sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Lahjoja

Menneellä viikolla juhlin kahden eri pojan syntymäpäiviä. Toinen on ystäväni kolmivuotias ja toinen on kuusi vuotta täyttänyt kummipoikani. Kutomalla tehty lahja on ehkä kaikkein arvokkain lahja, koska silloin jokaista silmukkaa kutoessa tekijä on ajatellut lahjan saajaa. Kolmivuotissynttärit tulivat vähän lyhyellä varoitusajalla (alle vuorokausi), joten puikot heiluivat aika vauhdilla. Ajattelin käydä Novitan sivuilta etsimässä Huopanen-langasta virkattujen tossujen ohjetta mutta etsiessäni sitä, törmäsin neulottujen palatossujen ohjeeseen, joka näytti tosi kivalta. Olen tehnyt joskus ennenkin palatossuja mutta en huovuttamalla. Lisäksi ohje oli naisen tossulle mutta otin riskin ja pienensin ohjeen täysin arvioimalla. En myöskään tiennyt yhtään, minkä kokoinen jalka synttärisankarilla oli, joten sekin oli täysin arvion kauppaa. Ohjeen pienentäminen ei ollut ihan yksinkertainen homma, koska tossut tosiaan tehtiin palasista, joten en yhtään tiennyt, minkä kokoinen valmiista, huovuttamattomasta tossusta tulisi. Huopanen-lanka kutistuu pesukoneessa noin 40%.

Valmiit palaset ommellaan ensin yhteen jonon tyyliseen muodostelmaan ja sen jälkeen ne ommellaan tossun malliseksi. Ensimmäistä tossua ommellessani sain sen melkoiseen solmuun. En tiedä oliko virhe ohjeessa vai minussa (veikkaan jälkimmäistä) mutta kyllä siinä meinasi muutama ärräpää lennellä. Huovutettuani tossut koneessa, ne näyttivät melko isoilta. Nelivuotiaanikin oli mennyt jo nukkumaan, kun kaivoin tossut koneesta esiin, joten en voinut testata niitä hänen jalkoihinsa. Ei mahtanut muuta kuin kirjoittaa liukuesteaineella synttärisankarin nimi pohjiin ja toivoa, että ne olisivat sopivat. Aamulla testasin tossuja nelivuotialleeni (jolla tosiaan on jo 31 numeron jalka!) ja ne olivat juuri sopivat. Apua! Ilmeisesti kuitenkin ne olivat vain venyneet jalkaan, koska iltapäivällä sain tekstiviestin, jossa synttärisankarin äiti kertoi tossujen olevan juuri sopivat pojalleen ja lisäksi hän kertoi, että poika oli halunnut ne heti jalkaansa ja sanonut, että on ihanat. Seuraavana päivän kuulin vielä, että hän oli nukknut samaiset tossut jalassaan. Kyllä taas tämän käsityöläisen sydän suli sitä kuunnellessa.

Kuvassa ylempänä on toinen tossu ennen pesua 8-kokoisen puikon vieressä ja alapuolella molemmat tossut huovutettuna saman puikon vieressä. Tosi kiva malli huovutettuna. Näitä pitää tehdä lisää!

Kummipoika täytti tosiaan 6 vuotta ja tarkoitukseni oli tehdä hänellekin vastaavanlaiset tossut päiväkotiin mutta paikallisessa Prismassa ei myyty Huopanen-lankaa joten päädyin villasukkiin. Lankana on Novitan seiskaveikka ja värinä talitintti. Tykkään käyttää näitä valmiiksi raidoitettuja lankoja, koska niistä tulee helposti kauniita sukkia eikä tarvitse harmitella sotkeutuneita lankoja. Sukat on tehty tietysti magic loopilla, kuten tulevaisuudessa todennäköisesi kaikki tekemäni villasukat.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!