maanantai 14. heinäkuuta 2014

Kukkia ja kahvitarjoilua

Sain tätini vierailulle eräänä kesäpäivänä. Kahvipöytämenussa koitin käyttää mahdollisimman vähän vehnäjauhoja. Tarjolla oli siis saaristolaisleipää, jauheliha-munakasrullaa ja Irish coffee -leivoksia (klik klik). Munakasrulla olikin ihan uusi tuttavuus minulle mutta niin hyvää siitä tuli, että teen sitä varmasti uudestaan. Se oli myös mukavan ruokaisaa, koska tätini joutui ajamaan päivän aikana pitkän matkan ja me olimme matkan puolivälissä, joten vähän ruokaisampi kahvitarjottava oli mielestäni hyvä ajatus.

Saaristolaisleivät yrttituorejuustolla

Saaristolaisleipien ohje löytyykin aiemmasta postauksessani. Päälle laitoin itse kasvatettua salaattia ja persiljaa. Lisäksi tein itse yrttituorejuustoa, josta tuli aivan älyttömän hyvää! Pohjana maustamaton tuorejuusto. Joukkoon ruohosipulia, persiljaa, rakuunaa, oreganoa, timjamia ja tilliä. Eniten ruohosipulia ja persiljaa ja vähiten tilliä ja timjamia, joiden maku on aika voimakas jos pienenä määränä. Hienonna yrtit erittäin pieneksi ja sekoita tuorejuustoon. Maistele seosta tehdessäsi, jotta yrttejä on tarpeeksi. Niitä kannattaa laittaa reilusti. Lisää ripaus suolaa. Parasta tuorejuustosta tulee, jos se saa maustua jääkaapissa yön yli tai edes muutaman tunnin ennen tarjoilua.


Jauheliha-munakasrulla

Munakas:
6 dl maitoa
6 kananmunaa
1 dl ruisjauhoja (mahd. hienoa)
1,5 tl suolaa

200 g jauhelihaa
Haluamiasi mausteita (minä käytän aina jauhelijaruokiin suolaa, pippuria, valkopippuria, paprikajauhetta, chiliä...)
Tuoreita yrttejä (oregano, timjami, persilja...)
1 prk fetajuustoa
1 prk ranskankermaa (smetana)

Sekoita kaikki munakkaan aineet keskenään sekaisin. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattulle uunipellille. Paista 200 asteessa 20-30 min. (Jauhelija kannattaa paistaa tässä välissä.)

Paista jauheliha ja mausta se. Kun jauheliha on vähän jäähtynyt, sekoita siihen ranskankerma. (Ranskankerma sitoo jauhelihan, ettei se putoile rullan sisästä.)

Kun munakas on hieman jäähtynyt mutta on edelleen lämmin, levitä sen päälle jauheliha-ranskankermaseos. Ripottele päälle hienonnetut yrtit ja fetajuustokuutiot. Rullaa munakas rullaksi pitkältä sivulta, leivinpaperia apuna käyttäen. Jos haluat tarjota munakasrullan lämpinä, nosta se tarjolle saman tien. Jos haluat tarjota kylmänä, kiedo se tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin vetäytymään. Kelmun sisällä rullasta tulee tiiviimpi ja helpommin koossa pysyvä. Voit myös lämmittää ennen tarjolle laittoa jääkaapissa olleen rullan uunissa, 200 asteessa. Itse tein rullan valmiiksi edellisenä iltana ja tarjosin sen kylmänä.






Lopuksi vielä vähän kesäistä kukkaloistoa. Rakastan kaikkia kerrottuja kukkia ja kerrottu ahkeraliisa eli ruusuliisa on yksi kesän lempikukistani.


Tämän ruusun pelastin alkukesästä lähipuutarhalta kahdella eurolla. Ymmärsin ruusu lajin vähän väärin ja vasta nyt selvisi, että se onkin köynnösruusu. Ymmärsin sen olevan maanpeittoruusu. Tämä ruusu tulee kuitenkin kasvamaan meidän pihassa maata myöden, ilman tukemista, joten odotan mielenkiinnolla, miten se lähtee leviämään ja miten se käyttäytyy tässä paikassaan.


Tässä vielä sama ruusu pari päivää myöhemmin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!