maanantai 9. kesäkuuta 2014

Saaristolaisleipä


Rakastan saaristolaisleipää ja vihdoin kokeilin sen leipomista, vaikka vuoatkin olen ostanut jo ainakin kaksi vuotta sitten. Vuoat tosin olivat liian pienet mutta onneksi kaksi sopivan mallista Tupperwaren silikonivuokaa oli käytettävissä. Leivän valmistus olikin niin todella helppoa, että jo heti pari päivää ensimmäisen satsin jälkeen ryhdyin leipomaan lisää. Valitettavasti lämmitin piimän liian kuumaksi ja se tappoi hiivan, eikä leipä noussut ollenkaan. Yritin vielä uunissa mutta ei noussut ei. Se satsi meni siis roskiin. Kolmas satsi onnistui taas hienosti. Ja neljäskin on jo melkein syöty.

Luulin tämän leivän valmistusta vaikeammaksi mutta vaikeinta siinä onkin se, että pitäisi malttaa odottaa kolme päivää, että leipä vetäytyy ja maustuu ja on vasta silloin parhaimillaan. Tässä viimeisessä vaiheessa epäonnistuin ja leivät oli syöty jo ennen kolmannen vuorokauden täyttymistä. Parempi onni ensi kerralla?

Saaristolaisleipä
Kotiliesi.fi

1 l piimää
50-100 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl vehnäleseitä
3 dl maltaita
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
Noin 1 l karkeita vehnäjauhoja

Saaristolaisleipä säilyy hyvin. Maukkaan saaristolaisleivän reseptillä valmistuu 2 vuokaleipää, joiden maku on parhaimmillaan vasta pari päivää leipomisen jälkeen.

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää muut aineet hyvin sekoittaen esimerkiksi puuhaarukalla. Taikinaa ei vaivata, ja se jää melko löysäksi. Jaa taikina kahteen voideltuun pitkänomaiseen leipävuokaan. Anna saaristolaisleipien kohota noin 2 tuntia.

2. Paista saaristolaisleipiä 2 1/2-3 tuntia ensin 170 asteessa ja sitten, kun leivät ovat kohonneet ja pinta alkaa tummua, alenna lämpötila 160 asteeseen. Peitä saaristolaisleivät samalla kevyesti foliolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!