perjantai 18. huhtikuuta 2014

Laihduttajan ranskalaisannos jauhelihapihvillä

Blogiin ei ole ilmestynyt leipomispäivityksiä vähään aikaan ja sille on hyvä syy. Kolme viikkoa sitten mittani tuli täyteen omaa mässäilyäni ja aloin laihduttaa. Todellakin siis saman tien. Ei mitään seuraavia maanantaita tai vielä yhtä herkkupäivä vaan ihan heti ja samantien. Aamulla kauppaan ja uudet eväät jääkaappiin. Eilen tämä urakka päättyi suunnitellusti kiirastorstaille 5 kiloa kevyempänä ja grammalleen tavoitteessa. Jes!

Näiden viikkojen aikana kaipasin eniten rakastamaani ruisleipää (Ruispalaa), jota uuteen ruokavaliooni ei kuulunut. Tänään sain nauttia tuon ihanan, paahdetun herkun aamukahvin kanssa. Kun tuli lounaan aika, huomasin kuitenkin taas kokkailevani samoista aineksista kuin kolme viimeistä viikkoa. Pääsiäisen kunniaksi kuitenkin halusin jotain extraa päivälliselle mutta terveellisyyden rajoissa, joten keksin kokeilla itsetehtyjä kevytranskalaisia. Niistä tuli kerralla todella hyviä ja niitä tullaan taatusti nauttimaan meidän päivällisillä useita kertoja myös tämän jälkeen.



Kevytranskalaiset
Kuori perunat ja paloittele ne ranskalaisten kokoisiksi ja näköisiksi. Ei kannata tehdä liian ohuita muttei liian paksujakaan. Keitä perunoita suolatussa vedessä hetken aikaa, kunnes ne ovat hieman kypsyneet muttei murene. Kaada vesi pois ja anna jäljelle jääneen veden haihtua pois (onnistuu parhaiten kaatamalla perunat lävikköön). Kaada kuumalle paistinpannulle pieni tilkka oliiviöljyä ja lisää joukkoon valkosipulia. Kun pannu on todella kuuma, kaada perunat pannulle ja paista niitä sen aikaa, että niihin muodostuu rapea pinta ja ne alkavat hieman ruskistua. Paista perunoita 225-250 -asteisessa uunissa, kunnes ne ovat ruskistuneet mieleisiksi. (Paistamisen loppuvaiheessa voit nostaa pellin uunin ylätasoon ja kääntää uunin grillivastuksen päälle, jolloin rapea pinta muodostuu nopeammin ja perunat saavat väriä.) Tähän menee noin 20-30 min perunoiden keittokypsyydestä riippuen. Mausta lopuksi suolalla.

Kevytpihvi
Sekoita 100 grammaan naudan jauhelihaan paaaaaljon mausteita (suolaa, pippuria, paprikajauhetta, sipulijauhetta, valkopippuria, valkosipulia, chiliä...) ja muotoile siitä vedellä kostutetuilla käsillä pihvi. Paista kuumalla pannulla.

Lisäkekaali
Palastele 200g varhaiskaalia ja paista pannulla, kunnes se on sopivan kypsää. Mausta suolalla.

6 kommenttia:

  1. Nam, vaikuttaa aika työläältä, voiskohan ton pannulla paistamisen jättää väliin ja laittaa keittämisen jälkeen suoraan uuniin, mä voisin kokeilla niin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siinä tosiaan hommaa mutta lopputulos palkitsee. Ja siinä ne paistuu ihan itsestään. Vähän vaan heiluttelee pannua välillä. Itse en jättäisi paistoa väliin, kun se tuo perunoille juuri sen rapean kuoren ja hyvän maun.

      Poista
  2. Näyttää kyllä niin hyvältä. :)

    Mä mietin, että jos jättäis keittämisen välistä. Paistais vaan ja sitten uuniin. Toki vaatis sitten ehkä vähän ohuemmaksi viipaloinnin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En suosittele sitäkään, koska se taas pidentää uunissapaiston aikaa merkittävästi.

      Poista
    2. Kuinkakohan paljon se pidentäisi, jos perunat olis ohuempia vaikka eipä tuo keittäminenkään mitenkään mahdoton asia ole. :D

      Poista
    3. Facebookissa sain vinkin, että raakanakin voi laittaa öljyttyinä uuniin, 25 minuutiksi ja hyviä tulee. Itse aion silti paistaa jatkossakin koska valkosipulin maku ja ihanan rapea kuori tuli selvästi siinä vaiheessa.

      Poista

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!