lauantai 5. heinäkuuta 2014

Yrttilaatikko


Tänä keväänä minulle tuli mieliteko saada kasvattaa omalla pihalla yrttejä. Mieheni askarteli minulle tällaisen hienon laatikon. Esikasvatin yrttejä keväällä sisällä ja istutuin ne sitten laatikkoon. Osa yrteistä ei valitettavasti lähtenyt kasvuun mutta paljon silti saamme syötäväksemme.

Laatikon pohja on auki ja keskellä laatikkoa on ylimääräiset tukipuut, jotka estävät laatikkoa vääntymästä ajan saatossa. Laatikon reunoja kiertää sisäpuolella patolevy, jotta puu pysyisi hyvässä kunnossa. Patolevy myös ohjaa kasteluvedet pois talosta.

Laatikossa kasvaa (vasemmalta oikealle)
- oreganoa
- rakuunaa
- sitruunamelissaa (ihanan makuista!)
- väriminttua (lähti tosi huonosti kasvamaan)
- persiljaa
- tähkälaventelia (ei lähtenyt)
- rosmariinia (ei lähtenyt)
- timjamia (nam!)
- tilliä
- hillosipulia (kaksi riviä)
- lehtisalaattia
- ruohosipulia

Laatikon vasempaan reunaan istutin monivuotiset lajit ja oikeaan yksivuotiset (paitsi ruohosipuli).

Kun yritit ovat korkeimmalla, ei pieni koiramme pääse juoksemaan niiden yli ja ne on myös helppo poimia hieman korkeammalta kuin kukkapenkistä. Rikkaruohot eivät myöskään pääse laatikkoon, koska se on juuri sopivasti erotettuna muusta kasvillisuudesta. Lisäksi laatikko sijaitsee kätevästi aivan terassimme reunalla, joten ruokaa laittaessa voi vain nopeasti kipaista yrttilaatikolla vaikka sukkasillaan. Tänään pääsinkin ensimmäistä kertaa käyttämään yrttejä, kun grillasin foliovuoissa kukkakaalia ja porkkanaa. Kukkakaali sai mausteeksi sitruunamelissaa ja persiljaa ja porkkana oreganoa ja rakuuna. Mukaan pieni nökäre voita ja päälle folio. Grillissä miedolla lämmöllä näistä yksinkertaisista yhdistelmistä kypsyy hiljalleen aivan mahtavia herkkuja. Voisin elää koko kesän niillä.

Persiljaa.

Edessä sitruunamelissaa ja takana rakuunaa.


2 kommenttia:

Ihanaa, että jätät jäljen. Kiitos!