iskä olivat suostutelleen tytön hieman tummempaan sävyyn. Mielestäni valinta on oikein onnistunut ja supersuloinen meidän prinsessallemme. Toivotaan, että kuopuskin tykkää väristä, kun kasvaa leikkimökki-ikään...






Puutarhaankin on auennut uusia kukkia.

Lilja
Verikurjenpolvi

Pikkuprinsessa

Pensasruusu. Oikeaa nimeä en tiedä mutta tämä on ihana.

Kuunliljan vaatimaton mutta läheltä katsoen hyvin kaunis kukka


perjantai 27. heinäkuuta 2012

Ompelukrapula

Minulla on ompelukrapula ja inspiraatio täysin hukassa. Ongelma ei ole siinä ettenkö keksisi mitä tekisin vaan pikemminkin siinä, että pää on täynnä eikä mitään tule ulos. Lisäksi krapulaa pahentaa se, että viimeisin tissikseni on pilalla. Kangas meni kolmen päivän käytössä ja yhden konepesun jälkeen niin hirvittäväksi, että harmittaa todella. Valkoinen nukka nousi kankaan pintaan.



Vähän sentän piristi se, että postilaatikkoon kopsahti aamulla uusi Novitan lehti. Kuitenkin ensiselaus. Ja seuraavakin tuotti pettymyksen. En löytänyt lehdestä juuri mitään kivaa. Sentään pari kivaa, kokeilemisen arvoista, juttua siellä oli.




Joudun ehkä tekemään reissun Kiasmaan. Siis WAU!!!
Tämä poliisiauto on siis virkattu ja se oikean auton kokoinen.


Huomasin ystäväni vinkistä myös, että Fabriinaan on tullut uutuuksia. Mm. ihania sametteja ja collegea. Oih! Ehkä tämä tästä lähtee taas pian lentoon. Yksi teksti kuvineen odotteleen julkaisua mutta teen sen vasta huomenna "virallisten" leikkimökin avajaisten jälkeen.

lauantai 21. heinäkuuta 2012

Tissis nro 2 ja bambeja

Ensimmäinen tissis oli niin kiva ja sitä on tullut käytettyä paljon, että halusin tehdä toisenkin. Tämäkään tuskin jää viimeiseksi. Minulla ei ole mitään pallokuvioista ennestään enkä ole koko kuviosta ikinä tykännyt mutta nyt on jotain tapahtunut ja kevään ja kesän mittaan meille on rantautunut pallokankaita muutamassakin värissä. Tämä on ensimmäinen pallokuvio itselleni ja olen jo aivan rakastunut!

Tilasin kangasta 110 senttiä, että saan tissiksestä pidemmän, mekkoversion. Kangas oli kuitenkin niin kapea, että osien leikkaaminen ja kankaan riittäminen tuotti todella päänvaivaa. Leikkasin kangasta lähes kaksi tuntia ja siltikin jouduin vielä kaventamaan helman alaosaa, että leveys riitti.Kuvion kohdistuksiin ei kyllä sitten enää riittänyt kangas eikä hermot. Hihoja parantelin edellisestä ja niistä tuli kivat. Hiha ns. loppuu ennen kainaloa eikä siten "pussita" kainalossa. Onneksi olin suunnitellutkin tekeväni lyhyet hihat, sillä yhtään pidempiin ei kangasta olisi riittänytkään.




Teimme pienen kesälomareissun perheen kesken ja tutustuimme mm. seuraaviin eläimiin.

Strutseja.

"Bambeja."

Todella kaunis eläin.

Kaksi pupua "taisteli" siitä, kumpi saa tyttäreni syöttämätruohot.

Pupuhäkissä oli myös monta aivan pientä ja supersuloista pupun poikasta.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Ihania mekkoja kiitokseksi


Ystäväni lainasi minulle kuopukseni odotusaikana ison kasan äitiysvaatteita, joilla oli kovasti käyttöä mutta joista menin vahingossa pitkillä kynsilläni hajoittamaan yhdet legginsit ja joista pyysin yhden hameen itselleni, kun se oli niin kiva ja käytännöllinen. Ystäväni ehdotuksesta lupasin tehdä näistä korvaukseksi hänen lapsilleen jotain kivaa.

Olen nyt kovin tykästynyt tähän rypytysmallin mekkoon ja halusin kokeilla, miten se malli sopii puuvillakankaaseen ja hyvinhän se sopi. Mekoille ei ollut mitään sen suurempaa vaatimusta. Ainoa toive oli, että ne olisivat sellaista kokoa, etä menisivät ensi kesänäkin edes vaikka tunikana. Lapset ovat 2 ja 5 vuotiaita ja tein mekot reiluiksi heidän tämän hetken mitoilleen. Pienemmän mekon tein vähän enemmän reiluksi, koska hän kasvaa varmasti suhteessa enemmän vuoden aikana.

Tiedän, että ystäväni on kovasti punaisen ystävä, joten tämä kangas sopi hänen lapsilleen mielestäni mainiosti. Halusin mekkoon vähän jotain extraa, joten tilasin kankaan kanssa myös pitsinauhaa (kangas ja pitsi ovat Ompelun ihanuudesta). En olekaan ennen käyttänyt pitsinauhaa mihinkään mutta tykkäsin siitä kovasti tässä projektissa.

Pienen kivan lisän tuo myös edessä oleva tasku, jonka yläreunaa koristaa myös pitsi. Taskusta kävin lyhyen neuvottelun erään ompelijaystäväni kanssa, joka alunperinkin sai sisäisen ompelijani syttymään. Lopputulos on mielestäni ihastuttava. Sinne on myös kiva jemmata jotain kesän aarteita.

Olkaimia mietin ihan viimeiseen asti ja päädyin lopulta tekemään solmittavat nyörit. Aiempien rypytysmekkojen kiinteät olkaimet eivät olisi välttämättä olleet puuvillalle sopivat eivätkä olisi antaneet niin hyvin kasvun varaa. Ja mielestäni näistä rusetein solmittavita olkaimista tulee pitsin kanssa ihanan romanttinen yhdistelmä.


Sovituskuvassa isompi mekko lähes 4-vuotiaan tyttäreni päällä. Pituuseroa tyttärelläni ja mekon tulevalla omistajalla on noin kymmenen senttiä. Mekon on tarkoitus olla noin polviin asti mutta näyttää kivalta myös tällaisena sääripituisena.

Nämä mekot ovat todellakin rakkaudella tehdyt. Rakkaudella ajatellen tulevia omistajia sekä rakkaudella tähän ihanaan kuosiin, pitsiin sekä mekon malliin.


torstai 12. heinäkuuta 2012

Ryppymekko ja lahjebody

Muistatte varmaan pari päivää sitten bloggaamani "prinsessapapukaijan". Ihana ystäväni tykästyi mekkoon ja osti se tyttärelleen. Eilen sain tekstiviestin toiselta ihanalta ystävältäni, joka kyseli, olisiko mekko vielä vapaana. Voivottelin, että mekko meni jo mutta voisin tehdä uuden. Pinkki trikoo oli niin vähissä ettei siitä enää tullut mekkoa, joten ehdotin vaaleanpunaista ja sehän sopi. Ja voi että siitä tulikin ihana!

Sanoisin, että alalangalle puolattavaa kuminauhaa (onkohan sille olemassa parempaa nimeä?) oli riittävästi, kun viimeisen rivin ommeltuani kiristin nauhaa hieman (n. 5cm) vetämällä, että sain sen riittämään koko leveydelle.

Tämän mekon nähdessään tyttäreni parkaisi, että hänkin haluaa tuollaisen! Onneksi jatkoi lausettaan sanomalla "mutta pöllön kuvalla", koska muuten olisin repinyt peliverkkarini. Ja edelleen viittaan siihen aikaisempaan julkaisuuni.



Aloitin jo muutama päivä sitten ompelemaan vauvalle lahjebodya mutta innostus lopahti, kun tajusin neppareiden olevan loppu. Eilen surauttelin kuitenkin bodyn valmiiksi, koska olin luottavainen, että tänään posti tuo lisää neppareita - ja niinhän se toikin. Tämä kangas on Kangas-Mallan alesta ja se on ihastuttavan pehmeää trikoota. Varmasti mukavaa vauvan päällä. Ohje oli kiva (Ottobresta, joku mustikka tai puolukka tai mansikka tms.) ja teen näitä varmasti vielä lisääkin. Kunhan ilmat lämpenevät taas, innostun varmasti ompelemaan vastaavan lyhythihaisena.



Käännä jalat, käännä jalat näin,
peikkotanssi tanssitaan jalat nurin päin.

Yritä siinä nyt sitten ottaa innostuneesta
vauvasta kuvaa ilman salamaa...
Body toimii hyvin myös housujen kanssa.

Tässä vielä tänään saapunut tilaukseni Myllymuksuista. Olipahan säätöä mutta tilaukseeni olen tyytyväinen. Tilauksen sponsoroi äitini, jolta sain syntymäpäivälahjaksi lahjakortin Myllymuksuihin. Kaksi vasemman puoleista kangasta ovat itse valitsemiani ja neljä oikeanpuoleista tuli kilotrikoopaketissa. Toivoin tyttömäisiä kankaita enkä mitään sinistä. Ainoastaan vihreä trikoo ei ollut kovin mieleen mutta sitä on onneksi vain 60-70 senttiä ja muita yli metri. Esikoinen ja repi heti kasasta vaaleanpunaraitaisen kankaan ja ilmoitti, että haluaa siitä paidan ja mekon ja housut ja hanskat...